Rozsahem se současná epidemie vyrovnala té, kterou způsobil virus SARS

Události k epidemii koronaviru (zdroj: ČT24)

Nový koronavirus si vyžádal v Číně nejméně 170 obětí a na 8100 lidí je jím v této zemi nakaženo. Svým rozsahem tak současná epidemie vyrovnala tu, kterou před 17 lety způsobil virus SARS, jímž se v letech 2002 a 2003 nakazilo 8096 osob. Podezření na koronavirus panovalo také u dvou čínských pasažérů výletní lodi kotvící v přístavu města Civitavecchia severně od Říma. To se ale nakonec nepotvrdilo. První nakažené pozdě večer jako čtvrtá evropská země oznámila Itálie, již dříve byly potvrzeny případy nákazy ve Francii, Německu a Finsku.

Italské úřady v obavě z případného rozšíření nemoci vylodění plavidla Costa Smeralda v přístavu města Civitavecchia zakázaly. Na palubě bylo šest tisíc pasažérů, kteří museli počkat, dokud zdravotníci přítomnost koronaviru nevyvrátili. To trvalo několik hodin.

Manželský pár původem z autonomního území Macao přiletěl 25. ledna do severoitalského Milána a ve stejný den se v přístavišti Savona nalodil na loď Costa Smeralda. Oba postupně schvátila horečka a projevily se u nich dýchací obtíže. Loď s nimi během týdne navštívila také francouzský přístav Marseille, španělskou Barcelonu a hlavní město na ostrově Mallorca.

Z Wu-chanu už první země evakuovaly své občany. Asi 400 lidí přepravilo dvěma letadly zpátky do vlasti Japonsko. Do USA mezitím přiletěla první skupina Američanů z Wu-chanu. O evakuaci má zájem také pět Čechů, o možnosti jejich přepravy jedná česká diplomacie s Francií a Británií. Vyloučena není ani spolupráce s Německem, uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Paříž i Londýn plánují vyslání svých letadel do Číny v sobotu, záleží to ale na povolení čínských úřadů. Premiér Andrej Babiš (ANO) zmínil i možnost vyslat do Číny český vládní speciál.

Z Portugalska ve čtvrtek odstartoval obří airbus A380, který by měl v Číně vyzvednout na 350 lidí z různých evropských zemí. Let airbusu koordinuje Evropská unie s čínskými úřady, sdělil médiím portugalský ministr zahraničí Augusto Santos Silva. Letadlo odstartovalo z letiště Beja v jižní části země, mezipřistání má v Paříži, kde nabere lékařský personál, a také ve vietnamské Hanoji.

Rusko oznámilo, že od pátku uzavře svou hranici na Dálném východě, konkrétně půjde o 16 přechodů na hranici s Čínou. Zasažena bude automobilová i vlaková doprava. Ruské úřady rovněž pozastavily vydávání elektronických víz pro Číňany.

Horizont ČT24 k šíření koronaviru a globálnímu stavu nouze (zdroj: ČT24)

První případy hlásí Indie a Filipíny

Koronavirus 2019-nCoV vyvolává onemocnění s příznaky chřipky a někdy může způsobit i zápal plic. Oběti jsou zatím jen v Číně a převážně jde o starší či už dříve jinak oslabené osoby. Kromě Číny, z jejíhož jedenáctimilionového města Wu-chan v provincii Chu-pej se nový koronavirus začal šířit koncem loňského roku, jsou hlášeny potvrzené případy ve dvou desítkách dalších států, nejnověji se mezi ně zařadily Indie, Filipíny a Itálie.

V Indii byl nový koronavirus zaznamenán u pacienta ve státě Kérala na jihu země. „Pacient měl pozitivní test a je ve stabilizovaném stavu na izolaci v místní nemocnici,“ oznámila indická vláda. Na Filipínách je prvním nakaženým osmatřicetilletá Číňanka, která do země přiletěla 21. ledna z Wu-chanu. „Pacientka, která je hospitalizována, nejeví v tuto chvíli žádné příznaky infekce,“ uvedl filipínský ministr zdravotnictví Francisco Duque.

V Evropě zaznamenali případy v Itálii, Francii, Německu a Finsku, v Česku zatím výskyt viru potvrzen nebyl. Itálie po diagnóze dvou nemocných oznámila, že přeruší veškerá letecká spojení s Čínou.

