Rakousko míří od 26. prosince do třetí plošné karantény. Matovič se nakazil koronavirem

Rakousko čeká od 26. prosince další plošná karanténa. Do 18. ledna zůstanou zavřené obchody, školy, restaurace, muzea a divadla, oznámil kancléř Sebastian Kurz. Koronavirem se nakazil také slovenský premiér Igor Matovič. Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové prohlásil, že země je v nejtěžší situaci od začátku pandemie.

On-line přenos
Šíření koronaviru - prosinec
23:52

WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

23:50

Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

23:49
Česko

V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

Rakousko zavede od konce příštího týdne přísná plošná opatření proti šíření koronaviru. Od soboty 26. prosince nebudou smět otevřít obchody kromě těch, které prodávají zboží každodenní potřeby. Znovu uzavřeny budou i služby s těsným tělesným kontaktem. Školy přejdou od 7. do 15. ledna na distanční výuku. Oznámil to rakouský kancléř Sebastian Kurz. Otevření lyžařských areálů má být věcí jednotlivých spolkových zemí. Na lanovkách a vlecích bude platit povinnost mít nasazený respirátor třídy FFP2, oznámil vicekancléř Werner Kogler.

Rakousko se kvůli trvale vysokým nárůstům nově infikovaných koronavirem uzamkne po 11 dnech do dalšího, už třetího takzvaného lockdownu, kdy bude omezena velká část služeb s cílem omezit setkávání lidí.

V zemi se opět uzavře většina obchodů a otevřít budou smět opět 18. ledna společně s restauracemi, školami, muzei a divadly, uvedla rakouská vláda v pátečním prohlášení. Restaurace či hotely tak zůstanou zavřené nejméně o týden déle, než se původně plánovalo.

Vycházet ven budou smět Rakušané v období třetího lockdownu opět jen v odůvodněných případech, jako jsou procházky, cesty do zaměstnání nebo nákupy. Platit to bude i na silvestra.

Až do 24. ledna bude lockdown platit pro lidi, kteří nebudou otestováni na koronavirus během druhé fáze hromadného testování ve dnech 15. až 17. ledna. Agentura APA píše, že účast na tomto testování vlastně nebude dobrovolná, protože kdo bude chtít od 18. ledna navštěvovat obchody, kulturní zařízení nebo restaurace, bude se muset prokázat negativním testem.

Testovaní lidé se navíc budou opět smět setkávat s lidmi z jiné domácnosti. Rakouská vláda doufá, že brzy budou mít lidé možnost si testy provádět sami doma. Policie bude podle Kurze od 18. ledna namátkově kontrolovat, zda lidé navštěvující kulturní akce nebo restaurace skutečně jsou testovaní. Lidé bez testů budou smět pouze do práce nebo na nákupy potravin, ale pouze s respirátory FFP2.

Lyžařské vleky a lanovky mohou navzdory lockdownu zůstat v provozu, ale lyžaři budou muset mít nasazeny respirátory třídy FFP2. Spustit provoz mohou už 24. prosince, ale vzhledem k uzavřeným hotelům, restauracím a barům jich prakticky budou moci využívat jen místní.

V Rakousku, kde žije necelých devět milionů lidí, počet mrtvých s koronavirem překročil hranici pěti tisíc. Celkem jich je 5172, za posledních 24 hodin se smrtelná bilance zvýšila o 145. Počet nakažených za poslední den vzrostl o 2085, od začátku současné pandemie jich je 334 913.

Slovenský premiér se nakazil

Slovenský premiér Igor Matovič se nakazil koronavirem, informaci potvrdil odpoledne on sám. Sedmačtyřicetiletý politik zároveň vybídl obyvatele k opatrnosti a znovu nepřímo kritizoval šéfa menší vládní strany Svoboda a solidarita Richarda Sulíka, se kterým je v souvislosti s koronavirovou krizí dlouhodobě ve sporu.

Nástup do karantény mezitím ohlásilo několik slovenských ministrů i šéf parlamentu Boris Kollár, kteří byli s Matovičem v uplynulých dnech v kontaktu. Matovič se dříve v tomto týdnu zúčastnil dvou jednání vlády a také schůzky předáků vládních stran. Testy koronavirus tento týden už potvrdily u ministra zemědělství Jána Mičovského. Vicepremiérka Veronika Remišová v diskusní relaci Rádia Expres řekla, že vláda je na podobné situace připravena a může jednat i na dálku. Slovensko v posledním období zaznamenává rychlejší šíření koronaviru.

Macron se izoluje v zámku ve Versaille

Z evropských státníků covidem-19 aktuálně trpí francouzský prezident Emmanuel Macron. Má horečku a kašel, izoluje se přitom v prezidentské rezidenci ve Versailles. Nakazil se zřejmě minulý týden během summitu EU v Bruselu. Tam byl mimo jiné i šéf slovenské vlády Matovič. 

