Britskou Dolní sněmovnou naposledy zní burácivé „Order!“ Svérázný Bercow končí

Horizont ČT24: Bercow sloužil v čele sněmovny druhé nejdelší období (zdroj: ČT24)

Svými kroky zásadně ovlivnil dění kolem brexitu, když v parlamentu zablokoval některé vládní návrhy. Kvůli tomu čelil kritice, že není nestranný. Je známý svérázným vystupováním i extravagantní volbou kravat, především ale velmi hlasitým zjednáváním si pořádku mezi poslanci. Svým „Order!“ rozburácel Dolní sněmovnu celkem čtrnácttisíckrát. Po deseti letech John Bercow v čele komory i ve funkci poslance končí.

Dolní sněmovna tak přichází o svou nejvýraznější postavu. Právě předseda komory určuje, kdo promluví, a vyzývá také poslance k hlasování. Z podstaty své funkce se do hlasování nezapojuje, může ale určit, o kterém zákonu budou poslanci rozhodovat.

V posledních měsících proto Bercow výrazně zasahoval do situace kolem brexitu. V lednu například nechal oproti zvyklostem hlasovat o dodatku, který vládě tehdejší premiérky Theresy Mayové uložil rychleji předložit náhradní brexitový termín v případě, že její dohoda vyjednaná s EU neprojde.

Minulý týden zase zablokoval druhý pokus vlády Borise Johnsona předložit Dolní sněmovně premiérovu rozvodovou dohodu, jejíž schvalování poslanci dva dny předtím pozdrželi. Bercow to zdůvodnil tím, že nové projednávání této otázky by porušilo procedurální pravidla.

Order! Pořádek! John Bercow má silný hlas a umí zkrotit poslance (zdroj: ČT24)

„Pokrytecký trpaslík“ i „rozhodčí“

Zastánci brexitu proto zpochybňovali jeho nestrannost a tvrdili, že umožnil odpůrcům brexitu bez dohody ovládnout dění v Dolní sněmovně. Zejména od opozice si naopak vysloužil pochvalu za to, že často dával slovo zákonodárcům ze zadních řad, či za odvahu při svolávání mimořádných schůzí.

Bercow také skoncoval s některými tradicemi. Odmítl například nosit paruku a v roce 2017 povolil poslancům zasedat bez kravaty.

Svým svérázným vystupováním se Bercow dostával do ostrých názorových výměn s některými poslanci. Například konzervativní člen sněmovny Simon Burns ho v roce 2010 označil za „hloupého, pokryteckého trpaslíka“. Během svého šéfování Dolní sněmovně také čelil obviněním z šikany svých podřízených, což Bercow odmítl.

Během čtvrtečního parlamentního zasedání, jemuž Bercow naposledy předsedá, mu však premiér i předseda opozice vzdali hold. Předseda vlády Johnson přirovnal Bercowa – velkého fanouška tenisu – k rozhodčímu, který do slovních přestřelek přidával „nehratelné voleje a smeče“.

„Ačkoliv jsme spolu nemuseli souhlasit v případě některých návrhů, které jste preferoval, není pochyb, že jste byl skvělým služebníkem tohoto parlamentu a této Dolní sněmovny,“ uvedl premiér. „Zastal jste se parlamentu, když to bylo potřeba, a za to vám děkujeme,“ dodal předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn.

„Chrlí slova jako thesaurus“

Nejvíc pozornosti si však Bercow opakovaně získával v situacích, kdy vyzýval poslance ke klidu. Sestřihy videí s jeho burácivým „Order!“ se staly hitem internetu. Web BBC s odvoláním na záznamy Dolní sněmovny napsal, že „Order!“ zaznělo z jeho úst téměř čtrnácttisíckrát.

Bercow také vynikal volbou slovníku. Ve funkci používal slova, která žádný z jeho předchůdců nevypustil z úst od roku 1916, odkdy jsou k dispozici záznamy. Jak uvádí BBC, jeho nejoblíbenějším bylo v tomto ohledu slovo „chuntering“ (neustále nesmyslně mumlající), které Bercow utrousil celkem 173krát.

Dále z jeho úst často zaznívala slova jako „auspices“ (záštita, patronát), „alacrity“ (horlivost), „succinctness“ (zhuštěnost, výstižnost), „mellifluos“ (libozvučný) či „fella“ (chlápek). Jeden bývalý poslanec v této souvislosti poznamenal, že „je to jako kdyby si (Bercow) každý večer v posteli četl thesaurus, v duchu ho strávil a druhý den ho zase vychrlil“.

Záznamy Dolní sněmovny také ukazují, že Bercow byl zdaleka nejvýřečnějším předsedou komory od roku 1916.

Poslední tmavý sloupec znázorňuje období Bercowa ve funkci
Zdroj: BBC/Dolní sněmovna

Do parlamentu mu pomohl vrtulník

Bercow se narodil 19. ledna 1963 na londýnském předměstí Edgware. Syn židovského taxikáře byl v mládí nadějným tenistou, ale jeho vyhlídky zmařila infekční mononukleóza. V osmdesátých letech vystudoval Essexskou univerzitu.

V roce 1986 jej zvolili do rady londýnské čtvrti Lambeth, do parlamentu kandidoval neúspěšně už v letech 1987 a 1992. V polovině devadesátých let působil jako poradce na ministerstvech financí a pro národní dědictví.

V roce 1996 si za tisíc liber (asi jednatřicet tisíc korun) najal vrtulník, aby mohl navštívit dva nominační mítinky v jednom dni – za obvody Buckingham a Surrey Heath. Nakonec byl vybrán jako kandidát za Buckingham, za který byl do sněmovny také zvolen. Podle něj to bylo „nejlépe investovaných 1000 liber“.

Bercow tak byl od roku 1997 poslancem Konzervativní strany, z které po svém zvolení do apolitické funkce předsedy komory vystoupil. Pracoval například ve stínových kabinetech pod vedením Iaina Duncana Smitha a Michaela Howarda, v jehož stínové vládě byl stínovým ministrem pro mezinárodní rozvoj. V čele Dolní sněmovny stojí od roku 2009, do funkce byl zvolen v šestačtyřiceti letech jako vůbec nejmladší předseda. 

Poslanci si nového šéfa zvolí v pondělí, hned ve středu ale má být parlament rozpuštěn, protože Velkou Británii čekají v prosinci předčasné volby. V nich podle tradice předseda Dolní sněmovny nemá protikandidáta. Samotný Bercow by teď mohl stejně jako jeho předchůdci usednout ve Sněmovně lordů.