Ve Francii pomohl přetíženým nemocnicím rychlovlak. Americký Senát schválil podporu ekonomiky

Speciálně vypravený francouzský rychlovlak TGV převezl ze Štrasburku dvacet pacientů s těžkým průběhem nemoci COVID-19 do nemocnic na západě země, které nejsou tak vytížené jako zařízení na východě Francie, kde je ohnisko epidemie. Španělsko kvůli pokračujícímu nárůstu nemocných i obětí prodlužuje stav nouze, výrazné omezení pohybu lidí tam bude platit do 11. dubna. Americký Senát v reakci na pandemii koronaviru schválil rekordní finanční balík na podporu ekonomiky v hodnotě 2,2 bilionu dolarů (55,2 bilionu korun). Podle propočtů agentury AP už celosvětový počet registrovaných nakažených přesáhl půl milionu.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Spojené státy mají nejvíce potvrzených případů nákazy koronavirem na světě, podle univerzity Johnse Hopkinse překonaly Čínu i Itálii. Ve všech zmíněných zemích je potvrzeno více než 80 tisíc nemocných.
  • Senát USA schválil rekordní finanční balík na podporu americké ekonomiky. Má hodnotu kolem dvou bilionů dolarů. Sněmovna reprezentantů o něm bude hlasovat v pátek a prezident Donald Trump řekl, že jej podepíše, jakmile jej dostane na stůl.
  • Počet obětí koronaviru v Itálii překročil osm tisíc, za poslední den se zvýšil o 712.
  • Španělsko do 11. dubna prodloužilo stav nouze.

Hospodářsky nejsilnější země světa sdružené ve skupině G20 chtějí koordinovat svůj boj s pandemií. Lídři států se shodli na tom, že naprostou prioritu musí mít řešení zdravotních, společenských i ekonomických dopadů pandemie. Po summitu, který se konal prostřednictvím videokonference, zástupci zemí vzdůraznili, že chtějí zachovat finanční stabilitu a oživit hospodářský růst. Světové ekonomice státy G20 slíbily finanční injekci dosahující pěti bilionů dolarů.

Nejvíc nemocných je v USA

Univerzita Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie sleduje, na svém webu uvedla, že Spojené státy mají nyní nejvíce potvrzených případů nákazy koronavirem na světě. Podle údajů univerzity počet nakažených Američanů dosáhl 82 404, zatímco Čína má 81 782 nakažených obyvatel a Itálie 80 589 případů.

Americký Senát schválil rekordní balík na podporu tamní ekonomiky. Hodnota stimulačních opatření je podle agentury AP 2,2 bilionu dolarů (55,2 bilionu korun). Sněmovna reprezentantů o nich bude hlasovat v pátek a prezident Donald Trump řekl, že je podepíše, jakmile je dostane na stůl.

Peníze potečou do nejhůře zasažených průmyslových odvětví. Americké rodiny získají přímé výplaty v hodnotě asi pět set miliard dolarů. Část peněz je určena pro malé podniky, dále pak na rozšířenou podporu v nezaměstnanosti, pro nemocnice a další zdravotnická zařízení. 

Hlavním ohniskem nákazy je v USA město New York, kde onemocnělo již téměř 18 tisíc lidí a bezmála tři sta zemřelo. Starosta Bill de Blasio uvedl, že obyvatelé města by se měli připravit na to, že polovina z nich se nakazí.

Kvůli šíření koronaviru začaly americké podniky propouštět. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti tak v zemi podle ministerstva práce minulý týden vystoupil na téměř 3,3 milionu. Je to rekord, který navíc zhruba čtyřnásobně přesáhl dosavadní maximum z roku 1982.

Šíření koronaviru také změnilo harmonogram amerických demokratických primárek. Třináct států primární volby a volební shromáždění kvůli rychle se šířící nákaze odložilo, některé jiné takovou možnost zvažují. Vedení demokratů stanovilo jako poslední možný termín primárek 9. červen.

Přetíženým nemocnicím pomohl rychlovlak TGV

Speciálně vypravený francouzský rychlovlak TGV přepravil dvacet pacientů s těžkým průběhem nemoci COVID-19 ze Štrasburku do nemocnic v Nantes a Angers.

„Tento vlak bude mít výjimečnou prioritu,“ ujistil před odjezdem list Le Parisien zástupce státní železniční společnosti SNCF, která soupravu na tento účel poskytla. „Správa železniční cesty jej bude sledovat minutu po minutě. Je to, jako bychom převáželi prezidenta republiky nebo radioaktivní odpad,“ dodal. Podle Le Parisien šlo o zdravotní evakuaci, jejíž obdobu země zažila naposledy za druhé světové války.

