Izrael oznámil třetí lockdown, Nigérie ohlásila novou mutaci koronaviru

V neděli odpoledne začne v Izraeli platit třetí plošná uzávěra, která má zamezit nárůstu případů covidu-19. Nigérie ohlásila novou mutaci koronaviru, která je jiná, než je ta zjištěná v Británii a Jihoafrické republice. V Německu dále rostou počty nakažených, nejhorší situace je v sousedním Sasku. Francie poslala do britského Doveru testy na koronavirus, aby pomohla s odblokováním hranice, kde uvázli i Češi. Nizozemsko začíná při příletu ze zemí EU požadovat negativní test. Francouzský prezident už je bez příznaků nemoci covid-19 a může ukončit karanténu. Srbsko, Mexiko a Chile začínají ve čtvrtek očkovat proti koronaviru, naopak Brazílie zatím vakcínu neschválila.

Nová opatření v Izraeli potrvají nejméně dva týdny a pokud v tomto období výrazně neklesne počet úmrtí souvisejících s covidem-19, bude prodlouženo o dalších čtrnáct dní, informuje deník The Times of Israel.

Izraelská vláda se ke kroku rozhodla v situaci, kdy denně v zemi přibývá přes tři tisíce nových případů nákazy a objevují se obavy z nové, potenciálně nakažlivější, varianty viru, o níž se začalo mluvit původně v souvislosti s jižní Anglií.

Nová opatření znemožní obyvatelům Izraele navštěvovat domácnosti jiných lidí vyjma členů nejužší rodiny a vzdálit se od domova na víc než kilometr. Výjimku budou tvořit například cesty na očkování, které země zahájila o víkendu. Podle informací deníku si vakcínu, kterou vyvinula americká společnost Pfizer ve spolupráci s německou firmou BioNTech, v Izraeli nechalo aplikovat už 140 tisíc osob.

Omezení zde také předpokládají uzavření obchodů nebo snížení kapacity veřejné dopravy na padesát procent. Restaurace budou moci doručovat jídlo a pití domů, bude ale platit zákaz prodeje s sebou. Plánovaná uzávěra se podobá té, která v zemi začala platit v září. Na rozdíl od podzimních opatření ale nyní bude s určitými omezeními fungovat vzdělávací systém.

V Izraeli, který má necelých devět milionů obyvatel, se od jara nakazilo přes 385 tisíc lidí a 3150 jich v souvislosti s covidem-19 zemřelo. Ve středu úřady informovaly o 3805 pozitivních případech za předchozí den.

Nigérie ohlásila novou mutaci koronaviru

V Nigérii identifikovali další variantu koronaviru. „Je jiného původu než ta v Británii a Jihoafrické republice. Dejte nám čas, je zatím (na vyhodnocení) velmi brzo,“ řekl ředitel afrického střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) John Nkengasong. Podle něj se budou analyzovat další vzorky.

Zpráva o nové variantě je založená na dvou nebo třech genetických sekvencích, řekl Nkengasong.

Agentura AP napsala, že v částech Afriky začíná rychle znovu přibývat nakažených a v JAR nyní nová varianta viru převládá. Nkengasong řekl, že počet nakažených od začátku epidemie se v JAR blíží milionu. I když se nová mutace šíří rychleji, zatím podle něj není prokázáno, zda způsobuje závažnější symptomy.

V celé Africe, která má asi 1,2 miliardy obyvatel, je potvrzeno 2,5 milionu případů koronaviru, za minulý měsíc počet nákaz stoupl o téměř 11 procent, v Nigérii až o 52 procent, v JAR o 40 procent.

Francie pomáhá v Doveru s testy uvázlých řidičů, Češi se vrací

Francie poslala do anglického Doveru hasiče s deseti tisíci testy na koronavirus pro řidiče kamionů, kteří tam uvázli kvůli zavřené hranici. Francie ji uzavřela v noci z neděle na pondělí kvůli nové a velmi nakažlivé mutaci koronaviru zjištěné v Británii. V úterý dala souhlas s otevřením hranice pro lidi s negativním testem.

Mezi lidmi zablokovanými v Británii jsou i Češi. Ministr zahraničí Tomáš Petříček ve čtvrtek oznámil, že se situace pohnula a část Čechů se stihne vrátit na Štědrý večer domů. Ministr na Twitteru napsal, že první české kamiony a autobusy se studenty programu Erasmus jsou už ve Francii a v Německu a postupně se v Británii testují další Češi.

Česká republika zastavila cesty letadlem z Británie v pondělí, od středečního poledne se už ale mohou Češi z britských ostrovů letecky vracet. Před nástupem do letadla ale musejí předložit negativní test na koronavirus. České aerolinie ve středu v podvečer vypravily speciální let z Londýna, stroj přistál ve 22:48 v Praze. Cestující musejí po návratu do karantény a po pěti dnech si mohou nechat udělat další test. 

