Arabsko-kurdské síly dobyly „hlavní město Islámského státu“ Rakká

Rakká je osvobozena od Islámského státu (zdroj: ČT24)

Arabsko-kurdské milice SDF dobyly z rukou bojovníků tzv. Islámského státu (IS) město Rakká, které této teroristické organizaci sloužilo jako hlavní základna v Sýrii. S odkazem na sdělení exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) to uvedly agentury AFP a Reuters.

Již před zveřejněním této zprávy informovali představitelé SDF o tom, že se jim podařilo obsadit prostory hlavní nemocnice v Rakká. Právě ta – spolu s fotbalovým stadionem – byla jednou z posledních částí města pod kontrolou extremistů. Při bojích o nemocnici zemřelo podle SDF 22 islamistů, na stadionu se našly spálené dokumenty a zbraně.

Osvobození města trvalo 4 měsíce a 2 týdny. Vyžádalo si život 1300 civilistů, stejnéhh počtu členů Islámského státu a až sedmi stovek kurdských a iráckých bojovníků.

Po pádu Islámského státu očekávám dva scénáře. Zaprvé se džihádisté soustředí na guerillovou válku, budou provozovat omezené jednotky v Iráku nebo Sýrii a úplně se nevzdají snahy kontrolovat nějaké území.Za druhé je tu přerod džihádistického odporu do formy terorismu. Pak by mohly přijít intenzivnější teroristické útoky v regionu, západní Evropě nebo Rusku.
Emil Aslan
Szántó o Rakká: Jsou to obrazy, které známe z konce druhé světové války (zdroj: ČT24)

Navzdory rozkazu velitelů, aby zemřeli v boji jako mučedníci, se 700 džihádistů raději vzdalo. Další z města uprchli do provincie Dajr az-Zaur a města Majadín, kde ještě ovládají poslední území. Tam proti nim ale bojují syrské vládní síly podorované Íránem a Ruskem.

Mluvčí mezinárodní letecké koalice plukovník Ryan Dillon zdůraznil, že Rakká je plné nášlapných min a různých jiných výbušných zařízení, které teď bude nutné likvidovat.

„Jsme na dosah úplného konce Islámského státu,“ myslí si odborník na bezpečnost Institutu politologických studií FSV UK Emil Aslan. Kritickým bodem podle něj byla ztráta iráckého Mosulu. „Teď bude podstatné, aby neměli džihádisté spojení mezi Irákem a Sýrií,“ dodal.

Ofenzivu s cílem dobýt Rakká zahájily milice SDF s pomocí mezinárodní letecké koalice vedené Spojenými státy a speciálních pozemních jednotek USA letos v červnu. Širší ofenziva s kódovým označením Hněv Eufratu, jež měla za cíl tuto baštu IS dobýt, začala už loni v listopadu, když jednotky dobyly okolní regiony v provincii.

Stav, v jakém je dnes Rakká, připomíná obrazy z konce druhé světové války. Pro Islámský stát je to symbolicky-strategická ztráta.
Jakub Szántó

Operace se dostala do finální fáze v neděli, kdy byli z města evakuováni bojovníci IS s rodinami na základě dohody, ve které se zavázali umožnit odchod civilistům. Město tak v posledním týdnu podle koalice opustilo asi 3500 civilistů. Nakonec v Rakce zůstalo méně než 300 bojovníků IS, kteří pocházeli převážně z ciziny. Podle blízkovýchodního zpravodaje ČT Jakuba Szántó je drtivá většina z nich mrtvá, nebo v zajetí.

Území, které má IS pod kontrolou, se tak stále zmenšuje. Jen letos povstalci podporovaní tureckou armádou dobyli severosyrské město Al-Báb v provincii Halab, v červnu se pjim podařilo vstoupit do východosyrské provincie Dajr az-Zaur. Zde ale boje nadále probíhají.

Islamisté přichází také o území v sousedním Iráku. Letos v dubnu ovládali islamisté podle odhadů na 30 000 čtverečních kilometrů iráckého území, tedy asi 6,8 procent rozlohy Iráku. Dříve měl IS pod kontrolou 40 procent iráckého území. Letos v červenci byli islamisté vytlačeni z Mosulu, kde v roce 2014 vyhlásili chalífát.

Aslan: Jsme na dosah konce Islámského státu (zdroj: ČT24)