Nizozemsko zažaluje Rusko kvůli sestřelu MH17

Nizozemsko zažaluje Rusko u Evropského soudu pro lidská práva kvůli sestřelení malajsijského letu MH17 nad východní Ukrajinou v červenci 2014. Zhruba dvě třetiny obětí tragédie pochází z Nizozemska, které považuje Moskvu za odpovědnou. Kvůli MH17 už jeden soud v Nizozemsku probíhá, obžalovaní jsou tři Rusové a jeden Ukrajinec ruské národnosti.

Nizozemsko chce žalobou u evropského soudu dosáhnout „pravdy, spravedlnosti a zodpovědnosti“ pro všech 298 obětí letecké katastrofy. Z nich bylo 283 cestujících a patnáct členů posádky. Na palubě cestovali občané deseti zemí, mimo jiné také Malajsijců a Australanů.

Pozůstalí obětí neštěstí už sami podali k lidskoprávnímu soudu několik žalob na Rusko.

Moskvě se aktuální nizozemský krok nezamlouvá. „Je to krajně podivná iniciativa: zaprvé neskončilo vyšetřování, zadruhé nepadlo soudní rozhodnutí ani na národní úrovni a zatřetí je otázkou, co s tím má Evropský soud pro lidská práva do činění,“ zareagoval podle agentury Interfax předseda zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov.

Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že protileteckou raketu Buk dodali proruským vzbouřencům v Donbasu na východní Ukrajině příslušníci ruské 53. protivzdušné brigády z Kurska. Separatisté pak mohli civilní letoun sestřelit omylem.

Moskva nadále jakýkoli podíl na sestřelení letounu popírá a vinu naopak připisuje ukrajinské armádě. Zpochybňuje přitom objektivitu mezinárodního vyšetřování s poukazem na to, že bylo vedené bez ruské účasti.

Kvůli sestřelu jsou obžalovaní čtyři lidé

Kvůli sestřelení letounu už líčení probíhá. Soud v nizozemském Haagu posuzuje obžalobu proti třem Rusům a jednomu Ukrajinci ruské národnosti. Podle prokurátorů se obvinění podíleli na převozu a instalaci rakety Buk, která boeing malajsijských aerolinek zasáhla, z Ruska na ukrajinské území ovládané ruskými separatisty. Soud se koná bez přítomnosti obžalovaných.

O tom, že se proces koná podle nizozemského práva, rozhodl mezinárodní tým vyšetřovatelů, jehož členy byli experti z Nizozemska, Belgie, Malajsie, Austrálie a Ukrajiny. Rozhodnutí padlo poté, co Moskva zabránila ustavení speciálního tribunálu OSN.

Nizozemští prokurátoři v březnu obvinili Rusko, že se snaží sabotovat vyšetřování sestřelu. „Existují silné důkazy svědčící o tom, že ruská vláda by strašně ráda zmařila vyšetřování,“ prohlásil jeden z prokurátorů Thijs Berger. Uvedl také, že „několik svědků při vyšetřování řeklo, že se budou bát o život, pokud vyjde najevo jejich identita“. V této souvislosti připomněl podíl ruských tajných služeb na vraždách v různých zemích.