BBC: Stovky členů IS unikly z dobytého Rakká. Mezi nimi i desítky bojovníků z Evropy

Stovky teroristů z IS, jejich rodiny a tuny zbraní a munice – takový náklad vezla v říjnu kolona vozů mířící ze syrského Rakká. Umožnila to dohoda místních představitelů s arabsko-kurdskými milicemi. Cílem ujednání bylo zabránit dalšímu krveprolití v nedávno dobytém městě a udržet dobré vztahy mezi kurdskými bojovníky a arabskými obyvateli. V konvoji téměř čtyř tisíc lidí byly navzdory ujištěním i desítky bojovníků ze zahraničí, kteří se rozprchli po Sýrii a mnozí z nich směřovali i do Turecka, odkud mohou pokračovat dál do Evropy. Pozadí dohody i cestu konvoje popsala BBC.

Rakká byla ještě nedávno hlavní baštou teroristů z Islámského státu v Sýrii. Město v severní části země platilo za jakési neoficiální centrum samozvaného chalífátu, který islamisté vyhlásili. V červenci se ale arabsko-kurdské milice dostaly do centra Rakká a v říjnu město dobyly celé.

I tak ale v Rakká bojovníci IS zůstávali. Stále byli dobře opevněni v místní nemocnici a na stadionu a případné úsilí je odtamtud vystrnadit by se neobešlo bez dlouhého boje a krveprolití. Právě snaha vyhnout se dalším střetům a ušetřit životy bojovníků proti IS, vedla podle BBC k uzavření dohody, která měla zůstat utajena.

Řidičům kamionů, které si arabsko-kurdské milice (SDF) najaly, bylo řečeno, že mají převézt stovky rodin uprchlíků do tábora dále na sever a že celá akce zabere maximálně šest hodin. Místo toho je ale čekal třídenní těžký přejezd s bojovníky IS, jejich rodinami a tunami zbraní.

„Báli jsme se, jakmile jsme vstoupili do Rakká. Měly nás původně doprovázet SDF, ale nakonec jsme byli sami. Jakmile jsme dorazili, viděli jsme ozbrojené bojovníky IS s pásy výbušnin kolem těla. Vnikli do našich vozů. Pokud by se něco pokazilo, vyhodili by do vzduchu celý konvoj. Dokonce i děti a ženy měly na sobě pásy s výbušninami,“ řekl BBC vedoucí konvoje.

Zpravodaj ČT Szántó: Obdobný konvoj odjel ze západu Sýrie na východ země v září (zdroj: ČT24)

SDF oficiálně tvrdí, že odjet z města dovolily jen několika desítkám místních islamistů. Vedoucí konvoje to však popírá. „Naložili jsme kolem čtyř tisíc lidí včetně žen a dětí,“ uvedl. „Když jsme vjeli do města, domnívali jsme se, že půjde dohromady o dvě stovky lidí, ale jen v mém voze jich bylo 112,“ dodal.

Podle dalšího řidiče měl konvoj šest až sedm kilometrů, jelo v něm téměř padesát kamionů, třináct autobusů a víc než sto dalších vlastních vozů teroristů z IS. Navzdory dohodě, podle které si mohli členové IS vzít s sebou jen své osobní zbraně, bylo zbraněmi a municí naloženo deset kamionů.

V konvoji také neměli být žádní bojovníci ze zahraničí. Americký ministr obrany James Mattis popsal v květnu boj proti IS jako „vyhlazující válku“. „Naším úmyslem je, aby zahraniční bojovníci boje nepřežili a nevrátili se do severní Afriky, Evropy, Ameriky, Asie, Afriky. Nedovolíme jim to,“ řekl tehdy v americké televizi.

Podle řidičů však byli v konvoji i islamisté pocházející ze zemí mimo Sýrii a Irák. „Bylo tam velké množství cizinců. Z Francie, Turecka, Ázerbájdžánu, Pákistánu, Jemenu, Saúdské Arábie, Číny, Tuniska, Egypta…,“ řekl BBC jeden z řidičů.

SDF existenci dohody nadále popírají a mezinárodní koalice až pod tlakem informací BBC přiznala, že v dohodě také hrála svou roli. Opustit Rakká mohlo 250 členů IS a 3500 jejich rodinných příslušníků. „Nechtěli jsme, aby odešli,“ brání se mluvčí západní koalice proti IS Ryan Dillon s tím, že koaliční strategie spočívá ve spolupráci s místními vůdci. „Syřané jsou ti, kteří bojují a umírají, oni činí rozhodnutí ohledně operací.“

Zástupce koalice byl sice přítomný vyjednáváním, aktivně se ale diskuse neúčastnil. Západní koalice nevyslala ani žádné své zástupce přímo do konvoje, monitorovala ho nicméně ze vzduchu a shazovala světlice, aby řidiči viděli na cestu.

Dillon trvá na tom, že s konvojem odjeli jen čtyři zahraniční bojovníci, které pak arabsko-kurdské milice zadržely. Podle velitele konvoje ale jeli s každým z řidičů tři až čtyři cizinci, celkem tedy minimálně desítky lidí ze zahraničí.

Uprchlí teroristé mohou mířit do Turecka

Někteří z bojovníků IS, kteří jeli v konvoji, se podle svědků oslovených BBC rozprchli po Sýrii a mohli by mířit do Turecka. „V posledních týdnech jsme měli hodně rodin, které opustily Rakká a chtěly se dostat do Turecka. Jen za tento týden jsem já sám dohlížel na převedení dvaceti rodin,“ řekl stanici jeden z pašeráků na turecko-syrské hranici.

Většina rodin byla ze zahraničí, ale byli mezi nimi i Syřané. „Někteří mluvili francouzsky, další anglicky a další ještě jinými jazyky,“ dodává s tím, že mezi lidmi, které převedl, byli „Francouzi, Evropané, Čečenci, Uzbekové“.

Další z pašeráků vysvětluje, že jinak je to s důležitými členy IS. „Vysoce postavení cizinci (v rámci IS) mají své vlastní sítě pašeráků. Obvykle jde o ty samé lidi, kteří organizovali jejich cestu do Sýrie. Vzájemně spolupracují,“ dodává. 

Podle jednoho z vysoce postavených členů IS, který byl při útěku zadržen, uprchly z konvoje tisíce lidí. Bojovník z Francie, který IS nakonec opustil a teď žije ve městě Idlib, dodal, že někteří z jeho spolubojovníků dostali nový úkol.

„Někteří z francouzských bratrů z naší skupiny odjeli do Francie, aby tam spáchali útoky v rámci takzvaného dne zúčtování,“ tvrdí. Dohoda tak možná zachránila Rakká, ale také osvobodila z tamní pasti radikály, kteří svůj boj ještě neskončili, uzavírá BBC.

Situace v Sýrii v listopadu 2017
Zdroj: Liveuamap.com