Turecko odvezlo poslední běžence z hranice s Řeckem do vnitrozemí

Napětí na turecko-řeckých hranicích je u konce. Ankara nechala odvézt poslední uprchlíky (zdroj: ČT24)

Přesně po měsíci je u konce krize na řecko-turecké hranici. S odvoláním na pandemii koronaviru Ankara oznámila, že nechala vyklidit tábor pro posledních šest tisíc běženců. Řecké zdroje tvrdí, že jich ve skutečnosti bylo několikrát míň. Migranti, kteří se týdny pokoušeli dostat do Evropské unie, se nyní stěhují zpět do uprchlických zařízení v tureckém vnitrozemí.

Krizi na řecko-tureckém pomezí způsobilo rozhodnutí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana z konce února, kdy nechal otevřít svou stranu hranice a přivézt na ni autobusy tisíce migrantů. Chtěl tím Západ přimět k příslibu dalších peněz pro téměř čtyři miliony syrských uprchlíků na jeho území.

Pro drtivou většinu běženců vše skončilo zklamáním. Řecko vsadilo na tvrdost. Chránit hranici se vydaly i posily z Evropské unie včetně osmi českých policistů. Úplný konec nadějí na přechod do prostoru EU přišel s nástupem koronavirové krize. V souvislosti s ní totiž Turecko minulý týden hranici uzavřelo.

Běžence čeká ve vnitrozemí Turecka dvoutýdenní karanténa

Na řecko-tureckém pomezí i přes uzavření hranic zůstávalo velké množství lidí, podle řeckých úřadů stovky, turecká strana hovořila o tisících. Trosky tábora skončily v nákladních vozech, migranty odvezly autobusy.

Někteří běženci teď novinářům posílají videa z deportačních center ve vnitrozemí Turecka. Podle tamějších úřadů běžence čeká dvoutýdenní karanténa. Řada z nich za vidinu cesty do Evropy vydala své poslední peníze a co bude dál, netuší.