Ekvádor přestal dotovat benzin. V metropoli hořely barikády, prezident vyhlásil výjimečný stav

Ekvádor vyhlásil kvůli protestům výjimečný stav (zdroj: ČT24)

Ekvádorský prezident Lenín Moreno vyhlásil výjimečný stav kvůli protestům, které zablokovaly silnice po celé zemi. Lidé demonstrují proti vládním úsporným opatřením. Vadí jim hlavně to, že po čtyřiceti letech končí dotace na pohonné hmoty, které tak zdražily na dvojnásobek. Policie v souvislosti s protesty zatkla už téměř tři stovky lidí.

Opatření je součástí vládní fiskální reformy, která má přinést celkové úspory ve výši dvou miliard dolarů (zhruba 47 miliard korun). Vláda souhlasila s omezením výdajů v rámci smlouvy s Mezinárodním měnovým fondem.

Ceny nafty se tak ve čtvrtek zvýšily z 1,03 dolaru na 2,3 dolaru (z 24,1 na 53,9 koruny), cena benzinu vzrostla z 1,85 na 2,39 dolaru (z 43,3 na 56 korun).

Uprostřed ekvádorské metropole v reakci hořely barikády. Maskovaní demonstranti se střetli s pořádkovou policií, po které házeli kameny, bezpečnostní složky rozháněly davy lidí slzným plynem a nasadily i obrněná vozidla. V souvislosti s výtržnictvím a protesty policie zatkla 275 lidí, zraněno bylo 28 policistů.

„Byl jsem informován, že násilníci drží pod kontrolou většinu Quita. Násilí vypuklo také ve městě Guayaquil,“ uvedl Moreno. „Abych ochránil občany a zabránil chaosu, vyhlásil jsem výjimečný stav,“ ohlásil. Ten omezuje některá práva a armádu opravňuje nastolovat pořádek.

Násilné střety v ekvádorské metropoli
Zdroj: Ivan Castaneira/Reuters

Jako první vyhlásili ve čtvrtek stávku studenti a odboráři. Poté se do protestů zapojili taxikáři a řidiči autobusů a nákladních automobilů. Ti zablokovali silnice v několika velkých ekvádorských městech.

Zavřená zůstávají i autobusová nádraží. „Je to časově neomezená akce, dokud vláda nezruší nařízení o dotacích. Ochromíme zemi,“ varoval vůdce autobusových přepravců Abel Gómez.

Vládní představitelé tvrdí, že odstranění palivových dotací bylo nutné k oživení ekonomiky a zastavení pašeráctví s pohonnými hmotami. Moreno, který vyhrál volby v roce 2017, prohlásil, že „zvrácená“ podpora, která byla uplatňována 40 let, poškodila hospodářství.

Ekvádor také v týdnu ohlásil odchod z Organizace zemí vyvážejících ropu. Země chce zvýšit těžbu suroviny, a získat tak více peněz.