„Za změnu amerického příběhu.“ Time vyhlásil osobností roku Bidena a Harrisovou

Události ČT: Biden a Harrisová Osobností Time (zdroj: ČT24)

Prestižní časopis Time zveřejnil osobnost (respektive osobnosti) roku 2020. Redakce amerického periodika vybrala dvojici: nastupující prezidentský tandem Joea Bidena a Kamalu Harrisovou. Poprvé v historii tak magazín vedle americké hlavy státu, byť nastupující, vybral i jeho viceprezidenta. Editor Time Edward Felsenthal k výběru uvedl, že oba prokázali, že „síla empatie je větší než zuřivost rozdělení.“

Editor slavného magazínu Felsenthal v prohlášení ještě vyzdvihl, že Biden s Harrisovou „sdílí vizi uzdravení truchlícího světa.“ Odkazoval tak na boj s koronavirem a sliby nastupujícího amerického prezidenta, který avizoval, že po nástupu do křesla v Oválné pracovně okamžitě začne řešit pandemii.

„Vítěze“ ankety oznámil americký rockový zpěvák Bruce Springsteen. „Time vybírá osobnost roku už téměř sto let. V roce 2020 je osobností roku zvolený prezident Joe Biden a zvolená viceprezidentka Kamala Harrisová,“ oznámil.

„Biden měl vizi a nastavil tón. Rozpoznal ale také to, co jako osmasedmdesátiletý běloch nikdy nemohl nabídnout: generační výměnu, novou perspektivu a ztělesnění americké rozmanitosti. K tomu potřeboval Kamalu Harrisovou: kalifornskou senátorku, bývalou okresní a generální prokurátorku, mimomanželské dítě imigrantů, jejíž charisma a tvrdé výslechy představitelů Trumpovy administrativy elektrifikovaly miliony demokratů. Viceprezident nikdy předtím nebyla žena,“ vysvětluje redakce výběr nikoliv samotného Bidena, ale rovnou prezidentského tandemu.

Time připomíná také výrok Harrisové: „Budu první, ale nebudu poslední.“ Budoucí viceprezidentka tak vytváří cenné dědictví, novou cestu a otevře nejedny dveře. Magazín také poukazal na to, že se Harrisová pokouší „bojovat za změny“ ne zvenčí, ale zevnitř systému.

Porazit Minotaura je věc jedna. Druhá věc je najít cestu z labyrintu.
Redakce časopisu Time
k roli Joea Bidena a Kamaly Harrisové

Pochopit, že máme problém

Někdejší americký prezident George Bush mladší, který byl vyhlášen osobností roku Time hned dvakrát, kdysi řekl: „Jedna věc je pochopit, že máme problém, a druhá věc je, co s ním uděláme.“ Time v podobném duchu zmiňuje to, že Bidena s Harrisovou čeká ještě další výzva –⁠ s léčbou srdce Ameriky i bojem s pandemií.

I další američtí prezidenti v minulosti získali titul osobnosti roku. Tím prvním byl Franklin D. Roosevelt. V novodobé historii pak například Jimmy Carter, Ronald Reagan nebo Bill Clinton. Naposled Donald Trump, před ním dvakrát Barack Obama.

Trump byl v užším výběru i letos. Kromě něj redakce Time přemýšlela ještě nad hnutím za rasovou spravedlnost, které se zrodilo po květnové smrti amerického černocha George Floyda, a doktorem Anthonym Faucim se zdravotníky, kteří bojují v první linii s covidem-19.

Barack Obama osobností roku časopisu Time
Zdroj: Time Magazine/AP Photo

Time vybírá osobnost roku téměř sto let

Time vybírá osobnosti od roku 1927 a oceňuje lidi, kteří měli pozitivní či negativní vliv na největší události roku. V minulosti se osobností roku časopisu Time stali například i nacistický diktátor Adolf Hitler (v roce 1938, tedy ještě předtím, než rozpoutal světovou válku) a sovětský diktátor Josif Stalin, ten dokonce dvakrát –⁠ v letech 1939 a 1942.

Vůbec první osobností byl vyhlášen Charles Lindbergh, který jako první přeletěl přes Atlantický oceán. Redakce v dlouholeté historii ankety vybrala například i „americké ženy“, „nositele míru“ nebo „planetu Zemi“. 

Loni Time za nejvýraznější osobnost roku vybral švédskou ekologickou aktivistku Gretu Thunbergovou. Bylo jí tehdy 16 let a byla nejmladším člověkem, jemuž se zatím tohoto ocenění dostalo.