Některé země a další dárci slíbili na boj s koronavirem 7,4 miliardy eur. S iniciativou přišla EU

Na boj proti koronaviru země a další dárci slíbili 7,4 miliardy eur, řekla předsedkyně Evropské komise von der Leyenová. Komise tak už za den téměř dosáhla dlouhodobého cíle, který si předsevzal vybrat částku 7,5 miliard eur. Samotná Unie věnuje v rámci této celosvětové snahy miliardu eur. Přispějí i další státy EU, například Německo a Francie. Koronavirová pandemie si ve světě vyžádala přes čtvrt milionu obětí, případů nákazy je evidováno přes 3,5 milionu.

  • Ve světě bylo potvrzeno více než tři a půl milionu případů nákazy koronavirem. Nemoci COVID-19, kterou vir způsobuje, podlehlo skoro čtvrt milionu lidí
  • Počet lidí v Brazílii, u kterých byla potvrzena nákaza novým typem koronaviru, překonal stotisícovou hranici.
  • Americký prezident Donald Trump řekl, že očekává až 90 tisíc obětí epidemie v USA.
  •  Japonsko prodloužilo stav nouze v zemi, potrvá do 31. května.
  • Na boj proti koronaviru země a další dárci slíbili 7,4 miliardy eur. Stalo se tak na popud Evropské unie. 
  • Slovensko od středy urychlí rušení karanténních opatření kvůli koronaviru. S omezeními budou moci otevřít i hotely a terasy restaurací, řekl premiér Matovič.
On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Evropská unie sbírkou reaguje na rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa, který před časem oznámil pozastavení financování Světové zdravotnické organizace (WHO). Obvinil ji ze spolupráce s čínskou vládou a z vědomě zkresleného informování o vzniku onemocnění v zemi.

Unijní kampaň je součástí globální iniciativy zahájené před dvěma týdny WHO. Vedle unijních zemí v čele s Francií či Německem se na organizaci konference podílí Velká Británie, Japonsko, Kanada či Saúdská Arábie a velké světové organizace a nadace.

„Potřebujeme sjednotit svět, jeho vedoucí představitele a všechny lidi v boji proti koronaviru. (…) Porazit koronavirus, to vyžaduje celosvětovou reakci a trvalá opatření na mnoha frontách. Musíme vyvinout očkovací látku, vyrobit ji a nasadit ji ve všech koutech světa. A musíme zajistit, aby byla dodávána za dostupné ceny,“ uvedla předsedkyně Evropské komise von der Leyenová.  

Evropská unie chce vybrat 7,5 milirady eur a během několik hodin po virtuální konferenci se k této částce blíží. Do finální sumy jí chybí už jen 100 tisíc eur. Miliardu podle von der Leyenové věnuje právě EU. Další podporu slíbila německá kancléřka Merkelová, jejíž země věnuje na boj s koronavirem 525 milionů eur. Francie podle prezidenta Macrona přispěje částkou 500 milionů. Vybrané finanční prostředky budou rozděleny mezi tři složky: diagnostiku, léčbu a očkovací látky.

Trump chce co nejrychleji nastartovat americkou ekonomiku

Ve Spojených státech podle Univerzity Johnse Hopkinse v neděli večer evidovali 67 680 úmrtí. Americký prezident Donald Trump ve vysílání televize Fox News uvedl, že očekává celkem 80 až 90 tisíc obětí pandemie nemoci COVID-19 v USA.

Podle Trumpa je také možné preventivní opatření zavedená v boji proti koronaviru postupně rušit, aniž by při tom utrpěla ochrana veřejného zdraví. „Musíme ekonomiku mít znovu otevřenou bezpečně, ale co nejrychleji,“ citoval jej deník The Guardian.

Mnozí odborníci na veřejné zdraví se ale domnívají, že plnohodnotné obnovení ekonomických aktivit nebude možné bez účinné vakcíny proti koronaviru. Trump prý věří, že bude k dispozici už do konce tohoto roku. Experti americké vlády ovšem varovali, že očkovací látka bude pravděpodobně dostupná až ve druhé polovině příštího roku.

V Somálsku spadlo letadlo s pomocí proti koronaviru. Zemřelo šest lidí

Šest lidí v pondělí zemřelo při havárii letounu s prostředky proti koronaviru v jihosomálské oblasti Bay. Ministr dopravy o příčině neštěstí odmítl spekulovat, někdejší ministr obrany ale s odvoláním na očitého svědka uvedl, že stroj byl patrně sestřelen, uvedla agentura Reuters.

Podle somálských médií stroj patřil společnosti African Express Airways. Vzlétl z Mogadiša a mířil do města Baidoa. Pak pokračoval v cestě do města Bardale, ale havaroval. Na palubě byly podle agentury léky, které mají pomoci v boji s koronavirem. Příčina neštěstí je zatím nejasná.

Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse se v Somálsku dosud potvrdila nákaza koronavirem u 722 lidí a 35 lidí zemřelo.

