Rusko jde na věc: Protiukrajinská propaganda už je oficiální

Moskva – Jako součást ruského impéria se všichni měli dobře, teď akorát čistí záchody a neumějí vytvořit nic nového. Rusko se nestydí za okupaci cizích zemí – západní hodnoty odmítá. Tak obhajuje chování Moskvy muž, který na propagandistickém videu říká: „Jsem ruský okupant“. Protiukrajinská propaganda už se stává oficiální záležitostí. Odkaz na video zveřejnila i ruská ambasáda v Praze.

Propagandistické video umístil na Twitter ruský vicepremiér Dimitrij Rogozin. Na Youtube ho zhlédly během pár dnů miliony lidí na celém světě. Video popisuje přínosy sovětské přítomnosti a negativa, která rozpad Sovětského svazu přinesl. Snímek nejprve vypráví o ruském impériu, konkrétně o dobách jeho slávy. V Pobaltí prý kupříkladu vznikala skvělá auta. „Ale požádali mě, abych odešel,“ říká okupant. A na záběrech se objevuje Bush a Gorbačov. 

Od té doby si prý obyvatelé Pobaltí pohoršili, když čistí záchody v Evropě. Ukrajina zase není schopná vytvořit nic nového. „Jsem ruský okupant. Je to moje práce. Tak nějak k tomu došlo. Okupoval jsem Ukrajinu. Stavěli jsme spolu tanky, letadla, auta. Teď ničí vše, co zbylo, a nestaví nic nového, kromě nekonečných Majdanů a diktatury,“ konstatuje okupant.

Všichni prospívali, teď „trpí“

„Kdysi jsem obsadil Sibiř. Teď tam produkují ropu, plyn, hliník, mají města se školkami a nemocnicemi. Ženy už nejde směnit za sobolí kůže, jak to bylo, než přišli Rusové. Okupoval jsem Pobaltí, vyráběla se tam kvalitní radioelektronika a auta. Teď prodávají šproty a čistí záchody v Evropě,“ říká okupant. 

Rusko se podle něj neustále musí bránit. Odmítá západní hodnoty, demokracii či podporu homosexuality a nestydí se za okupaci cizích zemí a ruské vojenské výboje. „Buduji mír, miluji mír, ale válčit umím lépe než kdo jiný,“ prohlašuje okupant a objevují se záběry tanků. „S úctou, ruský okupant,“ rozloučí se nakonec. Sdělení je pak adresováno šéfovi Bílého domu. 

Odkaz na video už zveřejnila i ruská ambasáda v Praze. Vyjádření, jak si tento krok vykládat, se zatím ČT získat nepodařilo. Česká diplomacie prý vysvětlení požadovat nebude. „Retweet není oficiální zdroj,“ konstatoval mluvčí ministerstva zahraničí David Frous. Krok ruské ambasády se ale řadě politiků nezamlouvá. „Pokud to zůstane bez komentáře, v němž by se ruská ambasáda od negativního důsledku okupace distancovala, tak to považuji za velmi nešťastné. Je to velký přešlap,“ uvedl poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). „Tyto agrese se týkají i nás jako země, která již byla v minulosti jednou Ruskem okupována – a na to nesmíme nikdy zapomenout,“ dodala místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. 

Autorem klipu je zřejmě Jevgenij Žurov z Novosibirsku. Ten působí v rámci skupiny, která už publikovala řadu podobných snímků. Všechny vykazují práci zkušených odborníků. Skupina je aktivní na ruské síti VKontakte a na Youtube útočí na Ukrajinu, Evropskou unii i Spojené státy. A varuje, že stavět se proti Moskvě, znamená hrozbu válečného konfliktu. Názvy snímků jsou příhodné: „Proč chtějí Američané válku v Evropě“ nebo „Nikdy nebudeme bratry“. „Je to profesionálně odvedená práce. Takovouto věc lze udělat i doma, jde to udělat i ve studiu, je to jenom otázka času, ale vyžaduje zkušenosti. Určitě několikaleté zkušenosti v grafice s grafickými softwary,“ míní art director ČT24 Petr Závorka.

  • Masivní využití propagandy je jedním z nástrojů tzv. hybridní války. „Ruská strategie na Ukrajině zahrnuje kombinaci nátlaku skrze rychle shromážděné konvenční síly a rozvratnou činnost vojenskými i nevojenskými prostředky,“ popisuje hybridní válku v podání Ruska Adrian Bradshaw, zástupce hlavního velitele sil NATO v Evropě.

