Jednotné Rusko ve volbách oslabilo. V Moskvě propadl politik, na jehož majetek upozornila opozice

Rusko sčítá výsledky komunálních a regionálních voleb. Ty provázelo vyškrtávání opozičních kandidátů a podle svědků také přímé podvody u hlasování. Kandidáti vládní strany po sečtení většiny hlasů obsadili všechny gubernátorské posty. V moskevském zastupitelstvu získali většinu, i když výrazně menší, než v minulém období. Největší porážku utrpěli v Chabarovském kraji, jehož parlament ovládla strana Vladimira Žirinovského.

Ve volbách do moskevského zastupitelstva bude mít podle výsledků po sečtení téměř všech hlasů vládní Jednotné Rusko většinu 25 z 45 mandátů, píše agentura Interfax. Dosud mělo 38 křesel. 

Neuspěl například šéf moskevské organizace strany Andrej Metělskij, který ve sboru seděl od roku 2001. Z neúspěchu obvinil Fond boje proti korupci, který před volbami zveřejnil výsledky svého pátrání po politikově majetku. Jeho rodina podle něj vlastní síť hotelů v Rakousku, nemovitosti v Moskvě v hodnotě 5,7 miliardy rublů (dvě miliardy korun) a další domy v okolí hlavního města nebo v Kaliningradu. Většina tohoto majetku je napsaná na Metělského matku v důchodu, jeho ženu a syna. 

Politici vládní strany letos kandidovali jako nezávislí, což mnozí politologové považovali za známku obav ze ztráty popularity. „Ukázalo se, že značka Jednotného Ruska je toxická,“ poznamenal k tomu redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup. Strana trpí především důsledky loňského rozhodnutí o zvýšení věku odchodu do důchodu, které vyvolalo velké protesty.

Úspěch komunistů

Tři místa v moskevském zastupitelstvu zaujmou kandidáti parlamentní strany Spravedlivé Rusko profilující se jako levicovější varianta vládního uskupení. Třináct míst obsadili komunisté.

Ve čtyřech křeslech usednou politici nominovaní nebo podpoření neparlamentní liberální stranou Jabloko. Mezi nimi je i Sergej Mitrochin, kterého komise nejprve z voleb vyřadily. Drtivá většina kandidátů neparlamentní opozice se však voleb účastnit nemohla.

Fond boje proti korupci Alexeje Navalného před volbami vyzval k „chytrému hlasování“, při němž měli lidé takticky podpořit kandidáta nespojovaného s Kremlem, který bude mít největší šance na zvolení. Tato strategie v Moskvě nejvíc pomohla komunistům.

Volby různých úrovní se konaly asi ve třetině subjektů Ruské federace. Všech šestnáct gubernátorů nebo jiných hlav regionů obsadí politici nominovaní vládní stranou, kteří v těchto funkcích působili dosud. Všichni vyhráli už v prvním kole díky tomu, že získali nadpoloviční většinu hlasů. „To je podstatně důležitější funkce, než jsou členové místních zastupitelstev,“ poznamenal Soukup s tím, že Kreml se soustředil právě na tyto volby.

  • – Čtvery doplňující volby do Státní dumy, tedy dolní komory parlamentu, za poslance, kteří zemřeli nebo se posunuli do jiných funkcí
    – 16 přímých voleb gubernátorů nebo jiných šéfů subjektů federace, například v Petrohradě, Baškortostánu nebo na Altaji
    – Troje nepřímé volby hlav subjektů místními parlamenty, mimo jiné na Krymu
    – Třináct voleb zákonodárných sborů subjektů federace mimo jiné v Moskvě, Tatarstánu nebo na Krymu
    – Troje volby starostů Anadyru, Novosibirsku a Ulan-Ude
    – 21 voleb místních zastupitelstev například v Simferopolu nebo Irkutsku
    – Volby zatupitelstev městských částí Petrohradu a Čeljabinsku
    – Devatery doplňující volby do parlamentů subjektů federace

Podezřelý skok ve volební účasti v Petrohradě

Velkou kritiku vyvolaly volby gubernátora Petrohradu. Po sečtení téměř všech hlasů se jím stane dlouholetý přítel Vladimira Putina Alexandr Běglov s téměř 65 procenty. Opoziční web Meduza si všiml neobvyklých skoků v tamní volební účasti. V 18 hodin dosáhla 23,69 procent a o dvě hodiny později už 41,62 procent. „To je podvod v čisté podobě. Takové skoky se nemohou objevit,“ poznamenal pro Meduzu politolog Alexandr Kyněv.

V Petrohradě se volilo také do zastupitelstev městských čtvrtí. Výsledky těchto voleb zatím nejsou známé. Podle Maxima Kace z Jabloka se v noci během sčítání začalo ukazovat, že opozice získala velké množství hlasů, a proto začalo falšování. „Změny dosáhly formátu, že kandidátovi se 108 hlasy po přepočítání zůstalo osm hlasů,“ cituje ho Meduza.

Žirinovskij slaví v Chabarovsku

Parlamentní opozice uspěla v některých regionálních parlamentech. Nejvíc v Chabarovském kraji, kde 32 z 36 křesel obsadí LDPR Vladimira Žirinovského, informuje server Meduza. V zastupitelstvu samotného půlmilionového Chabarovsku bude mít dokonce 34 z 35 míst, píše Interfax.

V Novosibirsku s milionem a půl obyvatel vyhrál přímé volby starosty komunista Alexej Lokoť, informuje RIA Novosti. Čeká ho tak druhé období ve funkci. Jednotné Rusko tam svého kandidáta nepostavilo.

Volilo se také do parlamentu okupovaného Krymu. Ukrajina, jejíž svrchovanost nad poloostrovem uznává mimo jiné i Česko, považuje hlasování za nelegální. Ani EU je neuzná. Volby se nicméně konaly a podle předběžných výsledků v nich Jednotné Rusko získalo 54 procent, LDPR 17 a komunisté osm procent. Třetina mandátů se volí většinově, všechny obsadí kandidáti vládní strany.

Podezření na volební podvody

Hlasování provázela řada nesrovnalostí. „Předseda hnutí Golos řekl České televizi, že hnutí zaznamenalo případy napadení volebních komisí nebo přímo nezávislých pozorovatelů,“ informoval zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas.

„Potvrdil i to, že na Dálném východě v Chabarovské oblasti, ale i v Irkutské oblasti jsou zaznamenány případy, kdy byli upláceni voliči, kdy jim někteří kandidáti slíbili peníze za to, že jim odevzdají hlas. Navíc tito kandidáti organizovali hromadné svozy voličů do volebních místností,“ doplnil zpravodaj.

Mnohá média, mezi nimi například stanice Radio Svobodná Evropa/Radio Svoboda, zveřejnila videa z volebních místností, která i přes přítomnost kamer ukazují lidi házející do urny několik lístků naráz.