Tisíce rakouských hotelů žalují stát, chtějí odškodné za uzavírky

Rakouští hoteliéři žádají od státu odškodné za nařízené uzavření jejich provozů kvůli koronavirové krizi. Celkové požadavky jdou v přepočtu až do miliardy korun. Informoval o tom deník Salzburger Nachrichten. Podle agentury APA ale dosud nebylo právně vyjasněno, zda mají hoteliéři na odškodné nárok a případně za jaké období. Právě touto otázkou se mají soudci zabývat.

Jenom v Tyrolsku je počet odškodňovacích žalob odhadován na tři a půl tisíce, v Salcbursku by jich podle Rakouského sdružení hoteliérů (ÖHV) mohlo být více než dva tisíce. 

Země Visegrádu vykazují stabilní situaci, Slovensko povoluje pravidla

Země Visegrádské čtyřky dál vykazují stabilní koronavirovou situaci s relativně vyrovnanými denními přírůstky nakažených a úmrtí pacientů s koronavirem.

Slovensko od středy urychlí rušení karanténních opatření kvůli koronaviru. S omezeními budou moci otevřít i hotely a terasy restaurací, řekl premiér Matovič. Země eviduje 1413 infikovaných a 25 pacientů, kteří s nemocí covid-19 zemřeli. Během neděle přitom přibylo 24 vyléčených a uzdravených je nyní už 643. 

V desetimilionovém Maďarsku se nemoc potvrdila dohromady u 3035 testovaných. Na 351 se o víkendu zvýšil celkový počet úmrtí. Nejvážnější situace je v hlavním městě Budapešti, na které připadá 63 procent aktuálně infikovaných osob a 79 procent úmrtí.

V zemi se v pondělí uvolňují preventivní opatření omezující pohyb obyvatel, avšak s výjimkou Budapešti a jejího okolí. Lidé nicméně nadále musejí mezi sebou udržovat odstup minimálně půldruhého metru a používat roušky nebo jinak zakrývat obličej v prostředcích hromadné dopravy a v obchodech.

V Polsku podle pondělních údajů ministerstva zdravotnictví nyní evidují 14 006 potvrzených případů. Úmrtí spojených s koronavirem je v zemi s 38 miliony obyvatel celkem 698. Země patrně kvůli koronavirové krizi odloží volby. Představitelé polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) připustili, že na neděli plánované prezidentské volby budou muset být o jeden či dva týdny odloženy. 

Kvůli koronaviru už odložilo parlamentní a místní volby například Srbsko. Hlasování se uskuteční uskuteční 21. června, oznámil v pondělí po setkání s představiteli politických stran prezident Aleksandar Vučić. Srbové původně měli zamířit k volebním urnám 26. dubna, kvůli šíření koronaviru však bylo hlasování odloženo. Část opozice již dříve oznámila, že bude volby bojkotovat.

Francie prodá starožitný nábytek, chce podpořit nemocnice

Francie se chystá prodat část své národní sbírky starožitného nábytku a výtěžek předat místním nemocnicím, jež jsou vytížené kvůli péči o pacienty s nemocí covid-19. Zatím není jasné, jaké kusy půjdou do aukce.

Dražbu plánovanou v termínu oslav francouzského dědictví mezi 20. a 21. zářím organizuje úřad Mobilier National, který zařizuje vybavení všech francouzských oficiálních budov, včetně Elysejského paláce, kde sídlí prezident.

Podle francouzských médií by měla být k dispozici asi stovka kusů nábytku převážně z 19. století z období vlády Ludvíka Filipa Orleánského. Výtěžek z aukce připadne nadaci zřízené na podporu francouzských nemocnic, které předsedá první dáma Brigitte Macronová.

Ve francouzském Cannes využijí na kontrolování nošení roušek i pravidel fyzického odstupu mezi lidmi městské kamery. Stane se tak poté, co země příští týden uvolní řadu restriktivních opatření zavedených ve snaze omezit šíření nákazy koronavirem, Uvedl to server BBC News.

Letovisko na Azurovém pobřeží už odzkoušelo funkčnost kamerového systému, který bude sledovat dění v obchodech, tržnicích či autobusech městské hromadné dopravy. Podle BBC není zřejmé, kolik dalších francouzských měst se k digitálnímu sledování občanů hodlá připojit. 

V Německu se počet nakažených zvýšil o 679 na 163 175. Jde o nižší nárůst než o den dříve. Stejně tak výrazně pokleslo i množství mrtvých – za poslední den zemřelo 43 pacientů s nemocí covid-19. 

Nejvíce postiženou spolkovou zemí je Bavorsko, na které připadá zhruba čtvrtina případů v Německu. Za Bavorskem následují spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko a Bádensko-Württembersko.

Španělsko za uplynulý den zaznamenalo 164 mrtvých. Celkový počet obětí tím vystoupal na 25 428. Země v pondělí uvolnila část opatření zavedených v boji s koronavirem, otevřela například část obchodů či rozšířila provoz restaurací.