Macron se do loveckého zámečku La Lanterne ve versailleském komplexu přesunul ve čtvrtek večer, podle lidí z jeho okolí i přes projevy nemoci pokračuje v práci. Jeho manželka Brigitte, která nemá žádné příznaky a test jí vyšel negativně, zůstala v Elysejském paláci.

Prezidentská kancelář ve čtvrtek oznámila, že diagnózu prezidentovi stanovil RT-PCR test poté, co se u něj projevily příznaky nemoci. Mluvčí Macronova kabinetu Gabriel Attal ohledně informací o prezidentově zdravotním stavu slíbil transparentnost. 

Emmanuel Macron
Zdroj: ČTK/AP

Chorvatsko omezí před Vánocemi cestování v zemi

V Chorvatsku bude od 23. prosince do 8. ledna možné cestovat mezi jednotlivými župami (kraji) pouze se zvláštními propustkami. Oznámil to v pátek ministr zdravotnictví Davor Božinović. Sdělil také, že v platnosti zůstávají aktuální preventivní opatření přijatá s cílem snížit nynější vysoké tempo šíření koronavirové nákazy.

Za uplynulých 24 hodin podle páteční informace úřadů přibylo v Chorvatsku dalších 3272 nových případů infekce koronavirem SARS-CoV-2, přičemž testů bylo provedeno 10 849. Od únorového začátku epidemie se v zemi nakazilo 190 235 lidí. S nemocí covid-19, způsobovanou novým koronavirem, už celkem zemřelo 3023 pacientů, z nichž 68 přibylo ve statistikách za čtvrtek.

„Naše epidemická situace je taková, že navzdory určitým pozitivním signálům není zmírnění přijatých opatření možné,“ zdůvodnil rozhodnutí úřadů ministr Božinović.

K nadále platným opatřením patří například zavření restaurací, barů a kaváren, ale i sportovišť. Soukromé akce a obřady jsou omezené na maximální účast deseti lidí a scházet se mohou členové nejvýše dvou domácností. V kinech, divadlech a při církevních akcích musí být na jednu osobu zachován prostor sedmi metrů čtverečních.

Horizont ČT24: Evropa se připravuje na očkování (zdroj: ČT24)

Německo je v těžké situaci

Německo poprvé ohlásilo více než 30 tisíc výskytů koronaviru za den. Zdravotnické úřady v pátek oznámily 33 777 nově nakažených. Údaj zahrnuje i 3500 infikovaných z Bádenska-Württemberska, kteří nebyli z technických důvodů včas zaregistrováni předchozí den. Po odečtení pozdních hlášení za posledních 24 hodin přibylo 30 277 nakažených. Vyplývá to ze statistik Institutu Roberta Kocha (RKI). Podle mluvčího spolkové vlády se Německo nachází v nejtěžší fázi pandemie covidu-19 a náročné budou i příští měsíce.

Počet zemřelých s covidem-19 se zvýšil o 813, což je druhý nejvyšší denní údaj od začátku pandemie. V Německu, které má přibližně 83 milionů obyvatel, se od počátku pandemie koronavirem SARS-CoV-2 nakazilo zhruba 1,44 milionu lidí, z toho 24 938 zemřelo. Z onemocnění se zatím vyléčilo kolem 1,07 milionu lidí.

Mluvčí vlády Steffen Seibert řekl, že nynější situace v zemi „je tak těžká, jak ještě během současné pandemie nebyla“. Varoval, že i leden a únor budou mimořádně náročné. Očekávaná vakcína proti koronaviru je sice podle Seiberta „světlem na konci tunelu“, ale v prvních měsících se nedostane k širokým skupinám obyvatel. „Přesto máme důvody věřit, že rok 2021 krok po kroku přinese zlepšení,“ dodal.

Viceprezident se naočkoval

Ve snaze podpořit důvěru veřejnosti ve vakcínu se nechali v Bílém domě před televizními kamerami naočkovat americký viceprezident Mike Pence (61 let) a šéf zdravotnické služby Jerome Adams (48 let). „Američané si mohou být jisti: Máme jednu bezpečnou vakcínu, a možná za několik hodin dvě,“ poznamenal Pence s odkazem na preparát společnosti Moderna, který by měl získat souhlas regulačních úřadů ještě v pátek. Příští týden by se měl nechat veřejně naočkovat také nastupující prezident Joe Biden (78 let).

V této osvětové kampani však podle médií nápadně chybí dosluhující prezident Donald Trump (74 let). Ten se v období po volbách veřejně téměř vůbec neangažuje a soustředí se především na snahu o zvrácení své prohry poukazováním na údajné podvody, pro něž však zatím nepředložil relevantní důkazy. New York Times poznamenává, že řada prezidentových přívrženců rovněž patří právě do tábora odpůrců vakcíny.