Ať dopadne brexit jakkoliv, práva Čechů na Ostrovech jsou zaručena, vzkázal ministr Barclay

Rozhovor s ministrem pro brexit (zdroj: ČT24)

Ministr pro brexit Stephen Barclay během návštěvy Prahy ujistil, že práva Čechů žijících v Británii zůstanou zachována v nynější podobě i po odchodu Spojeného království z Evropské unie, ať už s dohodou, anebo bez ní. Na detaily příprav brexitu se ho ptala Katarína Sedláčková.

Co se stane 31. října?

Všichni jsme odhodlaní opustit Evropskou unii s dohodou, na tom pracujeme. Myslím, že je to v zájmu obou stran. Já jsem v Praze měl velmi konstruktivní jednání s místopředsedou vlády, předními zástupci vlády, podnikateli a zástupci byznysu. Jasný vzkaz byl, že oni chtějí dohodu a britská vláda chce také dohodu. A právě na tom pracujeme spolu s týmem Evropské komise pro článek 50 a s Michelem Barnierem.

Soustředíte se teď stoprocentně na vyjednávání o dohodě, anebo se o něco víc už zaměřujete na přípravy na scénář brexitu bez dohody?

Myslíme si, že dohoda je uskutečnitelná. Musí ale být bez irské pojistky, kterou britský parlament třikrát odmítl. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker sám řekl, že k pojistce nechová žádnou náklonnost. Myslí si, že dohoda je možná. A britský premiér je odhodlaný až do 31. října pracovat na tom, aby zajistil přesně toto.

Po jednání v Bruselu minulý týden jste mluvil o silném posunu kupředu. Je teď na Londýnu, nebo na Bruselu, aby se na to příští víc připravil?

Myslím, že k dosažení dohody je potřeba kreativity a flexibility na obou stranách, nejen na jedné. Jednáme proto intenzivně s Evropskou komisí. Její předseda řekl, že chce dosáhnout dohody. Myslím, že brexit bez dohody by poškodil obě strany.

Třeba tady v Praze jsem mluvil se zástupci Škody, kteří exportují deset procent svých vyrobených aut do Británie. Samozřejmě rozkol, jaký by znamenal brexit bez dohody, by takovéto podnikání poškodil. Tomu se chtějí obě strany vyhnout, to byl jasný vzkaz od podnikatelů. Chtějí jistotu dohody, která je v zájmu obou stran. Musí to ale být dohoda bez irské pojistky.

Uškodil by brexit bez dohody Čechům žijícím v Británii? Nebo to už je zařízené?

Čechům žijícím ve Spojeném království jsme jejich práva zaručili. Mám pro ně jasný vzkaz. Jsme vděční, že se rozhodli žít v Británii a přivést s sebou své rodiny. Jejich přínosu si velmi vážíme. Proto jsme jim dali záruku práv. Registrovat se nemusí pouze do 31. října, ale kdykoli až do prosince 2020. V Británii budou mít přístup ke zdravotní péči. Jejich práva, třeba co se týče řidičských průkazů a dalších věcí, budou zaručena.

Je důležité, aby se registrovali v systému dlouhodobého pobytu, což je zdarma. Odpověď dostanou během jednoho až čtyř dnů. Jeden a půl milionu lidí už o registraci požádalo a já chci vyzvat co možná nejvíc českých občanů žijících v Británii, aby se registrovali co možná nejdřív.

Především je ale důležité říct, že jejich práva jsou zaručena, a to proto, že jejich přínosu v rámci Británie si vážíme a jsme moc rádi, že je v Británii máme.