Pandemie koronaviru už ovlivnila život miliardy lidí. Británie uzavře většinu obchodů

Po celém světě se novým typem koronaviru nakazilo už více než 350 tisíc lidí, nemocné hlásí přes 170 zemí. Podle agentury AFP už byla více než miliarda lidí vyzvána, aby kvůli pandemii zůstali doma. Zatímco v pevninské Číně a městě Wu-chan, odkud se nákaza rozšířila do světa, se vrací život pomalu k normálu, počet případů rychle roste v Evropě i Spojených státech. Británie uzavře většinu obchodů. Šíření koronaviru ohrožuje i konání letních olympijských her v Tokiu. Japonský premiér prohlásil, že se za současných okolností konat nemohou.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Počet lidí, u kterých byla potvrzena přítomnost nového typu koronaviru, celosvětově překročil 350 tisíc. Více než 15 tisíc lidí nemoci COVID-19 podlehlo, vyplývá z údajů Univerzity Johnse Hopkinse.
  • Nejvíce lidí koronavirus SARS-CoV-19 zabil v Evropě, kde nejvyšší bilanci mrtvých hlásí Itálie, Španělsko a Francie. V Itálii zemřelo přes 6000 lidí, Španělsko hlásí více než dva tisíce obětí, Francie přes osm set.
  • Japonský premiér Šinzó Abe připustil, že za současné situace není možné konání letních olympijských her, které má letos hostit Tokio.
  • Podle propočtu agentury AFP už byla více než miliarda lidí po celém světě vyzvána k tomu, aby kvůli pandemii zůstali doma.
  • Generální tajemník OSN António Guterres v zájmu společného boje proti koronaviru vyzval k zastavení válečných konfliktů a ozbrojeného násilí ve světě.

Podle šéfa Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse pandemie vyvolaná koronavirem sílí. Opatření jako sociální odstup a setrvání doma považuje za defenzivní, žádá proto útok proti viru. Vyzve země G20 a jejich vlády, aby zvýšily výrobu ochranných pomůcek.

Generální tajemník OSN António Guterres  v zájmu společného tažení proti koronaviru vyzval k zastavení válečných konfliktů a ozbrojeného násilí ve světě. 

Johnson: Největší ohrožení, jakému Británie za desítky let čelí

Britský premiér Boris Johnson v projevu k občanům Spojeného království řekl, že koronavirová pandemie představuje největší ohrožení, jakému Británie čelí za uplynulé desítky let.

Vzkázal lidem, aby zůstávali doma, a oznámil, že bude uzavřena většina obchodů kromě těch, které prodávají potraviny. Na veřejnosti bude povoleno se pohybovat maximálně po dvou s výjimkou lidí, kteří spolu sdílí domácnost.

V Británii stoupl počet obětí nemoci COVID-19 za poslední den o 54. Mrtvých tak země eviduje dohromady 335. Počet potvrzených případů nákazy se v zemi v pondělí zvýšil na 6650, informovala agentura Reuters.

Události: Koronavirus ve světě (zdroj: ČT24)

V Itálii za poslední den zemřelo dalších 602 nakažených koronavirem, celkem má země 6078 obětí. Nemoc COVID-19 tam byla potvrzena už téměř u 64 tisíc lidí. Za posledních 24 hodin zaznamenala Itálie už druhý den po sobě menší počet dalších úmrtí i nově nakažených.

Španělské úřady v pondělí oznámily dalších 462 obětí koronaviru. Nákaze v zemi podlehlo celkem 2182 lidí. O víkendu list El País napsal, že v madridských nemocnicích zemře každých šest minut jeden nakažený. Počet nemocných v zemi už překonal hranici 33 tisíc.

Španělsko je po Itálii druhou nejpostiženější zemí v Evropě - a jak připomíná AFP, počet mrtvých se v zemi za poslední tři dny více než zdvojnásobil. Země zároveň zintenzivnila testování, tento týden bude do autonomních regionů distribuovat 640 tisíc rychlotestů, které zakoupila v Číně a Jižní Koreji.

