Německo zvažuje téměř úplné zastavení letů, Biden chce zrychlit očkování

Německá vláda uvažuje o omezení počtu letů do země téměř na nulu, aby zabránila šíření nakažlivějších variant koronaviru. Na Slovensku končí hromadné testování obyvatel. V Nizozemsku už třetí noc pokračovaly nepokoje kvůli pandemickým omezením, policie zadržela bezmála dvě stovky lidí. Americká administrativa chce urychlit očkování a zvládat až 1,5 milionu vakcinací denně.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

O možnosti téměř zastavit lety do Německa se zmínil spolkový ministr vnitra Horst Seehofer pro deník Bild. „Nebezpečí, které tyto mutace viru představují, vyžaduje, abychom zvážili i drastická opatření,“ připustil. Zpřísnění by zahrnovalo také přísnější hraniční kontroly. Omezením leteckého provozu by se Berlín inspiroval v Izraeli, který už podobné opatření zavedl.

Seehofer podle informací Bildu už představil plány kancléřce Angele Merkelové. Ta ale podle Reuters sdělila zákonodárcům CDU/CSU, že si zákaz cestování nepřeje. Během zimy by však podle ní pokud možno neměl existovat turistický ruch. Bulvární list napsal, že Merkelová o víkendu Seehofera požádala o zvážení možností, jak snížit míru zavlékání nových variant viru do země.

V projevu na virtuálním setkání nazvaném Davos Agenda v úterý Merkelová prohlásila, že jedinou cestou z nynější krize je očkování, a proto je zásadní spolupráce na spravedlivé distribuci vakcíny ve světě. „Více než kdykoli dříve je jasné, že musíme zvolit multilaterální přístup, že přístup sám za sebe naše problémy nevyřeší,“ nechala se slyšet německá kancléřka.

V Německu se už objevily desítky případů nákazy prostřednictvím vysoce infekčních mutací koronaviru. Ta zatím nejrozšířenější byla v prosinci poprvé zachycena ve Velké Británii.

Na Slovensku končí hromadné testování

Plošné testování obyvatel Slovenska do pondělí odhalilo 30 556 nakažených, což činí 1,18 procenta z téměř 2,59 milionu provedených testů, oznámil premiér Igor Matovič.

Od plošného testování obyvatel si vláda slibuje odhalení značného počtu infikovaných, kteří nebudou koronavirus dále šířit. Projekt má také postupně přispět ke zlepšení situace v nemocnicích, ve kterých je hospitalizováno téměř 3500 pacientů s covidem-19 nebo s podezřením na toto onemocnění. Při hromadném testování úřady využívají méně přesné antigenní testy, které umožňují zjistit výsledek rychleji než laboratorní PCR testy.

Od středy budou moci na Slovensku jen lidé s potvrzením o negativním výsledku zkoušky na koronavirus využívat některé výjimky ze stávajícího zákazu vycházení. Doklad o testu bude potřebný například při cestách do práce a při pobytu v přírodě.

Ve zhruba polovině ze 79 slovenských okresů, ve kterých bude podíl odhalených nakažených v probíhajícím testování nejvyšší, by se měly testy zopakovat.

Matovič, který je z předních slovenských politiků hlavním zastáncem hromadného testování obyvatel, by ale uvítal co nejširší zapojení lidí do projektu. „Byl bych rád, aby i v těch okresech, kde to vychází lépe, do toho šli znovu,“ předeslal slovenský premiér.

Třetí noc nepokojů v Nizozemsku

Nizozemští policisté po třetí noci neklidu zadrželi přes sto osmdesát lidí. Demonstranti zapalovali barikády, rabovali obchody a házeli na policisty kamení.

„Výtržnosti jsme zažili i v minulosti, ale je velmi neobvyklé, že trvají několik dní a po celé zemi. Nedochází k nim jen ve známých problémových oblastech, jsou velmi rozšířené,“ komentovala neklid tisková mluvčí nizozemské policie Suzanne van de Graafová.

Policisté vyzbrojeni obušky a štíty zasahovali ve více než deseti městech, pomáhaly také vrtulníky. Několik měst dalo policistům větší pravomoci, aby mohli kontrolovat občany přímo na místě a hledat u nich případné zbraně.

Nejradikálnější protesty zasáhly Rotterdam, kde za mřížemi skončilo šedesát protestujících. Deset policistů utrpělo zranění. V hlavním městě skupina naštvaných lidí napadla policejní dodávku, demonstranti tam také odpalovali pyrotechniku a rozbíjeli výlohy.

Následky nepokojů v Rotterdamu z noci na 25. ledna
Zdroj: Peter Dejong/ČTK/AP

Ošetření museli vyhledat také dva fotografové, na které zaútočily skupiny házející kameny v Amsterdamu a Haarlemu. Celkově už nizozemská policie za tři noci výtržností zadržela 470 lidí.

Protesty vyvolal zákaz nočního vycházení, který země zavedla poprvé od druhé světové války. Mnozí obyvatelé nechápou jeho smysl, protože počty nově odhalených případů už několik týdnů klesají. Vláda ho odůvodnila obavami z takzvané britské mutace viru.

Školy a obchody kromě těch se základním zbožím jsou v Nizozemsku zavřené od poloviny prosince. Bary a restaurace jsou zavřené ještě o dva měsíce déle.

Testy v sedmnáctimilionové zemi dosud prokázaly covid u necelého milionu lidí, což ji řadí na 23. nejhorší místo na světě v počtu nákaz v poměru k počtu obyvatel (Česko je čtvrté), vyplývá z dat Worldometers.info. Z nich zemřelo více než 13 tisíc. V poměru k populaci je v tomto ukazateli Nizozemsko 38. nejhorší (Česko páté). Žebříčky však nejsou zcela spolehlivé kvůli různé metodice sčítání.

Biden chce v létě dosáhnout kolektivní imunity

Nový cíl pro prvních sto dní v úřadu si stanovuje americký prezident Joe Biden. Původně si vytyčil během této doby proočkování sta milionů Američanů, nyní ale naznačil, že brzy chce vakcinovat až 1,5 milionu lidí denně. O milionu dávek denně hovořil jako o nutném minimu. „Bude to logistická výzva, která přesahuje všechno, co jsme dosud v této zemi zkusili, ale myslím, že to dokážeme,“ míní Biden.

V létě chce nový americký prezident dosáhnout kolektivní imunity v zemi. Podle jeho plánu by již na jaře měl mít přístup k vakcíně kdokoliv, kdo o ni bude stát.

Biden čelil hned po svém nástupu kritice, že jím stanovený cíl naočkovat 100 milionů lidí do 100 dní je málo ambiciózní. USA totiž již v době jeho inaugurace pomalu dosahovaly milionu podaných vakcín za den a někteří odborníci upozornili, že podobné tempo je ve více než 330milionové zemi příliš pomalé.

Podle listu The Washington Post obdrželo alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 přes 19,3 milionu Američanů, tedy necelých šest procent všech obyvatel země, přičemž státy zatím dostaly 41,4 milionu dávek. Největší podíl populace (11 procent) je naočkován na Aljašce, v osmi státech včetně nejlidnatější Kalifornie, je však naočkováno méně než pět procent obyvatel.

V USA už se od začátku pandemie prokázal covid-19 u pětadvaceti milionů lidí, zemřelo jich přes 421 tisíc. Biden v pondělí varoval, že než země dosáhne kolektivní imunity, může se počet obětí vyšplhat až k 660 tisícům.