Celkem se v bezmála 47milionové zemi od propuknutí nákazy infikovalo 218 011 lidí. Španělsko tím i nadále patří mezi koronavirem nejhůře zasažené země světa, co do počtu nakažených jej překonaly pouze Spojené státy.

Španělsko bojuje s koronavirem
Zdroj: ČTK/AP/Manu Fernandez

Řecko uvolnilo omezení pohybu

Řekové v pondělí mohli poprvé po šesti týdnech omezení volného pohybu jít ke kadeřníkovi, koupit si knihu či květiny. Nadále by ale měli na veřejnosti dodržovat bezpečnou vzdálenost a v místech s větším počtem lidí nosit roušky. Ty jsou povinné ve veřejné dopravě, v nemocnicích či supermarketech, kde za jejich nenošení hrozí pokuta až 150 eur.

Vláda se uvolňováním snaží pomalu nastartovat ekonomiku, která je asi z jedné pětiny závislá na cestovním ruchu. Řekové už odhadují škody, podle hotelové komory hrozí letos bankrot až 65 procentům řeckých hotelů. 

V polovině června se podle místních médií očekává i otevření řeckých ostrovů a zahájení pravidelné dopravy na ně. Přesný harmonogram by ale měla vláda teprve oznámit v příštích dnech.

Nárůst případů koronaviru v Sýrii by podle Asada znamenal katastrofu

Syrský prezident Bašár Asad varoval, že pokud by počty osob nakažených koronavirem rapidně vzrostly, Sýrii by čekala skutečná katastrofa. Případná krize by ochromila zdravotnický systém. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse se dosud v Sýrii koronavirus potvrdil u 44 lidí a tři zemřeli. Údaje jsou převážně z vládou kontrolovaných oblastí.

Asad v projevu k vládní komisi, která sleduje dopad protikoronavirových opatření, upozornil, že nízký počet infekcí v zemi neznamená, že je Sýrie mimo nebezpečí. „Tato čísla by mohla v nadcházejících několika dnech nebo týdnech najednou prudce stoupnout a stali bychom se svědky skutečné katastrofy,“ uvedl syrský prezident.

Světová zdravotnická organizace (WHO) opakovaně vyjádřila obavy z možného dopadu nemoci covid-19, kterou koronavirus způsobuje, v zemích se slabšími zdravotnickými systémy, k nimž se na Blízkém východě vedle válkou zmítaného Jemenu řadí také Sýrie, kde konflikt trvá už od roku 2011.

Japonská vláda prodloužila stav nouze

Japonsko prodloužilo stav nouze do 31. května, usnesl se na tom tamní parlament. Předtím měl stav trvat do středy 6. května. Země podle místního ministerstva zdravotnictví hlásí více než patnáct tisíc případů nákazy a 510 úmrtí pacientů.

Nejvíce infekcí bylo zaznamenáno v Tokiu. Nouzový stav umožňuje guvernérům žádat po občanech, aby nevycházeli ze svých domovů a nesdružovali se. Japonsko je kritizováno, že uskutečňuje jen malé množství testů na přítomnost koronaviru. 

Thajsko v pondělí informovalo o osmnácti nově infikovaných, v souvislosti s nemocí COVID-19 ale neoznámilo žádné nové úmrtí. Celkový počet nakažených v zemi tak vzrostl na 2987 a zemřelých je 54.  

V Íránu přibylo za uplynulý den 74 úmrtí nakažených, což je téměř o třicet více, než o den dříve. Podle údajů ministerstva zdravotnictví země nyní registruje 6277 úmrtí a 98 647 nakažených.

Brazílie hlásí přes sedm tisíc mrtvých

V Brazílii překročil počet známých případů nákazy koronavirem stotisícovou hranici poté, co v neděli místní resort zdravotnictví oznámil, že se infekce za poslední den prokázala u dalších 4588 lidí. V zemi je tak 101 147 nakažených. Brazilské úřady také evidují 7025 úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19.

Nový denní nárůst počtu pozitivních testů na koronavirus je nižší než čísla z předchozích pěti dní. Rekordem byl v tomto směru čtvrtek, kdy ministerstvo zdravotnictví ohlásilo přes 7200 nově odhalených nákaz. 

Nový Zéland nezaznamenal žádné nakažené

Novozélandské ministerstvo zdravotnictví v pondělí poprvé za více než měsíc neohlásilo žádný nový případ nákazy koronavirem. Vláda Nového Zélandu minulý týden odvolala nejpřísnější omezení zavedená ve snaze zastavit infekci.

Země zažila den bez nového potvrzeného případu nákazy poprvé od 16. března. Bilance tak zůstala na 1487 „potvrzených a pravděpodobných“ nakažených, z nichž u více než 1250 už související zdravotní potíže pominuly.

Zároveň nestoupl ani počet úmrtí připisovaných nemoci covid-19, kterých na Novém Zélandu nadále evidují dvacet. „Vypovídá to o úsilí, které do toho všichni vložili,“ uvedl vysoký představitel ministerstva zdravotnictví Ashley Bloomfield.