Francie v pondělí ohlásila 860 mrtvých. Na jednotkách intenzivní péče je podle Reuters přes dva tisíce pacientů.

V Řecku platí od pondělního rána celostátní karanténa. Země navíc pozastavila veškeré lety z Turecka a Velké Británie, zákaz potrvá nejméně do 15. dubna. V nadcházejících dnech vláda zřejmě zruší veškeré mezinárodní lety, uvedl deník Kathimerini. S opatřením počká do doby, než se zpátky do vlasti vrátí Řekové, kteří vycestovali do zahraničí. Řecko v neděli odpoledne evidovalo 624 případů nákazy, onemocnění COVID-19 podlehlo celkem 15 lidí.

Koronavirus ohrožuje také  tamní přeplněné uprchlické tábory.  Na 150 nevládních organizací z celé Evropy vyzvalo představitele EU a řeckou vládu, aby evakuovali tisíce migrantů z ostrovů v Egejském moři.

V domácí karanténě je německá kancléřka Angela Merkelová. Minulý pátek totiž kvůli očkování navštívila lékaře, u něhož se následně nákaza potvrdila. První test u německé kancléřky ale koronavirus neprokázal. Podle agentury DPA o tom v pondělí informoval tiskový mluvčí vlády Steffen Seibert, který poznamenal, že Merkelová podstoupí v příštích dnech ověřovací testy.

Francouzská armáda zřídila polní nemocnici u města Mylhúzy
Zdroj: Reuters/Christian Hartmann

Více než desítka členských zemí EU v uplynulých dnech výrazně omezila přeshraniční provoz ve snaze zpomalit šíření koronaviru. „Opatření přijatá ke zpomalení viru také zpomalila a někdy paralyzovala dopravu. To se projevilo na zásobování zbožím a může způsobovat jeho nedostatek,“ konstatovala předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. V té souvislosti v pondělí navrhla vytvoření rychlých pruhů pro přepravu zboží přes hranice. Kamiony s nákladem by podle ní neměly čekat déle než 15 minut.

Ministři financí zemí EU podpořili návrh EK na uvolnění rozpočtových pravidel Unie. Evropské vlády tak budou moct mimořádnými finančními stimuly podpořit své ekonomiky ohrožené dopadem epidemie.

Události: Úmrtí na koronavirus ve světě (zdroj: ČT24)

Slovensko chce víc testovat, obrátí se na českou firmu

Slovensko chce zhruba desetinásobně zvýšit počet lidí testovaných na koronavirus. Pětimilionová země dosud uskutečnila přibližně 3300 testů, tedy v přepočtu na obyvatele výrazně méně než například Česko či Rakousko. Premiér Igor Matovič řekl, že cílem vlády je realizovat tři tisíce testů denně. V uplynulém týdnu slovenské úřady analyzovaly denně 148 až 399 vzorků a země měla celkově 185 potvrzených případů nákazy. V pondělí slovenské úřady potvrdily jednoho nového pacienta s onemocněním COVID-19.

Matovič také oznámil, že jeho země plánuje spolupracovat s českou lékařkou Soňou Pekovou, která podle médií vyvinula vlastní test na koronavirus. Předchozí slovenská vláda odmítla do testování zapojit soukromé firmy a podle nového ministra zdravotnictví Marka Krajčího nechala novému kabinetu jen 3000 testovacích sad. Dalších 29 tisíc sad bylo podle Matoviče už objednáno. Matovič také řekl, že rychlotesty dovezené minulý týden z Číny jsou nespolehlivé, a označil je za zbytečné.

Wu-chan se pomalu vrací k normálnímu životu

V pevninské Číně nebyl ani během neděle zaznamenán žádný případ místní nákazy, úřady evidují 39 nových případů, všechny se ale týkají lidí, kteří do země přicestovali ze zahraničí.

