Soud rozhodl ve prospěch francouzské cementárny, která v Sýrii platila islamistům

Zpravodaj ČT Jan Šmíd k aktivitám cementárny v Sýrii (zdroj: ČT24)

Francouzský odvolací soud částečně zrušil obvinění francouzské cementárny Lafarge a jejích bývalých manažerů kvůli aktivitám v Sýrii. Společnost v minulosti platila takzvanému Islámskému státu, aby mohla působit v oblastech pod kontrolou radikálů. Že by tím napomáhala zločinům proti lidskosti, soud odmítl. Naopak firma stále čelí stíhání za financování terorismu, porušení embarga a ohrožení života zaměstnanců firmy v závodě v syrském městě Džalábíja.

Obvinění se vztahuje k období před rokem 2015, kdy se francouzská firma přeměnila ve francouzsko-švýcarské konsorcium LafargeHolcim. Vyšetřující soudci obvinili cementárnu a jejího bývalého šéfa z let 2008 až 2014 Bruna Pescheuxe, jeho nástupce Frédérica Joliboise a tehdejšího bezpečnostního šéfa společnosti Jeana-Clauda Veillarda.

Podle francouzských úřadů firma platila islamistickým skupinám, včetně organizace Islámský stát (IS), výpalné za to, aby její filiálka mohla dál fungovat v severní Sýrii i během války. Podle obvinění jim vyplatila 13 milionů eur (téměř 332 milionů korun).

Nafta od islamistů

Peníze vyplácela nejen za bezpečný průjezd svých zaměstnanců, ale také si podle obvinění kupovala od bojovníků IS naftu, když teroristé převzali kontrolu nad velkou částí pohonných hmot v zemi. Kontakty se datují do období 2013 až 2014. Ze Sýrie společnost odešla v září 2014.

Z peněz firmy Lafarge tak mohly být teoreticky placené i atentáty Islámského státu v Paříži a Nice, které si vyžádaly více než dvě stě obětí.

Události: Soud zúžil rozsah obvinění vůči cementárně Lafarge (zdroj: ČT24)

„Činnost společnosti vzbudila ve Francii velké pohoršení, pařížská radnice přerušila se společností Lafarge spolupráci, firma dodávala písek do projektu Paris Plages a také ministerstvo kultury vrátilo příspěvek ve výši 200 tisíc eur na rekonstrukci muzea Cluny v centru Paříže,“ podotkl zpravodaj ČT Jan Šmíd.

Společnost LafargeHolcim ve čtvrtek v reakci na verdikt odvolacího soudu uvedla, že chyb, kterých se dopustila v Sýrii, hluboce lituje a nadále hodlá plně spolupracovat s francouzskou justicí.

Peníze od nacistů

Firma Lafarge má ovšem škraloupy i ve vzdálenější minulosti. Během druhé světové války několikanásobně zvýšila své zisky, když dodávala nacistům cement na výstavbu takzvaného Atlantického valu. Nebyla ale jediná; na stavbě opevnění podél evropského atlantického pobřeží, které mělo zabránit spojenecké invazi, se podílely desítky francouzských firem.