Salvini podněcoval k nenávisti, blokujte mu Facebook, žádá vyšetřovaná kapitánka lodi s migranty

Německá kapitánka lodi Sea-Watch 3 Carola Racketeová podala u římské prokuratury trestní oznámení na italského ministra vnitra Mattea Salviniho. Požaduje zablokování Salviniho účtů na Facebooku a Twitteru. Racketeová tvrdí, že předseda Ligy ohrozil její bezpečnost, když podněcoval k nenávisti vůči její osobě. Kapitánka je v Itálii vyšetřovaná kvůli porušení zákazu vplout do místních vod s migranty.

Advokát Racketeové Alessandro Gamberini ve 14stránkovém dokumentu viní šéfa Ligy mimo jiné z „hanobení“ a „podněcování k trestnému činu“ kvůli výhrůžkám, které někteří uživatelé sociálních sítí adresovali kapitánce.

V dokumentu se také uvádí, že Salvini Racketeovou na sociálních sítích opakovaně očerňoval a označoval ji mimo jiné za „kriminálnici, komplice pašeráků či potenciální vražedkyni“. Na sociálních sítích také napsal, že kapitánka chtěla zabít příslušníky hlídky, kteří jí bránili ve vplutí do přístavu na italském ostrově Lampedusa.

Jedenatřicetiletá Racketeová při cestě do přístavu koncem června přimáčkla italský policejní člun k přístavní hrázi. Soudce rozhodl, že to neudělala úmyslně, kapitánka je však dál vyšetřována kvůli podezření z napomáhání ilegální migraci.

Racketeová byla držena v domácím vězení až do 2. července, kdy soud opatření zrušil. Ženě hrozí vysoká pokuta i mnohaleté vězení.

Italská policie ji zadržela 29. června, když navzdory zákazu místních úřadů vplula do italských vod s lodí se čtyřiceti africkými migranty na palubě. Posádka lodi německé nevládní organizace Sea-Watch je nalodila u libyjských břehů 12. června. Třinácti běžencům italská vláda umožnila vstup na pevninu, protože šlo o děti, těhotné ženy či nemocné. 

O povolení zakotvit v italském přístavu se kapitánka snažila u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Ten odmítl nařídit Itálii, aby nechala migranty vylodit, vyzval nicméně italské úřady, aby migrantům poskytly zdravotnickou pomoc. Kapitánka posléze vplula do italských vod a zakotvila na Lampeduse se zdůvodněním, že migranti byli už zcela vyčerpaní a potřebovali pomoc.

Itálie uzavřela své přístavy lodím nevládních organizací loni, když do úřadu nastoupila vláda prosazující přísnou migrační politiku. Výrazně tak snížila masovou vlnu afrických migrantů do země, vysloužila si ale kritiku ochránců lidských práv. Podle nich vláda nechává na moři umírat lidi, kteří utíkají před ozbrojenými konflikty a chudobou.

Postup německé kapitánky, která nedbala hrozby trestu vězení a vysoké pokuty, následovaly tento měsíc další lodě nevládních organizací.

Stejně jako Itálie uzavírá své přístavy lodím nevládních organizací s migranty i Malta. Tyto země, které leží z evropských zemí nejblíže libyjským břehům, odkud vyplouvá velká část migrantů do Evropy, se uzavíráním přístavů snaží donutit EU k systémovému řešení migrace.