Petříčkovu návštěvu Afghánistánu zkomplikovaly útoky. Mír musí chtít celá společnost, řekl ministr

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) navštívil Afghánistán, kde hovořil s afghánskými politiky včetně premiéra Abdulláha Abdulláha. Ocenil také české vojáky. Neklidnou, rozdělenou zemi čekají za dva měsíce klíčové prezidentské volby. Začátek Petříčkovy návštěvy ve čtvrtek zkomplikovaly útoky v Kábulu, k nimž se přihlásilo radikální hnutí Taliban. Zemřelo dvanáct lidí.

Premiér Abdulláh Abdulláh, který kandiduje na prezidenta, přiznal, že situace v Afghánistánu i širším regionu je komplikovaná.

Podle Petříčka to lze vyřešit jedině prostřednictvím mírových jednání zástupců celé afghánské společnosti. „Je to především vnitrostátní proces, ale mezinárodní společenství ho musí podpořit a zodpovědně se musí chovat i klíčoví hráči v regionu. Země má obrovský potenciál, ale dokud nebude bezpečná, nemůže ho využít,“ konstatoval ministr.

Afghánský premiér ocenil českou pomoc v rámci koaličních jednotek i pomoc v civilní sféře. Omluvil se Petříčkovi rovněž za komplikace, které provázaly začátek jeho návštěvy. Při pumových útocích v Kábulu zemřelo ve čtvrtek 12 lidí.

Mír s Talibanem se snaží zprostředkovat Washington

Násilnosti v zemi se v posledních týdnech vyhrocují současně s tím, jak postupují rozhovory Spojených států se zástupci Talibanu. Podle afghánských bezpečnostních expertů se povstalci snaží pomocí útoků získat lepší pozici při vyjednávání.

USA chtějí dosáhnout dohody o stažení části amerických vojáků výměnou za bezpečnostní záruky, včetně příslibu, že se země nestane bezpečným útočištěm pro teroristické skupiny. S Kábulem radikálové vyjednávat nechtějí, protože ho považují za loutku Washingtonu. Osmé kolo rozhovorů má začít do konce měsíce v Kataru.

K atentátům v Kábulu se vrátil při jednání s Petříčkem i afghánský ministr zahraničí Salahuddín Rabbání. „Útoky bohužel opět ukázaly, že se Taliban nezměnil, nechce mír a stabilitu, i když říká opak,“ sdělil.

V Afghánistánu slouží 350 Čechů. Jde o dlouhodobě největší zahraniční misi české armády. Petříček zdůraznil, že Češi se neúčastní jenom přímo operací, ale jsou zapojeni i do výcviku pilotů nebo do oprav vrtulníků. „Ano, výcvik pilotů pro nás hraje klíčovou roli, je velmi užitečný a já doufám, že bude pokračovat i do budoucna,“ podotkl Rabbání.

S českými vojáky se ministr sešel v Kábulu i na základně v Bagrámu, kde Češi působí. Ministr sdělil, že si vyslechl ocenění Čechů a jejich práce „několikrát od generálů NATO i od zástupců afghánské vlády“.

V Afghánistánu zůstává 20 tisíc zahraničních vojáků

Spojené státy v čele mezinárodní koalice vojensky zakročily v Afghánistánu v roce 2001, kdy svrhly Taliban, který si ale stále zachovává značný vliv v zemi. V bojích od té doby padlo na 2400 amerických vojáků.

V Afghánistánu nyní působí na 20 tisíc zahraničních vojáků včetně českých. Většinu zahraničního kontingentu však tvoří Američané. Podílejí se hlavně na výcviku místních ozbrojených sil. Někteří Američané jsou ale nasazováni i do protiteroristických operací.

Češi v zemi působí 17 let a za tu dobu zahynulo 14 českých vojáků, což jsou největší ztráty z českých zahraničních misí. Tu nejtragičtější způsobil před pěti lety sebevražedný útok na hlídku poblíž základny v Bagrámu. V jeho důsledku zemřelo pět Čechů.