IS se po porážce v Sýrii a Iráku stává globální hrozbou. Přichází fáze agresivní hibernace

V Sýrii i po dobytí města Rakká pokračuje boj proti samozvanému Islámskému státu. Na téže straně postupující fronty se k sobě přibližují Rusko a Spojené státy. První podporují syrskou armádu, druzí kurdské síly. Těm se podařilo zajmout několik bývalých bojovníků IS, kteří dali rozhovor stanici CNN. Potvrzují analýzu Pentagonu, podle níž se Islámský stát po porážce v Iráku a Sýrii stává globální hrozbou.

Centrum kdysi pyšného samozvaného chalífátu, město Rakká, je v troskách. Propagandistická videa jsou minulostí. Podle jeho členů to ale pro Islámský stát konec neznamená. „IS počítal s tím, že to tady jednoho dne uzavře,“ říká dopadený bojovník Omar.

Dopadený bojovník IS Omar
Zdroj: ČT24/CNN

V IS byl odpovědný za ideologický výcvik. Po svém zatčení popsal strategické plánování organizace, která odkládala peníze stranou pro budoucnost, na další fáze války.

V roce 2014, v době masivního nástupu Islámského státu, se její majetek odhadoval na 1,5 až dvě miliardy amerických dolarů. Milion dolarů denně IS vydělával jen na prodeji ropy z obsazených lokalit. Na výdaje okupačních samospráv to bohatě stačilo.

Hibernace, ale jen naoko

IS se v mnoha ohledech vrací k modelu z let 2010 až 2014, kterému říkal „agresivní hibernace“. Tehdy v Iráku tajně budoval své sítě, vydělával peníze a vyčkával. Vedení IS čeká i teď – pravděpodobně se stáhlo mezi Irák a Sýrii. Toto území by se ale mohlo proměnit v past. Oblast kolem Dajr az-Zauru bombardují letouny syrské vlády a Ruska.

Nejsou tam ale samy. V bezpečné vzdálenosti krouží americké letouny, které kryjí kurdské Syrské demokratické síly. Finální fáze bojů proti IS tak do těsné blízkosti přivedla bývalé soky studené války. Kurdové podporovaní Američany dokonce s ruskými důstojníky osobně domlouvali pravidla – aby se nepostříleli.

Rakká po porážce IS
Zdroj: Reuters

Na každém kroku po venkově čištěném od zbytků radikálů narážejí Kurdové na civilisty. Těžko se jim rozlišuje, kdo z nich jsou zoufalé oběti a kdo nejzarytější stoupenci bortícího se režimu. „Jsem přesvědčen, že se IS pokusí fyzicky uchytit mimo Irák a Sýrii, když ztratil svůj chalífát v Rakká a Mosulu,“ varuje americký generál Joseph Dunford.

Nejvyšší velení americké armády strategii popisovanou dopadenými bojovníky zná a bere ji vážně. Nejnovější připomínkou trvající hrozby jsou pro Pentagon čtyři američtí vojáci zabití nedávno v Nigeru. Tamními kmeny, které ovlivnila exportovaná ideologie Islámského státu.