V extrémní chudobě se ocitne 60 milionů lidí, řekl šéf Světové banky. Brazílie je v počtu obětí třetí zemí na světě

V Brazílii za uplynulý den přibylo přes 27 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Celkový počet zemřelých se zvýšil o 904. Na obnovených stránkách, které v pátek úřad revidoval poté, co podle vlády neodrážely aktuální situaci, je ale nově jen zlomek původních dat. Ekonomické dopady pandemie způsobené novým typem koronaviru budou možná patrné až deset let, prohlásil prezident Světové banky (SB) David Malpass. Pandemie podle něj zasadila globální ekonomice zničující ránu, po které se více než 60 milionů lidí ocitne v extrémní chudobě.

  • V Brazílii přibylo více než 27 tisíc nových nakažených.
  • Čína oznámila šest nových případů nákazy koronavirem.
  • Polské úřady evidují rekordní počty nových nakažených.
On-line přenos

Šíření koronaviru - červen

  • 14:01
    Česká televize

    Rakousko, Chorvatsko a Irsko se od pondělí přesunou do červené kategorie zemí podle míry rizika nákazy. Oranžové bude například Slovensko nebo Kanárské ostrovy.

  • 23:03

    Anglie se chystá na sobotní znovuotevření hospod. Šéfka londýnské policie Cressida Dicková dnes podle BBC oznámila, že policie bude v ulicích posílena. Manchesterská policie chystá "významnou operaci" a speciální noční hlídky budou nasazeny také v Leedsu.

    V sobotu mohou otevřít například také muzea a galerie, ale jejich velká většina podle BBC této možnosti hned nevyužije. Například londýnská Národní galerie se opět otevře návštěvníkům 8. července, galerie Barbican 13. července a Tate Gallery až 27. července.

  • 22:48

    Dnešní údaje britského ministerstva zdravotnictví, které zahrnují jen laboratorně potvrzené případy, hovoří o 43 730 mrtvých s covidem-19. V obou případech je Velká Británie v Evropě zemí s nejvyšším počtem obětí pandemie. Za poslední den hlásí dalších 155 zemřelých.

Podle Malpasse pocítí dopady na své životní úrovni miliardy lidí. Světová banka definuje extrémní chudobu jako situaci, kdy má člověk k dispozici méně než 1,90 amerických dolarů (45 korun) na den. Kvůli pandemii se ale podle šéfa SB dá očekávat, že více než 60 milionů lidí bude mít k dispozici méně než 1,25 dolarů (29,90 korun) na den.

„Kombinace samotné pandemie a uzavírek znamená miliardy lidí, jejichž živobytí bylo narušeno. To je znepokojivé,“ upozornil šéf Světové banky. „Jak přímé dopady, což znamená ztrátu příjmu, tak i dopady na zdraví, a tedy sociální dopady, jsou opravdu tvrdé,“ dodal.

„Vidíme, že i když akciové trhy ve Spojených státech jsou relativně vysoko, tak lidé v chudých zemích nejenže jsou bez práce, oni si nedokážou práci zajistit ani mimo oficiální ekonomiku. A to bude mít dopady až deset let,“ řekl Malpass.

Světová banka, stejně jako další globální finanční instituce, poskytuje podporu zemím nejvíce zasaženým koronavirem. Už ale avizovala, že další pomoc, a to v mnohem větším rozsahu, ještě bude potřeba.

Brazílie má po Británii a USA nejvíce obětí na světě

V Brazílii za poslední den zemřelo s covidem-19 přes 900 lidí. Celkem má tak země už 35 930 obětí této nemoci, což je nejvíce na světě po Spojených státech a Británii. Virus Sars-CoV-2 od začátku epidemie testy odhalily u téměř 673 tisíc lidí, více nakažených registrují úřady pouze v USA. Reálné počty v zemi s 210 miliony obyvatel jsou ale zřejmě mnohem vyšší, protože v Brazílii se málo testuje.

Ve srovnání s předchozím dnem se bilance obětí i nakažených snížila. Předchozí den úřady oznámily přes 30 tisíc nových případů a více než tisíc úmrtí.

Brazilské ministerstvo zdravotnictví v pátek stáhlo ze svých stránek údaje o počtu nakažených a mrtvých. Vláda uvedla, že je údaje nutné revidovat, protože neodrážejí současnou situaci.

Ministerstvo sice stránky obnovilo, avšak nově je na nich jen zlomek původních dat – pouze počty úmrtí, nově odhalených případů a uzdravených za 24 hodin. Nejsou zde už počty za jednotlivé regiony. Bolsonaro ani ministerstvo důvod k odstranění údajů neoznámili.

Brazilský prezident od vypuknutí pandemie nemoc covid-19 zlehčuje, opakovaně ji označil za „chřipičku“ a tento týden pozůstalým po obětech jako slova útěchy vzkázal, že „takový je osud“.

