Evropské státy litují odchodu USA od dohody o otevřeném nebi. Problémy s Ruskem však potvrzují

Česko a devět dalších zemí Evropské unie ve společném prohlášení vyjádřily politování nad rozhodnutím Spojených států vystoupit z dohody umožňující kontrolní přelety nad signatářskými státy včetně Ruska. Zároveň evropské státy sdílí americké „obavy kolem implementace“ úmluvy ze strany Moskvy. Washington odchod od dohody o otevřeném nebi zdůvodnil tvrzením, že Rusko některá ustanovení nedodržovalo. Tamní diplomacie avizovala, že bude dohodu dodržovat, dokud bude platná.

„Litujeme oznámení americké vlády o jejím úmyslu odstoupit od dohody o otevřeném nebi, ačkoli sdílíme její obavy ohledně implementace ustanovení dohody Ruskem,“ uvádí desítka evropských vlád. Úmluvu dojednanou v roce 1992, která vstoupila v platnost o deset let později, označují za klíčový pilíř „rámce pro budování důvěry“ vytvořeného v posledních dekádách.

V souvislosti s přístupem Ruska desítka zemí EU zmiňuje „neurovnané problémy“, konkrétně pak „zbytečné“ omezování přeletů nad Kaliningradskou oblastí. „Budeme nadále jednat s Ruskem, jak bylo dříve dohodnuto mezi spojenci v NATO a dalšími evropskými partnery… Nadále vyzýváme Ruskou federaci, aby tyto restrikce zrušila,“ uvádí společné prohlášení.

Česká vláda na vývoj reagovala společně s vládami Belgie, Finska, Francie, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Španělska a Švédska.

Šéf NATO Jens Stoltenberg zdůraznil, že spojenci jsou stále pevně odhodláni hájit „efektivní mezinárodní zbraňovou kontrolu“. USA jsou podle něj ochotny své rozhodnutí stáhnout, pokud Rusko bude dohodu dodržovat. 

Podle Washingtonu bylo smyslem paktu podpořit mezinárodní bezpečnost, ale ruský přístup jej „fatálně podkopal“. Američané dlouhodobě tvrdí, že Moskva dohodu porušuje, neboť zakazuje přelet nad městem, kde se předpokládají rozmístěné jaderné zbraně, které by mohly zasáhnout Evropu. Rusko rovněž zakazuje přelety nad oblastmi, kde se v dané době konají vojenské manévry.

Ruská vláda jakékoli porušování úmluvy odmítá a v pátek uvedla, že ji hodlá plně dodržovat, „dokud bude platit“. To slíbily také evropské země, podle nichž je dohoda nadále „funkční a užitečná“. Komuniké potvrzuje, že americké rozhodnutí nabude účinku za šest měsíců. 

„Přístup musí být pragmatický. Dokud dohoda bude platit, máme v úmyslu plně dodržovat všechna práva a povinnosti, jež z této dohody pro nás vyplývají,“ řekl náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško v odpovědi na otázku, zda bude Rusko s ostatními účastníky diskutovat o záměru USA odstoupit. Vyjádřil přitom naději, že i ostatní signatářské země budou ke svým povinnostem přistupovat rovněž svědomitě.