Palestinci prý nabídli jednání o teritoriálních změnách. Izraelská anexe Západního břehu se možná zpozdí

David Borek k chystané anexi Západního břehu (zdroj: ČT24)

Palestinská samospráva oznámila takzvanému blízkovýchodnímu kvartetu (EU, OSN, USA a Rusko), že je připravená obnovit jednání s Izraelem a dohodnout se „na menších teritoriálních změnách“. Informoval o tom izraelský server Ynet, podle nějž samospráva kvartetu zaslala dopis s tímto sdělením. Izrael v úterý oznámil, že v následujících dnech bude pokračovat v jednání o plánu anexe s USA, což by ji mohlo zpozdit. Země přitom původně plánovala začít anexi připravovat už ve středu.

Palestinské vedení připravovanou anexi, jež může zahrnout židovské osady a údolí řeky Jordán, odmítá. Izrael má ovšem podporu Washingtonu, který v lednu představil plán urovnání izraelsko-palestinského konfliktu; USA jsou připraveny uznat anektované území na Západním břehu jako izraelské, ale jejich plán také počítá s tím, že Palestinci budou dále vyjednávat, aby získali vlastní stát.

Příprava anexe měla původně začít první červencový den. „Vypadá to, že termín 1. července není posvátný,“ vysvětluje ale zpravodaj ČT v Izraeli David Borek. „I premiér Benjamin Netanjahu naznačoval, že 1. červenec nemusí být tím pevně stanoveným datem,“ doplňuje zpravodaj. Podle něj můžou jednání případný začátek anexe posunout o týdny až měsíce.

David Borek o palestinském návrhu na vyjednávání (zdroj: ČT24)

Palestinci chtějí obnovit jednání

V dopise samosprávy podle Ynet stojí, že Palestinci „jsou připraveni obnovit přímá bilaterální jednání“ po těch, která byla přerušena v roce 2014. Předseda palestinské vlády Muhammad Ištajja už začátkem června oznámil, že připravili protinávrh k americkému plánu. Teď ale poprvé podle Ynet Palestinci navrhli obnovu přímých jednání s Izraelem. „To je významný posun,“ poznamenal Borek.

Samospráva také dala najevo, že její protinávrh nepřijde na pořad, pokud Izrael zahájí anexi „jakékoli části palestinského území“. V dopise adresovaném kvartetu stojí, že nikdo nemá větší zájem dohodnout se o míru než Palestinci a nikdo neztratí více než Palestinci v případě, že se míru dosáhnout nepodaří.

Palestinské vedení dále píše, že v rámci mírové dohody je samospráva ochotná přijmout dohodu o „státu s omezenou výzbrojí a silnou policií, která zajistí právo a pořádek“. Přistoupí také na to, aby mezinárodní organizace, například NATO, z pověření OSN dohlédla na plnění mírové dohody.

Plán americké administrativy předpokládá územní výměnu, která umožní Izraeli získat až 30 procent Západního břehu Jordánu. V dopise samospráva píše, že je ochotná přijmout „menší teritoriální výměnu“.

Jednání s USA pokračuje, anexe se zřejmě zpozdí

Netanjahu v úterý uvedl, že jednání s Američany o izraelském plánu anektovat části Západního břehu Jordánu budou pokračovat v následujících dnech. Informovala o tom agentura AP, podle níž vyjádření naznačuje, že plánované středeční zahájení kontroverzního procesu anexe bude odloženo.

Premiér pokračující jednání s Washingtonem oznámil poté, co se setkal s americkým velvyslancem v Izraeli Davidem Friedmanem a zmocněncem Bílého domu Avi Berkowitzem. Izraelci s Američany o tom, které části Západního břehu Jordánu bude Izrael anektovat, jednají již několik měsíců.

Kontroverzní plán amerického prezidenta Donalda Trumpa, zveřejněný v lednu, počítá s tím, že by zhruba 30 procent Západního břehu Jordánu připadlo Izraeli, zatímco Palestinci by měli na zbytku tohoto území autonomii. Iniciativa Bílého domu se ale setkala s ostrou mezinárodní kritikou.

Podle generálního tajemníka OSN, EU a řady arabských států by izraelská anexe části území porušovala mezinárodní právo a ohrozila by vyhlídky na vytvoření životaschopného a nezávislého palestinského státu po boku Izraele. Palestinci, kteří vedle Pásma Gazy a východního Jeruzaléma počítají s celým Západním břehem Jordánu pro svůj budoucí stát, Trumpův plán rovnou odmítli.

Izrael obsadil Západní břeh Jordánu za války v roce 1967. Mezinárodní společenství území považuje za okupované a více než 120 tamních židovských osad za nelegální.