Opatření proti šíření nemoci Bolsonaro nedodržuje, pravidelně se bez roušky schází se svými příznivci na mítincích, kde lidem podává ruce a bere na ramena děti. Kvůli prezidentově postoji ke covidu-19 odešli už dva ministři zdravotnictví.

Čína oznámila šest nových případů nemoci

Čína má za posledních 24 hodin šest nových případů onemocnění novým koronavirem, o tři více než předchozí den. Z toho je pět osob, které se vrátily ze zahraničí, uvedla s odvoláním na internetové stránky čínského zdravotnického úřadu agentura Reuters.

Koronavirus se prokázal také u pěti osob, které ovšem nevykazují žádné příznaky nemoci. Takové případy Čína do celkové bilance nezaznamenává. O den dříve byly tyto případy dva.

V Číně se koronavirem už celkem nakazilo 83 036 lidí. Nově s nemocí covid-19 nikdo nezemřel, počet úmrtí tak zůstává na 4634.

Koronavirus se v nejlidnatější zemi světa poprvé objevil v provincii Chu-pej na konci loňského roku. Nový typ koronaviru se odtud začal šířit do ostatních částí světa na začátku letošního roku. Čína zažívala vrchol pandemie covidu-19 v únoru, kdy denně přibývaly dva až čtyři tisíce nakažených, v březnu to bylo denně několik desítek a od konce dubna přibývají již jen jednotky nových případů.

Celkově už je ve světě podle dat Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) 6, 8 milionu nakažených a téměř 400 tisíc úmrtí.

Polsko mělo v sobotu rekordní počet nově nakažených

V Polsku se v sobotu objevilo 576 nových případů nákazy koronavirem, což je podle polských médií nejvíce od začátku epidemie nemoci covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Velkou část mezi nově infikovanými tvoří horníci z uhelného dolu Zofiówka ve Slezském vojvodství.

K sobotnímu večeru polské ministerstvo zdravotnictví evidovalo celkem 25 986 nakažených, 1153 lidí v důsledku komplikací provázejících nemoc covid-19 zemřelo. Smrtelných případů přibylo za sobotu deset.

Centrum Krakova v době pandemie
Zdroj: TK/PAP/Lukasz Gagulski

Z 576 lidí, kteří nově přibyli do evidence nakažených koronavirem, 351 připadá na Slezské vojvodství a mezi nimi 346 na důl Zofiówka spadající pod státní těžařskou společnost Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW).

Tato firma informovala, že se v jejích dolech nakazilo celkem 2756 zaměstnanců, hlavně na dole Zofiówka a Pniówek. Dobývání uhlí v Pniówku bylo omezeno. Jiná státní těžařská firma, Polska Grupa Górnicza, minulý měsíc kvůli šíření nákazy několik dolů na přechodnou dobu uzavřela.

V Rusku je více nakažených koronavirem, méně lidí ale zemřelo

V Rusku za poslední den mírně vzrostl počet nakažených koronavirem, méně lidí ale s nemocí covid-19 zemřelo. Oznámil to v neděli ruský krizový štáb. Nově potvrzených případů je 8984, zatímco o den dříve jich bylo 8855. Nákaze podlehlo 134 lidí, proti předchozímu dni o 63 méně.

Od začátku pandemie už nákaza v zemi se zhruba 146 miliony obyvatel usmrtila 5859 lidí, nakažených je 467 673. V metropoli Moskvě, která zůstává nejzasaženějším regionem, bylo zaregistrováno 1956 nových případů, 55 pacientů zemřelo a 2283 lidí bylo vyléčeno.

Starosta New Yorku zrušil zákaz vycházení o den dřív

Starosta New Yorku Bill de Blasio v neděli ukončil zákaz nočního vycházení, tedy o den dříve, než plánoval. Zákaz kvůli protestům v USA proti policejnímu násilí a občasnému rabování trval od pondělí. Americký prezident Donald Trump mezitím na Twitteru informoval, že nařídil stáhnout národní gardu z Washingtonu. Situace je v hlavním městě podle prezidenta zcela pod kontrolou.

Zákaz vycházení, který vyhlásili de Blasio a guvernér státu New York Andrew Cuomo, trval vždy od 20:00 do 05:00. Ke zrušení opatření vyzývali starostu městští zastupitelé, podle nichž jím policie ospravedlňovala zatýkání a používání obušků a pepřového spreje proti lidem, kteří omezení nerespektovali.

Původně měl zákaz nočního vycházení, v New Yorku první za několik desítek let, přestat platit v pondělí. To je zároveň den, kdy největší město USA začne uvolňovat opatření přijatá před více než dvěma měsíci v souvislosti s koronavirovou pandemií.

„V sobotu jsme byli svědky toho zdaleka nejlepšího z našeho města,“ uvedl de Blasio na Twitteru s tím, že konec zákazu vycházení vstupuje v platnost okamžitě. „V pondělí učiníme první velký krok k restartu,“ dodal starosta.

Starosta New Yorku Bill de Blasio
Zdroj: Tony Gentila/Reuters