Japonský premiér Šinzó Abe oznámil, že tři z 206 Japonců, kteří byli ve středu evakuováni z Wu-chanu, byli pozitivně testováni na nový koronavirus. Dva z nich přitom nejevili žádné příznaky. Ve čtvrtek země evakuovala z Wu-chanu druhou skupinu 210 Japonců a také oni podstoupí testy. Devět navrátilců trpí kašlem a horečkou, sdělilo japonské ministerstvo zahraničí. Tokio nyní registruje jedenáct případů nákazy virem.

Koronavirus: Strach z Číňanů, evakuace a rušení sportovních akcí (zdroj: ČT24)

Zpravodajka ČT: Policie podle záběrů ze sociálních sítí zatlouká okna domů nakažených lidí

Disciplinární komise čínské komunistické strany vydala velmi přísné varování místním vládám po celé Číně, že pokud nebudou ostře dohlížet na dodržování nařízených preventivních opatření, stihnou je tvrdé tresty.

„Na jedné straně je chvályhodné, že se Čína se snaží epidemii a její šíření zastavit. Ve skutečnosti bohužel dochází k takovým případům, že úřady nařizují policii, aby lidi, kteří buď nedávno byli v provincii Chu-pej, nebo onemocněli koronavirem, zavírala doma,“ upozornila zpravodajka ČT ve východní Asii Barbora Šámalová.

„Na sociálních sítích se šíří záběry policie z mnoha míst, jak zatloukají prkny a železnými tyčemi byty a domky a uvnitř jsou rodiny, které jsou buď nemocné, nebo se vrátily z Chu-peje,“ dodala Šámalová.

„Jeden muž také například řekl, že se chtěl vrátit domů do provincie Chu-pej a jel autem a v podstatě uvízl mezi dvěma provinciemi. Jedna ho nechtěla vzít zpět, druhá ho nechtěla vzít dovnitř. Nechtěli ho ubytovat v žádném hotelu, takže už dvě noci spí v autě, dochází mu jídlo a neumí si pomoci,“ doplnila zpravodajka ČT.

Zpravodajka ČT: Policie podle záběrů ze sociálních sítí zatlouká okna domů nakažených lidí (zdroj: ČT24)

IKEA zavřela obchody, aerolinky ruší lety

Země i jednotlivé firmy přijímají opatření proti šíření viru. Rusko se rozhodlo uzavřít svou hranici s Čínou na Dálném východě. Nařízení podepsal ruský premiér Michail Mišustin, informovala agentura RIA Novosti.

Švédský nábytkářský řetězec IKEA oznámil, že dočasně uzavřel všechny své čínské prodejny, a také aerolinky omezují lety do Číny, mimo jiné i kvůli poklesu poptávky o tyto spoje.

Mezi posledními oznámily omezení Delta Air Lines, Air Canada či Air France. Francouzské aerolinky už 24. ledna zrušily lety do Wu-chanu a ve středu ohlásily, že od pátku omezí lety do Šanghaje a do Pekingu na jeden denně. Zrušení všech přímých spojů s pevninskou Čínou s okamžitou platností oznámily ve středu British Airways a Lufthansa.

Opatření kvůli novému koronaviru se dotkla i sportu. Z Číny byly mimo jiné přeloženy olympijské kvalifikační turnaje basketbalistek a fotbalistek a odloženo bylo na příští rok halové mistrovství světa v atletice, které se mělo konat v březnu v Nan-ťingu. Čínská fotbalová asociace oznámila, že odkládá místní fotbalová utkání na všech úrovních.

Model nového koronaviru
Zdroj: MAM/Centers for Disease Control and Prevention/Handout via REUTERS/Alissa Eckert/Dan Higgins

WHO vyhlásila globální stav nouze

Kvůli novému koronaviru se ve čtvrtek znovu sešel krizový štáb WHO, který po jednání vyhlásil globální stav zdravotní nouze. Na vývoji vakcíny pracují mimo jiné vědci v Číně, Rusku, Hongkongu či USA. Podle expertů by nový koronavirus asi neměl být tak smrtící jako SARS, který se začal šířit koncem roku 2002 v Asii a který ve světě do července 2003 usmrtil na osm set lidí z více než osmi tisíc nakažených.