Alexijevičová odletěla do Německa. Z vedení opoziční rady už v Bělorusku na svobodě nikdo není

Spisovatelka Světlana Alexijevičová, která jako jediná členka vedení Koordinační rady běloruské opozice zůstávala ve vlasti na svobodě, odletěla do Německa. Uvedl to server Tut.by s odvoláním na její spolupracovnici. Ostatní členové vedení rady již byli uvězněni, nebo donuceni k odjezdu z Běloruska. Generální prokurátor podezírá opoziční špičky ze snah o uchvácení moci a z poškozování národní bezpečnosti.

„Nesouvisí to s trestním případem proti koordinační radě, ani neodjela navždy. Nic takového. Odletěla kvůli osobním a literárním záležitostem. Má naplánované schůzky, knižní veletrh ve Švédsku a na Sicílii jí předají cenu. To je její normální život,“ uvedla spisovatelčina spolupracovnice, kterou server označil jen křestním jménem Taťjana. Návrat ale podle ní závisí na vývoji událostí v Bělorusku a na zdraví. Alexijevičová by se podle agentury Reuters měla léčit v Německu.

Dvaasedmdesátiletá autorka se podle svých kolegů aktivní práce ve vedení Koordinační rady vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nezúčastnila, nicméně i tak jí hrozilo zatčení. Do jejího minského bytu se 9. září pokoušeli vniknout neznámí maskovaní muži. K literátce tehdy přijeli diplomaté z nejméně sedmi zemí Evropské unie, mezi nimi i velvyslanci Česka a Slovenska, aby ji ochránili. Přítomnost českého velvyslance Tomáše Pernického v bytě Alexijevičové potvrdil na Twitteru šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD).

Zatýkání či donucení opozičních běloruských politiků k odjezdu do ciziny se děje v rámci systematické kampaně, kterou se Alexandr Lukašenko snaží zbavit vůdců protestů, trvajících již od prezidentských voleb z 9. srpna. Jejich vítězem úřady pošesté prohlásily Lukašenka, tentokrát s více než 80 procenty hlasů, zatímco opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská získala podle nich jen deset procent hlasů. Opozice pokládá tento výsledek za zfalšovaný a neuznává ho ani Evropská unie.

Šestašedesátiletý Lukašenko, který vládne Bělorusku už 26 let, nedává najevo známky ochoty přistoupit na dialog s opozicí, anebo se Západem. Jedná zatím jedině s Vladimirem Putinem, který už mu nabídl podporu v podobě zástupu za stávkující zaměstnance státní televize, miliardové půjčky nebo policejních záloh.