Čínské letecké úřady proto o víkendu oznámily, že všechny lety směřující do Pekingu budou od pondělí odkláněny na jiná letiště, kde cestující absolvují zdravotní vyšetření. Jen ti, kteří jím projdou, budou moci znovu nastoupit do letadla a pokračovat do čínské metropole.

Město Wu-chan, odkud se koronavirus rozšířil do světa, začalo po dvou měsících uvolňovat přísná karanténní opatření, která tam platila od 23. ledna. Lidé se mohou postupně vracet do práce, pokud nemají teplotu a mohou se prokázat potvrzením, že jim nebyla nařízena karanténa kvůli vlastnímu onemocnění či kontaktu s někým nakaženým v poslední době.

„Minulý týden začaly mizet bariéry na silnicích, některé podniky dostaly povolení k provozu, zejména ty důležité pro chod města – spalovny, dodavatelé energií a firmy, na kterých jsou závislé čínské i zahraniční řetězce,“ uvedla zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová. Koncem března by se také mohly ve Wu-chanu znovu otevřít školy.

Hongkong se uzavře pro cizince

K dalším restrikcím od středy přikročí i Hongkong. Správkyně této autonomní oblasti Carrie Lamová oznámila, že od půlnoci 25. března nebude smět na hongkongské území vstoupit žádný cizinec. Podle ní zůstane toto opatření v platnosti nejméně dva týdny. Pro cestující z Číny, Macaa a Tchaj-wanu jakož i pro obyvatele Hongkongu platí, že na hongkongské území smějí, pokud nenavštívili v uplynulých 14 dnech žádnou cizí zemi. 

Hongkongská vláda rovněž plánuje, že pozastaví prodej alkoholu v 8600 barech a restauracích ve městě, které mají na prodej koncesi. Důvodem je snaha zamezit shlukování lidí. 

„V mnoha zemích rostou počty nemocných doslova explozivně. Obávám se, že když nepřijmeme další opatření, vše, co jsme v předchozích dvou měsících vykonali, přijde vniveč,“ uvedla Lamová.

První případ nákazy ohlásil Hongkong už v lednu, díky přísným hygienickým opatřením i zákazu pořádat akce s velkým počtem účastníků se však ve městě podařilo šíření viru zpomalit. Místní úřady dosud zaznamenaly 318 nakažených, čtyři lidé zemřeli.

Jižní Koreji počty nově nakažených dál klesají, země oznámila 64 nových případů. Bilance infikovaných tak vzrostla na 8961, uvedlo jihokorejské Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (KCDC). Ještě minulý týden v pátek země evidovala 147 nově nakažených, rekordní počet z 29. února pak činil 909 případů.

Olympijské hry v ohrožení. Kanada své sportovce do Tokia nepošle

K rozhodnutí o případném odložení letních olympijských her by mělo podle japonského premiéra Šinzó Abeho dojít co nejdříve. Konečné slovo je na Mezinárodním olympijském výboru (MOV). I ten už ale o víkendu přiznal, že kvůli koronaviru uvažuje o odložení akce. Rozhodnutí by mělo padnout do čtyř týdnů.

Podle japonského premiéra je postoj MOV v souladu s jejich názorem, že tokijské hry by se měly uskutečnit „v úplné formě“. „A jestliže by to bylo obtížné, nebudeme mít jinou možnost než zvážit odložení Her,“ prohlásil v japonském parlamentu s tím, že zdraví atletů je nejdůležitější. Stejně jako Mezinárodní olympijský výbor nicméně zdůraznil, že úplné zrušení Her ve hře není.

Kanada jako první země světa už oznámila, že své sportovce do Tokia nepošle. Podle Kanadského olympijského výboru „není nic důležitějšího než zdraví a bezpečí našich atletů i světového společenství“. 