Proruská propaganda se v souvislosti s ukrajinskou krizí šíří i v Česku. Třeba server AE News šíří už pět měsíců proputinovský pohled na svět – v perfektní češtině. Portál zaregistrovaný ve Spojených státech má sídlo v Nizozemsku a IP adresa míří do Bratislavy. Tají i své autory.

Na Čechy „útočí“ ruský Sputnik

Čeští politici podporující Kyjev nebo reklama na koncert ukrajinské skupiny nemají co dělat ani v mládežnickém časopise Artek. „Šlo o to, že skupiny podporovaly nejen Majdan jako takový, ale i agresi vůči východní Ukrajině. A my nepodporujeme žádnou agresi,“ vysvětlil předseda spolku Artek Alexandr Barabanov. Události na Majdanu jsou akcí fašistů, tvrdí.

Zprávy s proruskou propagandou šíří také web Sputnik, nyní nově i v češtině. Za projektem stojí ruský státní mediální koncern Rossija segodňa. Hned první den provozu nabídl titulky jako „Ruská armáda je nejsilnější v Evropě“ nebo „Obama nenávidí Rusko“. Sputnik prý poskytuje úplnější obraz světa a různé názory na světové dění. Sputnik říká o tom, o čem jiní mlčí. "Jsou země, které vnucují svou vůli jak Západu, tak i Východu. Všude, kam zasahují, se lije krev, začínají občanské války, 'barevné revoluce', a dokonce se rozpadávají země. Irák, Libye, Gruzie, Ukrajina, Sýrie… Mnozí lidé už chápou, že nemusejí v tom všem Američanům pomáhat. Rusko navrhuje model světa, který bude lidstvu prospívat. Jsme pro pestrobarevný, různorodý svět, a v tom máme velké množství spojenců, říká generální ředitel MIA Rossija segodňa Dmitrij Kiseljov.

Jak funguje proruská propaganda? Vymýšlí si třeba slova Obamova poradce

Smrt Němcova bude využita Západem jako záminka pro masové protesty v Rusku. To je názor amerického politologa a bývalého poradce prezidenta USA Jimmyho Cartera, Zbigniewa Brzezinského. Právě na tento vývoj spoléhá Washington, informují jeho zdroje v Agentuře pro národní bezpečnost USA. „Na vraždě Němcova se podíleli odborníci, kteří plnili úkol v souvislosti s postřílením 'Nebeské setniny' na Majdanu. Organizátory byli také pracovníci ukrajinské bezpečnostní služby, která je v současné době zdrojem provokací vytvářením záminek pro další obviňování Ruska,“ řekl Obamův poradce Zbigniew Brzezinski v rozhovoru s kanadským novinářem Ardzhilem Turnerem.

Tuto zprávu převzala nedávno řada českých serverů, ale i ruské weby jako Novorossia.today, Politikus.ru nebo polské stránky Alexjones.pl či Wirtualnapolonia.com. Rozhovor měl zveřejnit kanadský novinář Ardzhil Turner na svém Facebooku. Šlo ovšem o rozhovor s Brzezniwem Zbigniewskim. Propaganda z něj udělala Zbigniewa Brzezinského, poradce bývalého prezidenta Jimmyho Cartera – a rozjela tak mašinerii šíření informace, podle které Brzezinski v rozhovoru s Turnerem prohlásil, že za vraždou Putinova kritika Němcova stály Spojené státy.

České weby často v závěru článku přiznávají, že zdrojem pro jejich článek o Brzezinském je fiktivní rozhovor:

Protiproud:

„Poznamenejme, že článek, z něhož jsme citovali, je výňatkem z fiktivního 'rozhovoru' kanadského autora Ardzhila Turnera na jeho facebookové stránce. Autor pozměnil Zbygniewa Brzezinského na Brzezniwa Zbigniewského, ale jeho “analýza„ přesně odpovídá té nejpravděpodobnější variantě.“

Nová republika:

„Článek je výňatkem z fiktivního 'rozhovoru' kanadského autora Ardzhila Turnera na jeho facebookové stránce. Byl otištěn na ruských zdrojích, protože odpovídá jejich analýze vzniklé situace. Autoři překladu si však nevšimli, že autor změnil Zbygniewa Brzezinského na Brzezniva Zbigniewského “-D))  redakce děkuje za upozorněné onomu nenávistnému trollu, který konečně udělal pro Novou republiku něco užitečného, i když i při tom se neovládl, nadával a nám nezbylo, než ho opakovaně mazat."