V každém z pěti vagonů soupravy byli převáženi čtyři pacienti, o něž se staralo celkem 30 doktorů a sester. V soupravě bylo také několik strojvedoucích, aby se mohli v případě potíží prostřídat, a mechanici. Přesto byly po cestě každých 200 až 300 kilometrů připraveny záložní dieselové lokomotivy, které by v případě vážné poruchy mohly soupravu s nemocnými odtáhnout do cíle.

Počet mrtvých se od středy v zemi zvýšil téměř o třetinu, zemřelo 365 lidí, celkový počet obětí je tak 1696. Mezi oběťmi nemoci COVID-19 je také 16letá dívka. Počet nakažených za 24 hodin stoupl skoro o čtyři tisíce na 29 155, mrtvých už je celkem 1696.

Události: Ve světě je půl milionu lidí infikovaných koronavirem (zdroj: ČT24)

Španělsko prodlužuje zákazy

Španělský premiér Pedro Sánchez podle agentury DPA v parlamentu mluvil o „zlém snu“, který ale „brzy skončí“ a jeho vláda pro to prý udělá všechno. Proti prodloužení stavu nouze, které zákonodárci schválili po jedenáctihodinovém jednacím maratonu, se nevyslovil nikdo z poslanců.

Španělé od 15. března smějí z domova vycházet jedině do práce, k lékaři, na nákup potravin nebo léků, kvůli péči o jiné lidi či kvůli venčení psů. Nesmějí se ale vydávat na zdravotní procházky do přírody. Za porušení hrozí vysoké pokuty i vězení. Otevřené jsou jen nejnutnější obchody, banky nebo čerpací stanice.

Španělské úřady doufají, že epidemie díky přísným opatřením dosáhne vrcholu již tento týden. Počet obětí koronaviru v zemi překročil čtyři tisíce. Nákaza se potvrdila celkem u 56 188 lidí.

Počet obětí koronaviru v Itálii překročil osm tisíc, za poslední den se zvýšil o 712. Nakazilo se už přes 80 tisíc lidí, od středy přibylo 6153 případů. 

V nejhůře postiženém italském regionu Lombardii se za posledních 24 hodin zvýšil počet nakažených o dva a půl tisíce, což je mnohem větší nárůst než v předchozích dnech. Podle agentury Reuters se zvýšil také počet lidí, kteří nemoci COVID-19 podlehli: zatímco ve středu jich bylo 296, ve čtvrtek to bylo téměř o stovku více. V Lombardii je tak už celkem téměř 35 tisíc nakažených a 4859 mrtvých. 

V Rakousku přibylo pacientů na JIP

Rakousku překonal počet případů nákazy koronavirem hranici šesti tisíc, 42 pacientů zemřelo. Podle veřejnoprávní stanice ÖRF oproti středě výrazně vzrostl počet pacientů na jednotkách intenzivní péče. Tyrolsko prodloužilo izolaci lyžařské oblasti zahrnující obce Ischgl, St. Anton či Sölden minimálně do Velikonočního pondělí.

Německo má podle nové bilance více než 36 500 potvrzených případů nákazy koronavirem, informoval ve čtvrtek Institut Roberta Kocha (RKI). Od středečního rána jich tam přibylo téměř pět tisíc. Celkem na ni zemřelo již 198 lidí.

Největší počet případů hlásí Bavorsko (7993), těsně za ním je nejlidnatější spolková země Severní Porýní-Vestfálsko (7924). Bádensko-Württembersko na jihozápadě Německa zůstává dlouhodobě třetí (7283 případů).

I když se v zemi mluví o dalších možných opatřeních, vláda se zatím nevyslovila pro zavedení čtrnáctidenní povinné domácí karantény pro lidi, kteří do spolkové republiky přicestují ze zemí mimo Evropskou unii. Šéf lékařské komory Klaus Reinhardt ale občany vyzval, aby nosili ochranné masky. Ty zatím na veřejnosti používá jen minimum Němců.

Ve Švýcarsku, které do statistiky počítá i případy ze sousedního Lichtenštejnska, překonal počet nemocných desetitisícovou hranici. Nejvíce zasažený zůstává kanton Ticino, jehož jižní cíp leží jen zhruba padesát kilometrů od jedněch z nejpostiženějších italských měst: Milána a Bergama.

Švýcarské úřady už požádaly státem kontrolovanou telekomunikační společnost Swisscom o poskytnutí jednodenních dat z mobilních telefonů s jejichž pomocí chtějí ověřit účinnost opatření omezujících pohyb obyvatel.

Zmatek na nizozemsko-belgickém pomezí

V Nizozemsku se potvrdilo 7432 případů nákazy, v Belgii 6235. Mrtvých je v Nizozemsku 434, v Belgii 220. Zatímco Belgie zavřela všechny obchody kromě potravin či lékáren, v Nizozemsku jsou opatření mírnější. To vedlo ke kuriózní situaci v příhraničních obcích Baarle-Nassau a Baarle-Hertog, které za normálních okolností fungují jako jedno městečko s částmi patřícími k území obou států.

