Rakousko zavádí noční zákaz vycházení, v Anglii budou fungovat jen nezbytné služby

Kvůli rychlému nárůstu počtu nakažených koronavirem z posledních dní zavede Rakousko od úterý 3. listopadu zákaz nočního vycházení. Zrušena bude velká většina společenských akcí, restaurace budou smět fungovat pouze přes výdejní okénka či roznáškovou službu. Británie v sobotu překonala hranici milionu pozitivních testů od začátku pandemie. Premiér Boris Johnson vzhledem k novému rozmachu nákazy znovu nařídil částečnou uzávěru ekonomiky. Další přísná opatření zavádí také Portugalsko, které vyhlásí uzávěru na velké části svého území.

Zavřít v Rakousku budou muset muzea, divadla či plavecké bazény. Hotely nebudou moci ubytovávat turisty. Zpřísnění opatření v sobotu oznámil kancléř Sebastian Kurz.

Rakušané nebudou smět vycházet z domovů od osmé hodiny večerní do šesté hodiny ranní. Výjimkou budou cesty do práce, venčení psa a zdravotní procházky.

Gastronomické podniky, tedy restaurace, bary či kavárny, nebudou smět od úterý přijímat hosty a v hotelech se budou moci ubytovávat jen ti, kteří cestují za prací.

Veškeré veřejné akce kromě profesionálního sportu budou od úterý zakázány. Setkávat se soukromě budou moci pouze dvě rodiny najednou.

Oproti jarní vlně koronaviru se nicméně tentokrát nejedná o úplnou uzávěru života v zemi. Otevřené zůstanou obchody, průmyslové podniky, školky a základní školy. Střední školy a univerzity přejdou na distanční výuku.

„Rozhodnutí se nám nedělalo snadno, ale bylo nezbytné,“ prohlásil Kurz. Podle kancléře ke kroku vedlo hrozící vyčerpání kapacit rakouských nemocnic, zejména pak na jednotkách intenzivní péče.

Kurz dále uvedl, že vláda hodlá podnikatelům nahradit ušlý zisk ve výši 80 procent v porovnání s listopadem loňského roku.

Británie překonala milion pozitivních testů od začátku pandemie

Šíření epidemie covid-19 zásadně nezpomaluje ani v Británii. Za poslední den se nákaza prokázala u dalších 21 915 osob, počet mrtvých se zvýšil o 326.

„Mezi 31. lednem a 31. říjnem se objevilo milion a 11 660 lidí, kteří měli potvrzený pozitivní výsledek testu na koronavirus,“ uvedla v sobotu vláda v prohlášení. Británie s více než 66 miliony obyvatel se tak stala třetí evropskou zemí po Francii a Španělsku, která překročila milionovou hranici infekcí. S covidem-19 tam dosud podle úřadů zemřelo 46 319 osob.

Počty nově nakažených jsou v zemi v posledních týdnech podobně jako v jiných státech na strmém vzestupu i navzdory restriktivním opatřením, která vláda zavedla v některých nejhůře postižených oblastech.

Podle vládních expertů nyní v zemi exponenciálně roste počet nakažených i hospitalizovaných. V příštích týdnech by proto bez vládního zásahu hrozilo nebezpečí přehlcení zdravotního systému.

Johnson oznámil plošná omezení v Anglii, budou trvat měsíc

Premiér Boris Johnson vystoupil v sobotu večer s projevem, v němž oznámil plošná omezení ekonomického a společenského života v Anglii, která by měla trvat měsíc. Skotsko, Wales a Severní Irsko rozhodují o protiepidemických opatřeních samostatně.

Britská vláda zavede kvůli zhoršující se epidemické situaci uzávěru v celé Anglii. Od čtvrtka 5. listopadu budou smět lidé vycházet ven jen v nutných případech a musí omezit společenské kontakty. Fungovat budou pouze nezbytné služby, zavřeno musí mít restaurace a bary. Školy však zůstanou otevřené. Opatření budou platit do začátku prosince.

„Musíme přejít k činům nyní, protože není žádná alternativa,“ prohlásil Johnson na narychlo svolané a několikrát odkládané tiskové konferenci, jejíž obsah unikl do britských médií s několikahodinovým předstihem.

Lidé podle premiéra mají opouštět svoje domovy pouze v nutných případech, tedy pro cesty do práce, k doktorovi, či pro základní zboží a potraviny. Restaurace budou moci vydávat jídla jen s sebou nebo je doručovat do domácností. Všechny podniky, které nenabízejí služby či zboží považované za nezbytné, budou muset zavřít.

Vláda nebude uzavírat průmysl nebo přerušovat práci ve stavebnictví. K tomu znovu oživí mimořádnou podporu pro zaměstnance, kteří kvůli restrikcím přišli o práci, dostávat by měli od státu 80 procent své mzdy. 

Portugalsko zavádí uzávěru na území s většinou obyvatel

Další přísná opatření zavádí také Portugalsko. Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí uzávěru na většině svého území. Opatření začne platit od středy, oznámil v sobotu podle agentury Reuters premiér António Costa.

Zpřísněné restrikce zavádí vláda ve 121 okresech, v nichž počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních 14 dnů přesáhl 240. V takto vymezené oblasti žije zhruba 70 procent obyvatel Portugalska. V částečné karanténě se ocitnou i metropole Lisabon a druhé největší město Porto.

Lidé budou smět opouštět domovy pouze za účelem cest do práce, do školy nebo na nákup. Obchody budou nuceny zavírat nejpozději v deset večer, restaurace o půlhodiny později. Vláda rovněž nařídila firmám, aby přešly na práci z domova, pokud to bude možné.

„Nadešla chvíle, kdy je nezbytné přijmout restriktivnější opatření, abychom tuto pandemii dostali pod kontrolu,“ uvedl podle agentury AFP socialistický předseda vlády po skončení mimořádného zasedání kabinetu. Dodal, že současné přírůstky nakažených vytvářejí „neudržitelný“ tlak na portugalské zdravotnictví.

Portugalsko podobně jako další evropské země v posledních dnech zažívá strmý nárůst počtu nakažených. Úřady v desetimilionové zemi za posledních 24 hodin evidovaly 4007 nových případů nákazy koronavirem a 39 úmrtí s nemocí covid-19. Celkově se již infekce prokázala u 141 279 osob, z nichž 2507 zemřelo. Hospitalizováno je momentálně 1972 pacientů, z toho 286 na jednotkách intenzivní péče.