Jak připomíná list The Guardian, v přístavu roste napětí, protože mnozí řidiči uvázli na hranici s omezenými zdroji a ve vánoční době. Britský ministr dopravy Grant Shapps slíbil, že kamiony budou moci projíždět i ve dvou svátečních dnech po Štědrém dni, aby se zácpa uvolnila.

Podle odhadů čeká v přístavech na jihu Británie deset tisíc nákladních aut. Část jich parkuje na bývalém letišti Manston, kde bylo na pomoc s testováním povoláno 170 vojáků. Britská vláda ve středu oznámila, že k testování jsou k dispozici čtyři mobilní místa a páté se připravuje. Shapps ocenil pomoc Francie. 

Mutace koronaviru se prokázala i v Německu

Nová mutace koronaviru, která byla poprvé hlášena z jižní Anglie, se objevila už také v Německu. Zdravotníci ji odhalili u ženy na jihozápadě země, informovala agentura DPA. Mutace B.1.1.7 se prokázala u ženy ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. Minulou neděli do Německa přiletěla z Británie.

Nakažená má jen mírné příznaky nemoci covid-19 a je v domácí karanténě, uvedlo místní ministerstvo zdravotnictví. V izolaci jsou také tři lidé, se kterými se žena setkala. Odhalení nové mutace viru SARS-CoV-2 oznámil britský ministr zdravotnictví Matt Hancock minulý týden. Podle něj se šíří především na jihu Anglie.

Testovací místo ve Frankfurtu nad Mohanem
Zdroj: Kai Pfaffenbach/Reuters

Světová zdravotnická organizace (WHO) ale v pondělí uvedla, že zatím neexistují žádné důkazy o tom, že by nová mutace způsobovala vážnější průběh covidu-19. Novou variantu viru odhalili už například i v Dánsku, Itálii či Belgii.

Německo opět hlásí přes třicet tisíc nových případů nemoci

Počty nákazy v Německu stoupají. Tamní úřady za uplynulý den ohlásily 32 195 nových případů koronaviru a 802 úmrtí souvisejících s covidem-19, uvedla s odvoláním na Institut Roberta Kocha (RKI) agentura DPA. O den dříve přitom Berlín informoval o 24 740 nově nakažených a 962 zemřelých. Poslední údaj tak představuje dosavadní denní maximum.

Ve čtvrtek oznámené počty jsou vyšší než ty z minulého týdne, zatím nejvíc nových nákaz – 33 777, se v ale zemi prokázalo v pátek. Údaj však zahrnoval i 3500 nakažených z Bádenska-Württemberska, kteří nebyli z technických důvodů registrováni ve statistikách z předešlého dne.

Zdaleka nejhorší je situace v Sasku, které sousedí s Českem, kde toto číslo činí asi 426 na sto tisíc obyvatel, tedy více než dvojnásobek celoněmeckého průměru.

V Německu, které má přibližně 83 milionů obyvatel, se od počátku pandemie koronavirem SARS-CoV-2 nakazilo bezmála 1,6 milionu lidí, z toho 28 770 nakažených zemřelo. Z onemocnění se zatím vyléčilo kolem 1,2 milionu lidí. Institut tak za celé Německo eviduje 196,2 nových případů na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dnů.

Nizozemsko nově při příletu ze zemí EU požaduje negativní test

Nizozemská vláda se rozhodla kvůli koronaviru zpřísnit opatření. Ve středu večer oznámila, že cestující, kteří se vydají do země letecky, se budou muset maximálně tři dny před odletem nechat otestovat na covid-19, informovala agentura Reuters. Negativní test PCR budou muset po svém příjezdu s platností od úterý předložit cestující z takzvaných rizikových zón, kam patří také státy Evropské unie, upřesnila agentura AFP.

„Od 15. prosince platilo toto opatření pro země mimo EU. Vláda ho nyní rozšiřuje na všechny lety do Nizozemska,“ citovala AFP vládní prohlášení. Kabinet zároveň uvedl, že projedná možné rozšíření také na případy, kdy lidé do země přicestují vlakem, autobusem či lodí. Nadále platí, že cestující se po svém příjezdu do Nizozemska musejí sami deset dní izolovat, a to i v případě, že mají před odjezdem negativní test.

V neděli Nizozemsko pozastavilo leteckou přepravu cestujících z Británie. Opatření následovalo poté, co britští odborníci oznámili, že se na jihu Anglie objevil nový kmen koronaviru SARS-CoV-2, který má pravděpodobně schopnost rychlejšího šíření než jiné jeho dosud známé varianty.

Minulý týden nizozemská vláda zavedla pětitýdenní plošnou uzávěru. Zavřené jsou školy či obchody s výjimkou těch nezbytných, a také kina, divadla, muzea, kadeřnictví, posilovny či bazény.