Komunita leží kompletně v Nizozemsku, ovšem v důsledku dávných obchodů s půdou je součástí komunity 22 enkláv patřících do Belgie, v nichž je navíc dalších několik nizozemských „ostrůvků“. Tyto hranice byly dříve pro místní obyvatele zcela neviditelné, nyní ale ožívají.

Belgičané například nemohou do projeden v nizozemských úsecích. V jedné prodejně se dokonce objevila páska, která odděluje belgickou část, do níž zákazníci nemohou. Potraviny a léky si nicméně Belgičané stále mohou nakupovat i v Nizozemsku, stejně tak tam mohou chodit k lékaři, vysvětluje Reuters.

Lucembursko, třetí země Beneluxu, má podle posledních informací místního ministerstva zdravotnictví 1333 potvrzených případů na šest set tisíc obyvatel. Obětí si nemoc COVID-19 v malém velkovévodství dosud vyžádala osm.

Rekordní americký balíček a evropský plán na takzvané zelené pruhy (zdroj: ČT24)

Ve Velké Británii podlehlo nemoci COVID-19 za poslední den 115 lidí, celkem si tak pandemie v zemi vyžádala 578 životů. Podle deníku The Guardian je čtvrteční bilance rekordním denním nárůstem. Počet známých případů nákazy koronavirem zároveň stoupl na 11 658, čímž se oproti předchozímu dni zvýšil o více než 2100.

Maďarská vláda by mohla dostat mimořádné pravomoci

Maďarsko nyní eviduje 261 případů nákazy, vyplývá z údajů na vládní stránce. Deset lidí zemřelo a 28 se vyléčilo. Tamní parlament má tento týden jednat o návrhu zákona, který předpokládá rozšíření stavu nouze, jenž byl v zemi vyhlášen na počátku března. Podle kritiků je však nebezpečný.

Problém je podle nich zejména v tom, že stav nouze by nově nebyl časově omezený, a mohl by být proto snadno zneužitelný. Návrh počítá rovněž až s pětiletým vězením za zveřejnění nepravdivé informace, což vzbuzuje obavy nezávislých novinářů, kteří bývají maďarskými úřady často obviňováni z šíření nepravdivých zpráv.

Plánované kroky s obavami sleduje Evropská komise i Rada Evropy. Její generální tajemnici Mariju Pejčinovičovou Buričovou premiér Viktor Orbán ve čtvrtek dopisem vyzval, aby zemi nebránila v úsilí vypořádat se s pandemií.

V Řecku nemoci podlehl 46letý vojenský důstojník, který trpěl i dalšími zdravotními problémy. Bilance obětí tam tak vzrostla na 23, napsal britský list The Guardian.

Ve středu vláda zavedla přísnou karanténu ve městě Echinos na severovýchodě země, kde žije asi tři tisíce obyvatel. Stalo se tak poté, co tam mělo během posledních pár dní pozitivní test devět lidí. Potraviny a další potřebné věci nyní obyvatelům rozvážejí policisté a hasiči. Místním lidem bylo nařízeno, aby příští dva týdny zůstali doma.

Také na Balkáně počet případů roste. Zdravotní systém v regionu je přitom podle agentury AFP oslabený odchodem lékařů do ciziny a nedostatkem vybavení. Podle podhodnocených oficiálních údajů je zde asi 2200 nakažených a 25 mrtvých.

Rusko zastavuje lety

Ruská vláda nařídila úřadu pro civilní letectví, aby od pátku zastavil veškeré pravidelné i charterové lety mířící dovnitř i ven. Ruské letecké společnosti budou moci posílat svá letadla do cizích zemí, jen aby tam vyzvedla své občany a dopravila je do vlasti.

Moskva, která je v zemi ohniskem nákazy, se podle epidemiologů připravuje na prudký nárůst nemocných. Tamní radnice ve čtvrtek přikročila ke zpřísnění pravidel. Starosta Sergej Sobjanin doporučil návštěvníkům, aby se městu vyhnuli. Zakázal také návštěvu kostelů. Budou otevřeny pouze obchody s potravinami, restaurace budou vydávat pokrmy jen přes výdejní okno. Parky budou uzavřeny.

Podle čtvrtečních informací ruského ministerstva zdravotnictví se v zemi počet nakažených za den zvýšil o 182 na 840 případů. Všichni noví pacienti pobývali během minulých dvou týdnů v zahraničí.

Čína hlásí opět nárůst nemocných

Nárůst nových potvrzených případů oznámila opět také Čína. Oproti úterním 47 jich za středu bylo 67. Všechny se týkají lidí, kteří do země přijeli ze zahraničí. V pevninské Číně, která nezahrnuje Hongkong a Macao, se celkem koronavirem do čtvrtka nakazilo více než 81 tisíc lidí a 3287 jich zemřelo.

