Koronavirová diplomacie. Turecko pomáhá zvládnout pandemii USA i Izraeli

Události: Turecká koronavirová diplomacie (zdroj: ČT24)

Do Spojených států dorazila druhá část materiální pomoci pro zvládnutí pandemie, kterou Washingtonu poskytlo Turecko. Pro obě země je to příležitost vylepšit pošramocené vztahy. Ankara v rámci koronavirové diplomacie darovala či prodala zdravotnický materiál do pětapadesáti zemí po celém světě.

Turecko-americké vztahy zažívají dlouho neviděné: pozitivní událost. Tuny materiálu z Ankary jsou vítaná pomoc zdravotníkům a příležitost na moment zapomenout na dlouhý seznam rozepří. „Pomoc svědčí o vůli tureckého lidu podpořit našeho dlouholetého spojence, Spojené státy, v jeho probíhajícím a složitém boji proti covidu-19,“ prohlásil velvyslanec Turecka v USA Serdar Kilic.

Washington krizi způsobenou koronavirem vnímá i jako šanci k nápravě vztahů s Tureckem. Trumpova administrativa po dlouhé době zemi opět zmiňuje jako silného a klíčového spojence. Ankara navíc neaktivovala koupený ruský raketový systém S-400, čímž aspoň prozatím odvrátila hrozbu amerických sankcí.

Turecko rozesílá materiál určený k řešení pandemie státům chudým i bohatým. Do zemí, se kterými má vztahy vřelé, standardní i vyloženě špatné, jako je Izrael. Tam vyvolaly turecké zásilky zdravotnického materiálu velký ohlas. Úřady židovského státu to ale označují za komerční transakci a odmítají, že by to mělo souvislost s diplomacií a s pokusy vylepšit turecko-izraelske vztahy.

Turečtí výrobci chrlí ochranné pomůcky ve velkém. Někteří tamní lékaři si přesto stěžují, že zatímco vláda posílá materiál do světa, oni sami ho nemají dostatek.

Turecké vládě nejde jen o diplomacii – hlavní publikum má doma. S poukazem na pomoc za hranicemi a zároveň dostačující kapacity místního zdravotnictví se snaží předat vzkaz, že nákazu zvládá lépe než Západ.