Slováky čekají Vánoce v bublině, v sobotu se zavřou obchody i služby

Kvůli sílící epidemii koronaviru čekají Slováky Vánoce se zákazem vycházení, zavřenými obchody a službami i omezenou možností setkávání. Zpřísněná nařízení začnou platit už od soboty a potrvají minimálně do 29. prosince, vláda ale počítá s tím, že po prodloužení nouzového stavu zůstanou v platnosti až do 10. ledna. Ministr zdravotnictví Marek Krajčí zdůraznil, že situace v zemi je tak vážná, jak ještě nebyla.

On-line přenos

Šíření koronaviru - prosinec

  • 23:52

    WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

  • 23:50

    Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

  • 23:49
    Česko

    V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

Zpřísnění karanténních opatření schválila vláda ve středu poté, co v zemi v uplynulých týdnech začal stoupat počet nových případů koronaviru a za úterý laboratorní PCR a méně přesné antigenní testy potvrdily dosud nejvyšší přírůstek téměř osmi tisíc nakažených.

Od soboty se proto zavřou všechny služby a obchody s výjimkou těch, které prodávají základní zboží. Od páté hodiny ranní bude v zemi platit také zákaz vycházení, bude však mít dvě desítky výjimek. Slováci si tak boudou moct nakoupit, jet do zaměstnání, k lékaři, za rodinou, do banky, na poštu nebo vyzvednout zásilky z internetových obchodů a obstarat potřeby svých domácích zvířat.

Možné jsou také vycházky do přírody nebo lyžování. Jízda na vleku nebo v kabince lanovky ale je podmíněna negativním testem, který není starší než 72 hodin. Testy se kontrolují také při nákupu skipassů a lidé, kteří budou na horách trávit více než tři dny, si musí test obstarat opakovaně.

Zpravodaj Petr Obrovský k opatřením na Slovensku (zdroj: ČT24)

Lidé si musí rozmyslet, s kým budou trávit Vánoce

Ačkoliv vláda považuje situaci v zemi za mimořádně vážnou, zavedení absolutního zákazu vycházení by podle ní bylo vzhledem k vánočním svátkům obtížné. „Apeluji na lidi, aby dodržovali opatření vlády a aby se během zákazu vycházení setkaly maximálně dvě domácnosti a k dalšímu setkávání nedocházelo. Svátky jsou totiž z hlediska šíření viru v domácnostech velmi nebezpečné,“ varoval ministr zdravotnictví Krajčí.

Každý by si proto podle něj měl předem rozmyslet, s kým chce Vánoce trávit, a dál nikoho jiného nenavštěvovat. „Nechceme omezovat cestování. Uvědomujeme si totiž, že mnozí jsou od svých příbuzných daleko a vánoční čas chtějí prožít s nimi,“ dodal Krajčí.

Vicepremiér pro legislativu a strategické plánování Štefan Holý lidi požádal, aby si vytvořili jakousi bublinu s nejbliží rodinou a přáteli a v ní svátky strávili.

„Lidem se doporučuje, aby před návštěvou prarodičů trávili několik dní v izolaci nebo si zašli na PCR či antigenní testy. I tady na Slovensku, podobně jako v České republice je možné zajít si do středisek a nechat si udělat antigenní test zdarma. A i tady je o to těsně před Vánocemi velký zájem,“ informoval zpravodaj ČT v Bratislavě Petr Obrovský.

Ohledně návratu do vlasti se pro Slováky zatím nic nemění. „Při cestě z Česka je nutné mít s sebou negatvní aktuální PCR test nebo se nahlásit úřadům a nastoupit do karantény. Pendleři a studenti mají podmínky přívětivější, těm stačí negativní antigenní test, který nesmí být starší než dva týdny. Plošně české antigenní testy Slovensko zatím neuznává, ještě do Vánoc by se to ale mohlo změnit,“ dodal Obrovský.

K podobě silvestrovké noci se vláda zatím konkrétně nevyjádřila. „Určitě budou platit aktuální opatření. V tuto chvíli těžko říct, zda k tomu přibude například zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Každopádně pořádání hromadných akcí je zakázané, zavřeny jsou všechny zábavní podniky a restaurace. Ty mohou vydávat jídlo jen z okénka nebo formou rozvozu,“ uvedl zpravodaj.

Vláda chce měnit zákon kvůli nouzovému stavu

Stav nouze, umožňující vládě premiéra Igora Matoviče uplatňovat protiepidemická opatření, platí na Slovensku do 29. prosince. Ve čtvrtek měl parlament hlasovat o návrhu zákona, na jehož základě bude moct kabinet nouzový stav s dodatečným souhlasem sněmovny prodlužovat, hlasování ale bylo odloženo.

Na schválení změny příslušného ústavního zákona je potřebná až třípětinová většina sněmovny. Vládní koalice sice tuto většinu v parlamentu má, někteří poslanci se ale ze zdravotních důvodů z účasti na schůzi sněmovny omluvili.

Stávající pravidla umožňují, aby vláda i bez souhlasu parlamentu mohla v případě ohrožení života či zdraví lidí vyhlásit nouzový stav nejdéle na 90 dní. Právníci se dříve neshodli v tom, zda nouzový stav lze hned po jeho skončení vyhlásit ze stejných důvodů znovu. Vláda proto navrhla, aby v případě jakékoliv pandemie mohl kabinet nouzový stav prodloužit o 40 dnů, a to i opakovaně. Takové prodloužení ale bude muset ve stanovené lhůtě schválit sněmovna, jinak nouzový stav skončí.