Jižní Korea ve čtvrtek ohlásila 104 dalších nakažených a jejich celkový počet se vyšplhal na 9241. Smrtelných obětí přibylo pět na celkových 131.

Ve Vietnamu, který dosud zachytil 148 případů a neregistruje žádného mrtvého, bude po následující dva týdny zakázáno srocování více než dvaceti lidí najednou. Tamní velká města mají dočasně přerušit zbytné služby. Vietnamu se na rozdíl od okolních států daří držet počet infikovaných pod kontrolou. Tisíce Vietnamců, kteří se nyní vrátili do vlasti, posílá vláda do karanténních táborů spravovaných armádou. V izolaci je v zemi stále téměř 45 tisíc osob, z toho polovina v armádních táborech.

Nemocných přibývá i v dalších asijských zemích. Například Japonsko, kde počet infikovaných přesáhl 1300, se ale zatím nouzový stav vyhlásit nechystá. Premiér Šinzó Abe však oznámil, že Japonsko zakáže vstup do země cizincům cestujícím z 21 evropských zemí; Česká republika mezi nimi není.

Tisícovou hranici překročil počet nakažených v Thajsku, Filipíny hlásí 71 dalších případů, dohromady už 707. Na Filipínách si už pandemie vyžádala 45 obětí, což je oproti středě nárůst o sedm.

Indie zatím hlásí 649 případů nákazy a 13 mrtvých. V zemi druhým dnem platí třítýdenní omezení vycházení. Počty nakažených jsou stále poměrně nízké ve srovnání s Čínou, Itálií nebo Španělskem. Zdravotní experti ale varovali, že Indie čelí hrozbě přílivové vlny infekcí, pokud nepodnikne rázná opatření.

Indické ministerstvo financí chystá finanční balíček, který pokryje mimo jiné tříměsíční dodávky obilovin a čočky pro 800 milionů Indů, tedy pro asi 60 procent populace země. Kvůli zákazu vycházení se mnoho lidí závislých na denním příjmu ocitlo zcela bez prostředků.

V Izraeli roste nezaměstnanost

Izrael má přes 2600 nakažených lidí. Ve středu vláda vyhlásila zpřísněná ochranná opatření. Třeba na procházku lidé nesmějí dál než sto metrů od bydliště a veřejná doprava funguje jenom ze čtvrtiny své běžné kapacity. V zemi rychle přibývá nezaměstnaných. Podle čtvrtečních údajů dosáhla míra nezaměstnanosti 20,4 procenta. Za předešlý den se na úřadu práce zaregistrovalo nově 39 tisíc lidí.

Írán, který je blízkovýchodním ohniskem nákazy, počínaje čtvrtkem zavádí zákaz cestovat mezi městy. Země má podle posledních údajů přes 29 tisíc nakažených a více než 2200 mrtvých. 

Saúdská Arábie ve snaze zabránit šíření nemoci ve svých věznicích ohlásila, že z cel propustila 250 lidí, kteří byli zadrženi kvůli porušení imigračních zákonů. Mohou být repatriováni. Země eviduje 900 nemocných a dvě úmrtí.

Irácké úřady prodloužily zákaz vycházení o další dva týdny. Zavřené zůstávají školy i letiště. Obavy panují kvůli šíitským věřícím, kteří se chystají 8. dubna na další pouť. Minulý týden zákaz vycházení, který platí už deset dní, porušilo několik tisíc věřících.

Nejvyšší šíitské autority sice zakázaly účast na společných modlitbách, ale vlivný šíitský duchovní Muktada Sadr své příznivce vyzval, aby se náboženských poutí ani společných modliteb nevzdávali. Nyní názor změnil a vyzval stoupence, aby raději zůstali doma. 

Turecko možná přistoupí k nejpřísnějšímu opatření a v případě, že se bude koronavirus v zemi i nadále šířit, vyhlásí absolutní zákaz vycházení. Částečný zákaz vycházení v zemi zatím platí od víkendu pro občany starší 65 let. V Turecku dosud nákaze podlehlo 59 lidí, infikovaných je 2433.

Mexičané se obávají rabování

Mexická vláda nařídila od čtvrtka přerušit veškeré aktivity, které nejsou nezbytně nutné. Nadále fungovat budou například nemocnice, výroba paliv a elektřiny, správa vodovodů a kanalizací a rovněž veškeré orgány zajištující pořádek. 

Mexičané se obávají, že opatření, která mají zabránit šíření viru, povedou k rozsáhlému rabování. Již v uplynulých dnech bylo vyloupeno několik obchodů a výzvy k rabování se objevují dokonce i na sociálních sítích, napsala agentura Reuters. Země ve středu evidovala 475 nakažených koronavirem a šest mrtvých.