Udělám maximum pro to, abych byla v Evropě slyšet, říká Jourová

Jourová: Jako místopředsedkyně Komise budu moci víc mluvit k velkým politikám (zdroj: ČT24)

Nová místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová v rozhovoru pro ČT odmítla, že by o její portfolio neměl nikdo zájem. Z nového postu chce usilovat o to, aby byl její hlas, potažmo hlas České republiky, v Evropě více slyšet. Současně je odhodlána každý den všechny včetně svých kritiků přesvědčovat o své nestrannosti a nezávislosti.

Jourová absolvovala v pondělí tříhodinové takzvané grilování v europarlamentu. Dva výbory ji následně schválily do pozice místopředsedkyně Evropské komise.

„Musím přiznat, že už jsem byla na příjemnějších grilováních, ale mám z toho dobrý pocit nejen za sebe, ale je to i záležitost prestiže. Obávala jsem se, abych neudělala problémy České republice, abych byla viděna jako dobrá reprezentantka našeho státu. A z toho mám radost, že se to podařilo,“ prohlásila v rozhovoru pro ČT Jourová. Za největší problém považuje to, že bylo málo času na odpovědi.

Starat se má o dodržování unijních hodnot a transparentnost. Za důležité považuje úctu k nezávislé justici, zachování svobod včetně svobody slova, boj proti korupci. „V některých částech Evropy s tím máme problémy a je vidět, že je třeba se té problematice více věnovat,“ míní nová místopředsedkyně Komise. „Jsem poctěna, že jsem tyto záležitosti dostala do portfolia,“ dodala.

Někteří kritici ale hovoří o slabším, případně abstraktním portfoliu. „Nesouhlasím s tím, samozřejmě bude záležet na tom, co s tím udělám. Jsem připravena udělat maximum, abych měla silný hlas v Evropě. Z místopředsednické pozice budu mít lepší možnost vyjadřovat se i k velkým politikám, které bude Evropská komise řešit. To budou ekonomické agendy, životní prostředí, bezpečnost a tak dále,“ upozornila Jourová.

Podle ní je zcela mimo představa, že člověk, který bude mít na starosti ekonomické portfolio, bude „hrnout peníze do České republiky“. „Tyhle mýty ke mně pořád doléhají, jsem ráda, že se k tomu můžu vyjádřit,“ poznamenala eurokomisařka. Stejně tak není pravda, že by o její nový post neměl nikdo zájem, tvrdí Jourová.

Agenda Jourové
Zdroj: ČT24

„Není to jednoduché portfolio, dohlížet na nezávislost médií, dodržování právního státu nebo bojovat proti fake news a dezinformacím jsou velmi nepopulární agendy – u těch dezinformací bych skoro řekla nebezpečné, protože kdokoli se o to pokouší, je sám terčem velice nevybíravých útoků,“ konstatovala místopředsedkyně Komise.

Řeší se i obavy s vazbami Jourové na hnutí ANO v čele s premiérem Andrejem Babišem, který čelí nařčení ze střetu zájmů. „To jsou otázky, které někdo v pondělí očekával a nepadaly. Jsem přesvědčená, že je to proto, že Andrej Babiš je předseda vlády, který vzešel ze svobodných voleb, ta vláda má důvěru parlamentu a Brusel tyto parametry uznává,“ míní Jourová.

„Jsem připravena každý jednotlivý den přesvědčovat nejen kritiky, ale i ty, kteří mi důvěřují, že budu nestranná a plně nezávislá,“ zdůraznila v závěru rozhovoru nová místopředsedkyně Komise.