Polsko otevírá hranice, královna Alžběta slavila v soukromí

Události: Polsko a další země otevírají hranice (zdroj: ČT24)

Evropské země se postupně otevírají cizincům. V sobotu režim na svých hranicích uvolnilo Polsko, v pondělí se přidá například Francie či Švýcarsko. S pandemií koronaviru dále bojuje Brazílie, která v počtu úmrtí překonala Británii a je tudíž v tomto ohledu druhou nejpostiženější zemí světa. Britská královna Alžběta II. oslavila 94. narozeniny v komorním duchu.

On-line přenos

Šíření koronaviru - červen

  • 14:01
    Česká televize

    Rakousko, Chorvatsko a Irsko se od pondělí přesunou do červené kategorie zemí podle míry rizika nákazy. Oranžové bude například Slovensko nebo Kanárské ostrovy.

  • 23:03

    Anglie se chystá na sobotní znovuotevření hospod. Šéfka londýnské policie Cressida Dicková dnes podle BBC oznámila, že policie bude v ulicích posílena. Manchesterská policie chystá "významnou operaci" a speciální noční hlídky budou nasazeny také v Leedsu.

    V sobotu mohou otevřít například také muzea a galerie, ale jejich velká většina podle BBC této možnosti hned nevyužije. Například londýnská Národní galerie se opět otevře návštěvníkům 8. července, galerie Barbican 13. července a Tate Gallery až 27. července.

  • 22:48

    Dnešní údaje britského ministerstva zdravotnictví, které zahrnují jen laboratorně potvrzené případy, hovoří o 43 730 mrtvých s covidem-19. V obou případech je Velká Británie v Evropě zemí s nejvyšším počtem obětí pandemie. Za poslední den hlásí dalších 155 zemřelých.

Pro Čechy cestující do Polska i přes uvolnění režimu na hranicích nadále platí povinnost prokázat se při návratu ze země negativním testem na koronavirus. Neomezený pohyb bude možný až od pondělí 15. června, s výjimkou cest do Slezského vojvodství, které tuzemské úřady považují za rizikovou oblast a test na koronavirus budou při návratu vyžadovat i poté.

Policie v sobotu při namátkových kontrolách na hraničních přechodech s Polskem nevpustila do Česka stovky lidí. Desítky lidí, kteří do Polska mířili za nákupy nebo turistikou, se od hranic kvůli rozdílným pravidlům vrátily. 

Polský premiér Mateusz Morawiecki informoval o záměru otevřít hranice ve středu. Zprůchodnění hranic s Českou republikou tak Polsko oznámilo jako poslední z jejích sousedů. Německo stále vyžaduje od přijíždějících Čechů, aby prokázali nutný důvod pro vstup do země, ale už dřív sdělilo, že vůči Česku toto opatření chce zrušit k 15. červnu.

K uvolňování, která se v sobotu v Evropě očekávají, patří například konec platnosti omezení v německé spolkové zemi Durynsko, která se týkala minimálních rozestupů. V Benátkách se znovu otevře Dóžecí palác a náměstí svatého Marka.

Rozsáhlé uvolňování se čeká v pondělí

Od pondělí své hranice lidem z EU otevře také Francie. „Vzhledem k příznivému vývoji zdravotní situace ve Francii a Evropě a v souladu s doporučeními Evropské komise (…) Francie 15. června zruší všechny restrikce na svých evropských vnitřních hranicích zavedené v rámci boje s pandemií covidu-19,“ avizují ve společném prohlášení francouzští ministři vnitra a zahraničí Christophe Castaner a Jean-Yves Le Drian.

Na francouzské území podle prohlášení budou moci od 15. června bez omezení vstoupit cestující z EU i z Andorry, Islandu, Lichtenštejnska, Monaka, Norska, San Marina, Švýcarska a Vatikánu. V rámci reciprocity však budou nadále uplatňována některá omezení na hranicích se Španělskem a Británií, doplňuje agentura Reuters.

V pondělí čeká rozsáhlejší zmírňování také Itálie. Otevřou se dětské tábory, zábavní parky a pro menší počet diváků i divadla a kina. Provoz obnoví rovněž termální lázně a wellness centra, ale jen v regionech s nízkým počtem nově nakažených.

V první den příštího týdne otevře své hranice pro všechny členské státy Evropské unie Švýcarsko. V Británii se otevřou obchody, které musely být zavřené od konce března, ale na druhé straně začne být povinné nošení roušek v hromadné dopravě.

Řecko v pondělí zahájí turistickou sezonu, otevřou se i sezonní ubytování a ze tří desítek zemí, včetně Česka, budou moci začít létat do Soluně a Atén turisté. V zemi se také opět otevřou muzea.

Brazilské JIP jsou plné z 90 procent

Naopak dále se s vysokými počty nově nakažených a také zemřelých potýká Brazílie. Za pátek se tam podle ministerstva počet úmrtí s covidem-19 zvýšil o 909 na 41 828. Počet potvrzených případů nákazy koronavirem vzrostl o 26 tisíc na 829 tisíc. V počtu obětí latinskoamerická země předstihla Británii, a z hlediska této statistiky se stala druhou nejpostiženější zemí světa za Spojenými státy.

Krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Mike Ryan v pátek připustil, že situace v Brazílii budí vzrůstající obavy. Problémy podle něj mohou nastat hlavně v brazilských městech a na naplněných jednotkách intenzivní péče brazilských nemocnic.

Ačkoliv brazilský zdravotnický systém epidemii „zatím zvládá“, některé jednotky intenzivní péče jsou zavaleny pacienty – obsazeno je na nich přes 90 procent lůžek a část brazilských států tak registruje „poměrně velký tlak“, zdůvodňuje obavy Ryan. Hustě obydlené oblasti, jako jsou velkoměsta Sao Paulo a Rio de Janeiro, jsou „jednoznačnými ohnisky nákazy“, dodal expert.

Alžběta slavila ve Windsoru

V komorním duchu se letos nesla oficiální oslava narozenin britské královny Alžběty II. Každoroční slavnostní přehlídka v ulicích Londýna se nekonala poprvé od roku 1955. Nahradila ji ceremonie na hradě Windsor, kde panovnice pobývá poslední tři měsíce v domácí izolaci.

Soukromě královna své narozeniny oslavila už 21. dubna, tedy v den, kdy se v roce 1926 narodila. Oficiální oslava narozenin se ale tradičně pořádá druhý červnový víkend, kdy si díky lepšímu počasí mohou přihlížející lépe užít vojenské přehlídky.

Podle zpravodajské stanice BBC je to teprve podruhé, kdy se slavnost zvaná Trooping the Colour za vlády Alžběty II. neuskutečnila. Poprvé byla kvůli stávce železničářů zrušena v roce 1955, tedy tři roky po nástupu Alžběty na trůn. Na Windsorském hradě se oficiální oslava narozenin britského panovníka konala naposledy v roce 1895 za vlády královny Viktorie.

Přehlídka se neobešla bez dodržení dvoumetrových rozestupů. Královna pochodům své velšské gardy přihlížela ze stanového přístřešku. Její manžel, 99letý princ Philip, se akce nezúčastnil. Veřejnost mohla ceremonii vidět jen prostřednictvím televizních obrazovek.