Arabské země ukončily embargo vůči Kataru. Musíme se spojit před íránskou hrozbou, zní z Rijádu

Horizont ČT24: Konec diplomatické krize mezi ropnými monarchiemi Perského zálivu (zdroj: ČT24)

Na Blízkém východě se podařilo ukončit tříletý spor mezi Katarem a čtyřmi dalšími arabskými státy, který vznikl kvůli údajné katarské podpoře teroristických skupin a jeho spolupráci s Íránem. Dohoda má umožnit zrušení obchodních a cestovních embarg. Podle úterního oznámení Bílého domu se na vyjednávání podílel prezidentův poradce a zeť Jared Kushner. Představitelé států Perského zálivu dohodu podepsali v úterý.

„Snahy Kuvajtu a USA nám pomohly dospět k dohodě ohledně deklarace z Al-Ulá, která bude na tomto summitu podepsána a v níž potvrzujeme solidaritu a stabilitu Perského zálivu,“ uvedl před podpisem korunní princ Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán.

„Dnes je urgentně zapotřebí spojit síly, abychom podpořili region a byli schopni čelit výzvám kolem nás, zejména pak hrozbám, které představuje íránský jaderný a balistický program, jeho plány na sabotáž a ničení,“ dodal.

Lídři šesti zemí Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC) následně podepsali dva dokumenty, al-ulskou deklaraci pojmenovanou po městě Al-Ulá, kde se summit koná, a závěrečné prohlášení. Obsah dohod dosud nebyl oficiálně zveřejněn.

Embarga byla na Katar uvalena kvůli spolupráci s Íránem

Proti Kataru se v roce 2017 postavily Saúdská Arábie, Bahrajn, Egypt a Spojené arabské emiráty. Obvinily tento arabský stát z podpory terorismu a spolupráce s Íránem, který je regionálním soupeřem arabských zemí.

V důsledku sporu pak tyto státy vyhlásily proti Kataru obchodní, diplomatické a cestovní embargo. Katar obvinění popírá a opatření označil za porušení své svrchovanosti. V Saúdské Arábii se bude v úterý konat summit zemí oblasti Perského zálivu, na němž má být dohoda ohlášena.

Kushner s blízkovýchodním vyslancem Avim Berkowitzem a poradcem ministerstva zahraničí Brianem Hookem už podle agentury Reuters odletěli k podpisu a míří do saúdskoarabského města Al-Ulá.

Saúdská Arábie otevře Kataru hranice

Dohoda předpokládá ukončení stávající blokády; Katar má výměnou odstoupit od soudních sporů, které kvůli těmto opatřením zahájil. Podle Bílého domu dokument podepíší vůdci zemí Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu a Egypta.

Reuters píše, že pokud bude tato dohoda dodržena, bude další v řadě, již pomohly v regionu v poslední době USA vyjednat. Kromě ní jde o normalizační dohody s Izraelem na jedné straně a SAE, Bahrajnem, Marokem a Súdánem na straně druhé.

Kuvajtské ministerstvo zahraničí v úterý oznámilo, že se na usmíření mezi Katarem a Saúdskou Arábií podílel Kuvajt. Podle jeho ministerstva zahraničí Saúdská Arábie ukončí embargo vůči Kataru a otevře pro něj svůj letecký prostor i pozemní hranici.