Arabsko-kurdské jednotky podporované USA pronikly do historického jádra Rakká

Bojovníci arabsko-kurdské koalice pronikli do historického jádra syrského města Rakká, které slouží radikálnímu hnutí Islámský stát (IS) jako hlavní město. Informovala o tom mezinárodní koalice pod vedením USA, která povstalecké síly podporuje.

Koalice vybombardovala dva zhruba 25metrové úseky starobylé zdi, která celkově měří asi 2,5 kilometru, uvedla agentura Reuters. Právě zničení části hradeb umožnilo bojovníkům proniknout do města a zároveň se vyhnout nastraženým náložím a ostřelovačům Islámského státu. Existující brány do historického jádra islamisté zaminovali, uvedla americká armáda.

Podle šéfa skupiny ochránců lidských práv SOHR Ramího Abdar Rahmána je překonání zdi „dosud nejdůležitější událostí v bitvě o Rakku“. Po vstupu jednotek SDF do historické části města se rozhořely tvrdé boje, dodal.

Podle mezinárodní koalice bojující proti IS se v současnosti v Rakce zdržuje asi 2500 členů organizace IS. Ve městě podle odhadů uvízlo také zhruba 100 tisíc civilistů.

Syrské demokratické síly (SDF) poprvé vstoupily do města 7. června poté, co se jim ho podařilo prakticky obklíčit. Širší ofenziva s cílem dobýt Rakká pod názvem Hněv Eufratu začala loni v listopadu. Nejprve jednotky dobývaly okolní regiony v provincii.

Pádem Rakká by měla organizace IS přijít o svůj poslední zásadní opěrný bod v regionu. „Pro IS bude těžké přesvědčovat nové rekruty, když ztrácí svá dvě hlavní města v Iráku a v Sýrii,“ uvedl před měsícem americký generálporučík Steve Townsend s odkazem i na rozhodující boje v iráckém Mosulu.

Kurdské milice YPG v Rakká
Zdroj: Goran Tomasevic/Reuters

Bez podílu Ruska či prezidenta Asada

Americká armáda se na pozemním útoku na Rakká přímo nepodílí. Povstalce ale zásobuje zbraněmi, zajišťuje jim podle potřeby logistické zázemí a hlavně je se svými regionálními spojenci podporuje vojenským letectvem.

Na operaci se nepodílí Rusko ani síly vládnoucího režimu syrského prezidenta Bašára Asada, které se soustředí na rozšíření území kontrolovaného v provincii Aleppo na severu země.