Podle zpravodajky ČT v Asii Barbory Šámalové se v Japonsku hovoří nejčastěji o odkladu Her o 30 až 40 dnů. Podle dosavadních plánů se měly olympijské hry v Tokiu konat od 24. července do 9. srpna.

Tabule v Tokiu odpočítává zbývající dny do začátku olympijských her
Zdroj: Reuters/Issei Kato

V jihovýchodní Asii počty nakažených rychle rostou

Za poslední týden se počet lidí v jihovýchodní Asii, u kterých byla potvrzena přítomnost koronaviru, více než zdvojnásobil. Přes 120 nových případů oznámily úřady v Thajsku, celkem se v zemi nakazilo 721 lidí. Kromě šíření nákazy se Thajsko potýká také s ekonomickými dopady pandemie.

V únoru zemi navštívily přes dva miliony turistů, kteří tam utratili zhruba 103,7 miliardy bahtů (79,6 miliardy korun), což je o 43,9 procenta méně než za stejnou dobu minulý rok. Thajsko nejčastěji navštěvují turisté z nedaleké Číny, kvůli koronaviru a zavedeným cestovním omezením jich ale minulý měsíc přijelo téměř o 85 procent méně než loni v únoru.

Opatření proti šíření koronaviru zastavila dopravu i na dálnicích kolem indického Dillí
Zdroj: Adnan Abidi/Reuters

Virus se dál šíří také na Filipínách, kde se nově nakazilo 16 lidí a osm pacientů nemoci podlehlo. Celkem Manila eviduje 396 nakažených a 33 mrtvých. Prezident Rodrigo Duterte chce mít dohled nad zásobami, soukromým podnikům nařídit pomoc vládě a finance ze státního sektoru přesměrovat do pohotovostní zdravotnické péče.

Uzbekistán od úterka uzavře hlavní město Taškent, kde je většina z dosud 46 potvrzených případů nemoci v zemi. Od neděle v metropoli nejezdí městská hromadná doprava. Vláda také nařídila většině podniků přejít na práci z domova.

Do nejpostiženějších amerických států pošle Trump polní nemocnice

Americký prezident Donald Trump uvedl, že Spojené státy se rozhodnou, co dál s koronavirem na konci patnáctidenního plánu, který vyhlásil 16. března. Podle dosavadních doporučení by se měli lidé mimo jiné vyhýbat shromážděním o více než deseti lidech a uchýlit se do čtrnáctidenní izolace, pokud se nakazí někdo v jejich domácnosti. Měli by také cestovat jen v nutných případech a vyhýbat se barům a restauracím.

Prezident na tiskové konferenci prohlásil, že současná pandemie koronaviru bude pro Američany náročnou zkouškou, ve válce s „neviditelným nepřítelem“ však Spojené státy díky své jednotě zvítězí. Do nejpostiženějších států Kalifornie, New Yorku a Washingtonu vyšle Bílý dům polní nemocnice a Národní gardu.

Kvůli koronaviru je v karanténě bezmála třetina Američanů. Na 100 milionů lidí by podle nařízení platných v několika státech USA nemělo zbytečně opouštět domovy. Obchody jsou s výjimkou prodeje potravin, paliva a léků zavřené. Omezení se týkají států New York, Kalifornie, Connecticut, Illinois, New Jersey, Ohio, Delaware a Louisiana.

Koronavirus postupuje také Afrikou

Koronavirus se šíří napříč africkým kontinentem, který doposud zůstával méně zasažený než zbytek světa.

Nejvíce případů v celé Africe eviduje Jihoafrická republika, kde se za pondělí počet nakažených lidí více než ztrojnásobil - ze 128 stoupl na 402, informovala agentura AP. Nejvíce nemocných je v provincii Gauteng, kde leží hlavní město Pretoria a nejlidnatější město Johannesburg. 

V Egyptě je přes 300 potvrzených případů a 14 úmrtí. První oběti hlásí Nigérie a Zimbabwe