Francouzský prezident může ukončit karanténu

Francouzský prezident Emmanuel Macron už je bez příznaků nemoci covid-19, oznámil Elysejský palác. Podle něj už tak prezident může ukončit karanténu, během níž se od minulého čtvrtka izoloval v prezidentské rezidenci ve Versailles.  

Francie patří v této pandemii k nejhůře postiženým státům. Nákaza koronavirem se v této zemi, která má na 67 milionů obyvatel, dosud prokázala u 2,56 milionu lidí. Ve světovém srovnání americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) je tak pátá na světě. Úmrtí s covidem-19 eviduje Francie na 62 100, což je sedmý nejvyšší počet na světě. 

„Nejlepší vakcínou proti koronaviru je sám koronavirus,“ prohlásil Bolsonaro

„Já jsem měl nejlepší vakcínu: Byl to virus. A bez vedlejších účinků,“ prohlásil ve středu podle agentury EFE brazilský prezident Jair Bolsonaro na setkání se svými příznivci ve městě Sao Francisco do Sul. Tento politik, který nemoc covid-19 v létě prodělal, už dříve uvedl, že se očkovat nenechá. Většina z účastníků mítinku neměla roušky, uvedla EFE. Také Bolsonaro, který nemoc covid-19 dlouhodobě zlehčuje, se v posledních týdnech účastnil různých veřejných akcí i zasedání vlády bez roušky. 

Brazilský prezident sice odmítá očkování proti covidu-19, ale veřejně podporuje léky, které podle něj zmírňují průběh nemoci, i když nejsou vědecky potvrzené jako medikamenty proti covidu-19. Bolsonaro například opakovaně vychvaloval hydroxychlorochin, který se používá proti malárii a jehož účinek při léčbě covidu-19 není vědecky prokázán.

Brazílie, která má na 210 milionů obyvatel a v této pandemii patří k nejhůře postiženým zemím – dosud se potvrdilo na 7,4 milionu nákaz koronavirem a  189 220 úmrtí – zatím žádnou vakcínu neschválila a nemá ani jasný harmonogram očkování.  Ve středu ministr zdravotnictví Eduardo Pazuello řekl, že by se s ním mohlo začít koncem ledna. Podle nedávného verdiktu nejvyššího soudu by mělo být očkování povinné, s čímž ale nesouhlasí ani prezident a mnozí ministři. 

V metropoli největšího brazilského státu Sao Paulu testuje místní institut Butantan navzdory Bolsonarově nesouhlasu čínskou vakcínu Coronavac. Ve středu guvernér tohoto státu Joao Doria řekl, že klinické studie čínské vakcíny v Sao Paulu skončily a že vakcína má podle nich účinnost přes 50 procent; přesná data se ale ještě zpracovávají. Tuto vakcínu vyrábí přímo v institutu Butantan a podle Dorii budou mít koncem roku k dispozici 10,8 milionu dávek. Před použitím by ji ale měla schválit vládní agentura pro kontrolu léčiv Anvisa.

Mexiko, Chile i Srbsko začínají očkovat

Jako první země na Balkáně a třetí země v Evropě zahájilo očkování proti covidu-19 Srbsko,  vakcínu si nechala podat premiérka Ana Brnabičová, informovala agentura Reuters. Stejně jako v Británii a Švýcarsku se i v Srbsku očkuje vakcínou společností Pfizer a BioNTech.  

Podle listu Večernje novosti je Brnabičová první šéfkou vlády v Evropě, která se nechala proti covidu-19 očkovat. Prezident Aleksandar Vučić by měl dostat vakcínu jiného výrobce, nejspíše čínské firmy Sinopharm. 

Jako první země v Evropě začala 8. prosince očkovat své obyvatele proti covidu-19 Británie. Švýcarsko zahájilo očkovací kampaň tento týden ve středu, v Evropské unii včetně Česka se začne očkovat od neděle. Například ve Spojených státech už se očkuje nejen vakcínou Pfizer/BioNTech, ale i látkou farmaceutické společnosti Moderna. V EU by měl být tento přípravek schválen až 6. ledna. 

V Latinské Americe začnou pak ve čtvrtek jako první očkovat proti koronaviru Mexiko a Chile, které budou aplikovat zatím vakcínu vyvinutou firmami Pfizer a BioNTech. Použití této americko-německé vakcíny schválily v Latinské Americe mimo jiné i Ekvádor, Panama či Kostarika.

Argentina ve středu schválila pro nouzové použití k očkování proti koronaviru SARS-CoV-2 ruskou vakcínu Sputnik V. Podle agentury Reuters je Argentina po Bělorusku teprve druhou zemí mimo Rusko, která tuto vakcínu povolila. Už tento den by měl speciální letoun přivézt z Moskvy do Argentiny na třis sta tisíc dávek ruské vakcíny. Ruskou vakcínu se chystá použít k očkování začátkem příštího roku také Venezuela.