Všichni nelegální migranti kromě muslimů jsou vítáni. Indický zákon o občanství spustil bouři

V Dillí, Bombaji, Haidarábádu, Kalkatě a dalších velkých indických městech protestovaly tisíce lidí proti kontroverznímu novému zákonu o občanství. Umožní získat indické občanství nemuslimským obyvatelům, kteří do země přišli nelegálně z Pákistánu, Bangladéše a z Afghánistánu. Podle kritiků je zákon z náboženského hlediska diskriminační a ohrožuje sekulární charakter státu. Nepokoje si vyžádaly od čtvrtka šest mrtvých. Premiér Naréndra Módí vyzval občany ke klidu.

Návrh zákona o občanství předložila vláda vedená hinduistickými nacionalisty a premiérem Módím po jeho přesvědčivém vítězství v květnových volbách. Minulý týden normu schválil indický parlament.

V Dillí v úterý zaplavily ulice tisíce studentů muslimské univerzity, kteří si stěžovali na policejní brutalitu a zatýkání svých kolegů. Stalo se tak po neklidné noci, během níž policisté vtrhli do univerzitních prostor, zasáhli slzným plynem proti studentům, kteří házeli kamení, a 35 lidí zatkli.

Podle zpráv místních médií utrpělo při srážkách zranění 100 lidí. Demonstranti také zapálili nejméně tři autobusy a několik motocyklů.

Protesty kvůli novému zákonu o občanství v Indii místy přerostly v nepokoje
Zdroj: Adnan Abidi/Reuters

V Kalkatě ve státě Bangla (Západní Bengálsko) se zapojily desítky tisíc lidí do demonstrace vedené politickou stranou Západobengálský kongres Trinamúl, která státu vládne. V severoindickém městě Lakhnaú ve státě Uttarpradéš policie uzavřela brány místní univerzity, aby z ní studenti nemohli vyjít a zúčastnit se protestu. Studenti na ně v odvetě házeli kamení.

Svědky zatím největších protestů byl v posledních dnech pohraniční stát Ásám, kde se místní obávají především toho, že v důsledku přijetí nového zákona o občanství zaplaví oblast migranti, připraví je o půdu a pracovní místa a změní místní kulturu a společnost.

Podle bezpečnostních zdrojů policisté od minulého týdne zastřelili při protestech v největším ásámském městě Guváhátí pět demonstrantů. Dalších 1500 lidí bylo zatčeno s obviněním z násilností, žhářství či vandalismu. Až do 22. prosince zůstanou v Ásámu zavřené školy, dál platí zákaz vycházení a blokován je také internet.

Módí: Zákon cílí na pronásledované

Indický premiér Módí se v úterý na Twitteru snažil obavy lidí rozptýlit. „Ujišťuji své indické spoluobčany, že zákon o občanství nebude mít negativní dopad na žádného občana Indie, ať je jakéhokoli vyznání. Je určen těm, kteří léta čelili pronásledování v zahraničí a nemají kam jinam jít než do Indie,“ napsal Módí na Twitteru a vyzval přitom k „míru, jednotě a bratrství“.

Podle agentury Reuters by na indické občanství měli mít právo na základě nového zákona hinduisté, buddhisté, křesťané a vyznavači dalších náboženství vyjma islámu, kteří do Indie přišli nezákonně ze tří velkých sousedních muslimských zemí – Pákistánu, Bangladéše a z Afghánistánu. Podle indické vlády totiž nemuslimové čelí v těchto zemích pronásledování.

Indické občanství by tito lidé mohli získat po šesti letech pobytu v Indii, píše BBC. Zákony dosud zakazovaly udělit občanství těm imigrantům, kteří vstoupili do země ilegálně.