Němce čeká až pět měsíců přísných opatření, na rozvolňování mají zapomenout

Němci by se měli připravit na čtyři až pět měsíců přísných opatření proti šíření koronaviru a neměli by očekávat rozvolnění nynějších pravidel. V rozhovoru s bulvárním Bild am Sonntag to řekl ministr hospodářství Peter Altmaier. Německo plánuje v prosinci zřídit stovky center po celé zemi, aby se připravilo na hromadné očkování proti koronaviru, napsal nedělník Welt am Sonntag. Rakouská vláda připravuje hromadné testování obyvatel, podobně jako to nedávno provedlo Slovensko.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Německo si podle ministra Altmaiera nemůže dovolit soustavné zavírání a otevírání ekonomiky. Země by se podle něj měla vyvarovat rychlého uvolňování opatření. „Všechny země, které opatření zrušily příliš brzy, zaplatily vysokou cenu v podobě ztrát lidských životů,“ konstatoval ministr hospodářství.

Nedělník Welt am Sonntag, který se ve své zprávě odvolává na ministerstva zdravotnictví šestnácti spolkových zemí, napsal, že klíčovou roli budou během masového očkování hrát výstaviště. Jednání s logistickými firmami ohledně distribuce vakcíny teprve začínají.

Ministr zdravotnictví Jens Spahn dříve uvedl, že se Berlín pokouší zajistit si 100 milionů dávek vakcíny, kterou vyvíjí německá společnost BioNTech s americkým partnerem Pfizer. Vakcína podle nich bude k dispozici patrně v prvním čtvrtletí příštího roku.

Kancléřka Angela Merkelová v sobotu uvedla, že jako první budou očkováni pracovníci ve zdravotnictví a ti, kteří vyžadují péči, včetně osazenstva domovů pro seniory. Varovala, že přečkat zimní měsíce bude náročné.

V Německu, které má zhruba 83 milionů obyvatel, se od počátku epidemie přítomnost koronaviru potvrdila u 790 503 lidí, 12 485 lidí po nákaze zemřelo.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz
Zdroj: Lisi Niesner/Reuters

Plošné testování má Rakušanům zajistit „relativně normální“ Vánoce

Plošné testování se chystá v Rakousku. Jeho detaily má vláda oznámit v novém týdnu a mělo by se uskutečnit před Vánocemi, ale také už před koncem přísných karanténních opatření. Ta začnou platit v úterý a skončit mají 6. prosince. Mezi prvními by měli být testováni učitelé, oznámil kancléř Sebastian Kurz. Důvodem je podle něj umožnit relativně normální vánoční svátky, uvedl deník Kurier.

V Rakousku, které má asi 8,9 milionu obyvatel, se dosud potvrdilo 203 956 nákaz koronavirem SARS-CoV-2, z toho 1829 pacientů v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo. Za poslední den se potvrdilo 5665 nákaz koronavirem, o den dříve to bylo 7063 infikovaných a v pátek ráno bylo oznámeno 9586 nových nákaz, což bylo nejvíce od počátku pandemie.

V úterý začnou v zemi platit přísnější karanténní opatření. Kromě prodejen potravin, lékáren či drogerií se zavřou obchody, školy přejdou na distanční výuku, vycházení bude omezeno na nezbytné důvody, jako je nákup základního zboží, cesta do práce, péče o blízké osoby či zdravotní procházky.

Nová zpřísnění nařídila vláda proto, že ke zpomalení šíření epidemie covidu-19 nepomohla předchozí opatření. Od 3. listopadu zavedla noční zákaz vycházení od osmé hodiny večerní do šesté hodiny ranní a restauracím povolila fungování jen přes výdejová okénka. Od téhož data se zavřela muzea, divadla či bazény a v hotelech se směli ubytovat jen lidé cestující za prací.