Nad životy mladých demonstrantů v Hongkongu bdí žlutí andělé. Dobrovolníci brzdí policii

Události: Dobrovolníci v Hongkongu se snaží zabránit střetům mezi demonstranty a policií (zdroj: ČT24)

Hongkong zažil další násilný víkend. Střety mezi demonstranty a policií už jsou takřka na denním pořádku. Štáb České televize se vydal mezi dobrovolníky, kteří vytvářejí štít mezi protestujícími a bezpečnostními složkami. Dotyční sledují situaci, dávají mladým hlášení a získávají pro ně čas, aby mohli utéct. Snaží se také vyjednávat.

Mezi členy dobrovolnické skupiny Chraňte děti patří i dvaaosmdesátiletý muž, kterému nikdo neřekne jinak než strýček Wong. „Snažíme se, aby zatkli a zranili co nejmíň dětí. Bude to dlouhá bitva a musíme jim pomoct. Děti v tom nejsou samy, stojíme za nimi. Budu tady, dokud budu žít,“ říká jeden ze strážných andělů ve žlutém.

Jiné dobrovolnické skupiny poskytují lidem lékařské ošetření nebo právní pomoc. Vznikly jako spontánní reakce na čím dál tvrdšími zákroky policie. Dohromady dal dobrovolníky pastor Roy Chan. „Chodíme na protesty a shromáždění trochu pomáhat. Uklidnit situaci, vyjednávat,“ vysvětluje duchovní.

„Nebijte děti“

Všichni zúčastnění však nejsou křesťané. Jsou mezi nimi mladí i staří, pocházejí také z různých sociálních vrstev. Pastor je rozděluje do skupin, které koordinuje. Na nohou tráví tito lidé často dlouhé hodiny.

Wong s dalšími dobrovolníky se snaží udržet bezpečnostní složky a protestující od sebe
Zdroj: ČT24

Násilí přitom činí vyjednávání složitým. „Říkáme jim – nebijte děti, nepoužívejte tolik násilí, zraníte je,“ vysvětluje Chan. „S rostoucí agresivitou policie se moje výdrž zlepšuje. Jako by mi Bůh dával sílu pokračovat,“ tvrdí strýček Wong. 

Protesty v Hongkongu původně začaly nesouhlasem s navrhovaným zákonem o vydávání obviněných do pevninské Číny, který správkyně Hongkongu později stáhla. Demonstrantům to ale nestačilo, mezitím své požadavky rozšířili na obecnější demokratické reformy.