Britští poslanci si za svého předsedu zvolili labouristu Hoylea

Šéfem britské Dolní sněmovny se stal labourista a dosavadní místopředseda Lindsay Hoyle. Poslanci jej zvolili v tajném hlasování ve čtvrtém kole, v kterém Hoyle porazil svého stranického kolegu, anglikánského vikáře Chrise Bryanta. Nejvíc hlasů získal Hoyle i v prvních třech kolech. Ve funkci bude do středy, kdy bude Dolní sněmovna rozpuštěna kvůli prosincovým předčasným volbám. Po nich ho budou muset poslanci v čele komory potvrdit, nebo si zvolí někoho jiného.

Hoyle, který nyní zastává funkci místopředsedy, byl favoritem volby. V prvním kole dostal 211, ve druhém 244 a ve třetím 267 hlasů z celkových 562, respektive 575 a 565 odevzdaných.

Hoyle porazil sedm protikandidátů. Někteří nezískali pět procent hlasů nutných pro postup do dalšího kola, další z boje odstoupili sami. Hlasovalo se tak dlouho, dokud některý z uchazečů neobdržel nadpoloviční většinu hlasů.

Hoyle slibuje stabilitu pro „nepředvídatelné časy“

Dvaašedesátiletý Hoyle ve sněmovně zasedá od roku 1997. Poslancem byl už jeho otec, který svého syna pojmenoval po australském hráči kriketu Lindsaym Hassettovi. Místopředsedou Dolní sněmovny se stal v roce 2010.

Hoyle je podle britského tisku oblíbený i mezi vládními konzervativci a před hlasováním se dal slyšet, že chce být „stabilní volbou pro nepředvídatelné časy“. Oproti svému předchůdci, extrovertnímu a bojovnému Johnu Bercowovi, je znám umírněnou rétorikou.

Ve svém nominačním projevu Hoyle zdůraznil, že všichni poslanci jsou si rovní ve svém právu promluvit, nehledě na jejich pozice ve straně. Odvolával se na svou dlouholetou parlamentní zkušenost a slíbil, že bude bojovat proti agresivním projevům v Dolní sněmovně.

Zmínil také nutnost zajistit bezpečnost poslanců, kteří čím dál častěji dostávají výhružky násilím. Nakonec se označil za hlas severu, který musí být v Londýně slyšet. Zastupuje okrsek Chorley nedaleko Manchesteru. Jeho postoj k brexitu podle tisku není znám.

„Doufám, že tato sněmovna bude znovu respektovaným orgánem, a to nejen v Británii, ale také ve světě,“ řekl Hoyle po svém zvolení. „Tato sněmovna se změní, a to k lepšímu,“ dodal s tím, že bude neutrální a transparentní.

Publicista Jan Jůn o volbě předsedy Dolní sněmovny (zdroj: ČT24)

Volání po reformách

Do čtvrtého kola s Hoylem postoupil bývalý anglikánský vikář, labourista Chris Bryant. Ten dlouhodobě bojuje za práva sexuálních menšin. V prvním kole obdržel 98, ve druhém 120  a ve třetím 169 hlasů.

Ve svém úvodním projevu se podrobně věnoval chodu sněmovny. Plánoval například omezit interpelace na premiéra na 30 minut, vytvářet seznamy hovořících poslanců, aby každý věděl, kdy bude mluvit, nebo umožnit dokončit projevy na začátku dalšího jednacího dne, pokud se nestihnou. Navrhl také zrušit nedávno schválenou možnost tleskat po projevech, čímž si vysloužil humorný potlesk.

O funkci se ucházelo pět dalších poslanců. Byli mezi nimi konzervativní místopředsedkyně sněmovny Eleanor Laingová, labouristky Harriet Harmanová, Rosie Wintertonová a Meg Hillierová a konzervativec Edward Leigh.

Rozsáhlé pravomoci

Předseda Dolní sněmovny má důležitou funkci, především uděluje a odnímá poslancům slovo. V prostředí tradičního nesouhlasného bučení nebo hlasitého smíchu také udržuje pořádek v míře nezbytné pro debatu. Příliš hlasité nebo sprosté poslance může poslat za dveře nebo jinak potrestat. „Může si dovolit zastavit i premiéra, pokud se mu nelíbí, jakým způsobem hovoří. Pokud používá třeba nepatřičná slova,“ dodává Jůn.

Má také právo vybírat dodatky k zákonům, o kterých budou poslanci hlasovat. Bercow toho letos několikrát využil – často k nelibosti vlády. Kabinet naštval i tím, že nepřipustil k hlasování jeho návrhy, které v téměř stejné podobě už sněmovna předtím zamítla. Favorit pondělní volby Lindsay Hoyle minulý týden při hlasování o volbách naznačil, že bude při výběru dodatků postupovat jinak.

Na rozdíl od praxe většiny států je předseda britských poslanců přísně nestranickou funkcí a musí zpřetrhat veškeré vazby se svou původní stranou. Neúčastní se debat a nemůže ani hlasovat. Jedinou výjimkou je nerozhodný výsledek. V takovém případě hlasuje podle tradičního pravidla pro další debatu nebo zachování statu quo.

Předseda má i procedurální a administrativní funkce. Spolurozhoduje mimo jiné o tom, zda dá zahraničním státníkům při návštěvě Londýna právo promluvit před oběma komorami parlamentu. Bercow to odmítl například v případě amerického prezidenta Donalda Trumpa, argumentoval odporem sněmovny k sexismu a rasismu.

Jen na dva dny

Už ve středu bude Dolní sněmovna rozpuštěna. Poslanci totiž na návrh vlády schválili vypsání předčasných parlamentních voleb na 12. prosince. Podle zákona musí být sněmovna rozpuštěna nejpozději 25 pracovních dní před volbami.

Po volbách budou muset poslanci předsedu Dolní sněmovny ve funkci potvrdit, což udělali v letech 2015 i 2017. Teoreticky se ale může stát, že si noví poslanci budou chtít zvolit nového, zvláště pokud pondělní volba dopadne velmi těsně. Někteří zákonodárci proto dosavadního předsedu Bercowa minulý týden vyzývali, aby setrval ve své funkci až do středečního rozpuštění parlamentu.

Šéf Dolní sněmovny musí být politicky neutrální, proto se od něj po zvolení očekává, že se vzdá členství ve své politické straně. Ve volbách kandidovat může a hlavní strany obvykle nepostaví protikandidáta. Před volbami nesmí vést kampaň a kandiduje jednoduše jako „předseda Dolní sněmovny usilující o znovuzvolení“, napsal deník The Guardian.