Kapitánka lodi Sea-Watch chce přivézt z Libye do Evropy statisíce běženců. Máme odpovědnost z koloniálních dob, tvrdí

Německá kapitánka lodi Sea-Watch 3 Carola Racketeová vyzvala, aby Evropa přijala zhruba půl milionu běženců, kteří přežívají v Libyi v těžkých podmínkách. V rozhovoru pro německý bulvární list Bild zdůraznila, že Evropa má vůči Africe kvůli koloniální minulosti historickou zodpovědnost. Do budoucna by přijímala i klimatické uprchlíky. Vyšetřovaná kapitánka se kvůli výhrůžkám na sociálních sítích skrývá v Alpách. Ve čtvrtek by se měla vrátit na Sicílii k výslechu poté, co navzdory zákazu vplula s migranty do italských vod.

Migranty, kteří uvízli v Libyi, musí podle německé kapitánky Evropa „okamžitě dostat do bezpečné země“. „Slyšíme o půl milionu lidí, kteří jsou v moci převáděčů či v uprchlických táborech. Musíme je odtamtud dostat. Musíme jim okamžitě pomoci v bezpečném přeplutí do Evropy,“ řekla Bildu Racketeová.

V libyjských uprchlických táborech podle kapitánky údajně panují podmínky podobné těm v nacistických koncentračních táborech, libyjská pobřežní stráž se navíc podílí na obchodování s lidmi, tvrdí kapitánka.

Rovněž zástupci OSN opakovaně upozorňují, že v libyjských uprchlických táborech vládne katastrofální stav. Chybí podle nich jídlo, pití i toalety. Podle některých zpráv jsou migranti v táborech dokonce trýzněni a zneužíváni.

Je „historickou zodpovědností“ Evropy migranty z táborů v Libyi přijmout, prohlásila v této souvislosti Racketeová. Aktuální mocenské poměry a podmínky na africkém kontinentu jsou podle ní výsledkem působení Německa a dalších evropských států „v koloniální době“.

„Nemůžeme jen tak říct, že lidi nechceme“

Kromě přijímání uprchlíků by měla Evropa podle Němky více úsilí vynakládat také na boj proti klimatickým změnám. „V debatě by se vždy mělo rozlišovat mezi uprchlíky a ekonomickými migranty, přichází však chvíle, kdy tu máme migraci vynucenou vnějšími okolnostmi, jako je klima. Nemáme na vybranou, nemůžeme jen říct, že lidi nechceme. Je to také odpovědnost Evropy. Emise oxidu uhličitého musíme dostat na nulu,“ zdůraznila kapitánka.

Italská policie zadržela Racketeovou 29. června poté, co přes zákaz místních úřadů vplula s lodí Sea-Watch 3 do italských vod se čtyřiceti africkými migranty na palubě. Při této příležitosti přimáčkla italský policejní člun k přístavní hrázi. Soudce ale rozhodl, že to neudělala úmyslně. „Jednali jsme podle práva, o tom jsem přesvědčena,“ uvedla nyní v rozhovoru pro Bild.

„Je absurdní, že politici tvrdí, že jsme měli vzít běžence do Libye nebo Tuniska. Mohli by nás stíhat, tam nejsou žádné azylové procedury! Když jsme měli poprvé problémy s Itálií, zeptali jsme se Malty, Francie a Španělska, všude nás odmítli. Musela jsem jednat, protože situace na palubě byla dramatická a lidé mohli zemřít. Už prostě dál nemohli,“ hájí svůj postup kapitánka.

Racketeovou v Itálii drželi od konce června v domácím vězení, soud ji ale 2. července propustil. Od té doby se skrývá na blíže neurčeném místě v Alpách. Nadále ovšem čelí podezření, že napomáhala ilegální migraci. Ve čtvrtek by měla dorazit na odložený výslech do sicilského města Agrigento.

Postup Racketeové, která nedbala hrozby trestu vězení a vysoké pokuty, následovaly tento měsíc další lodě nevládních organizací. Stejně jako Itálie uzavírá své přístavy lodím nevládních organizací s migranty i Malta.

Salviniho komentáře na sítích mají dohru

Kapitánka se před pár dny rozhodla podat žalobu na italského ministra vnitra Mattea Salviniho, šéfa krajně pravicové Ligy, který podle Racketeové vyzýval na svém Facebooku a Twitteru k nenávisti vůči její osobě. Kapitánka tak požaduje zablokování jeho účtů na sítích. Bildu řekla, že chce politikovi ukázat, že mu nemůže projít všechno. Doufá, že soudce Salvinimu řekne: „Tohle už nikdy říct nemůžete.“