Abbás hrozí vypovězením dohod s Izraelem. Ten totiž bourá palestinské domy

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás označil demolici palestinských domů v Jeruzalémě za etnickou čistku a ohlásil, že Palestinci vypoví všechny dosud uzavřené dohody s Izraelem. Židovský stát v pondělí zahájil demolice několika desítek domů postavených bez izraelského povolení na východě Jeruzaléma. Odůvodnil to tím, že jsou stavby příliš blízko bezpečnostní zdi. Domy ale stály na území, na němž o civilních otázkách rozhoduje palestinská samospráva. Podle EU je demolice nelegální.

V Ramalláhu jednalo vedení Organizace pro osvobození Palestiny a Abbás pak oznámil, že sestaví výbor a pověří ho vypovězením všech dohod, jež Palestinci s Izraelem v minulosti podepsali. V jeho prohlášení nejsou uvedeny žádné termíny.

Abbás označil demolici domů v Jeruzalému za nebezpečné vyhrocování situace vůči „bezbrannému palestinskému národu“.

Palestinci s Izraelem uzavřeli několik dohod, které definují bezpečnostní spolupráci a také například sdílení vody. Jak napsala agentura AFP, pokud tyto dohody budou vypovězeny, bude to mít dopad na bezpečnost na Západním břehu Jordánu, který Izrael obsadil za války v roce 1967 a od té doby ho okupuje.

Abbás už Izraeli v minulosti vyhrožoval, například tvrdil, že Palestinci přestanou Izrael uznávat, ale hrozby se nikdy nenaplnily.

Vztahy mezi Abbásovou vládou a Izraelem se zhoršují několik měsíců. Palestinci také přerušili vztahy s USA a obvinili je ze stranění Izraeli. Uchýlili se k tomu poté, co Američané přesunuli své velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Izrael v únoru zablokoval část peněz, které měl samosprávě předat z vybraných cel a daní s tím, že samospráva z nich financuje rodiny usvědčených teroristů, kteří jsou uvězněni v Izraeli. Peníze z cel a daní, které pro samosprávu vybírá Izrael ze zboží, tvoří 65 procent palestinských příjmů.