Francouzští nacionalisté se připravují na eurovolby. Chtějí „jinou Evropu“

Události ČT: Francouzští nacionalisté představili program (zdroj: ČT24)

Populistické strany zahájily kampaň před volbami do Evropského parlamentu. Francouzské protiimigrační Národní sdružení představilo ve Štrasburku svůj program založený na vzniku Asociace evropských národů, která by podle šéfky hnutí Marine Le Penové měla Evropskou unii nahradit.

Vizí Národního sdružení (dříve Národní fronta) je vznik Evropy národů, která by v nejlepším případě byla bez přistěhovalců. „Je třeba, aby voliči dali hlas hnutí, které chce odejmout Unii obrovskou moc a dát ji národům a lidu,“ tvrdí předsedkyně Národního sdružení Le Penová. 

Hlavním tématem strany je imigrace. Prolíná se celým programem a imponuje těm, kteří s nelibostí nesou demografické proměny země. „V pařížských školách je stále více dětí imigrantů. Nahrazují ty francouzské,“ stěžuje si například jedna stoupenkyně strany. 

Le Penová sází na kampaň především v menších městech či na vesnicích a snaží se získat hlasy sympatizantů takzvaných žlutých vest. Prohlašuje, že v případě vítězství strany Republika vpřed prezidenta Emmanuela Macrona získá hlava státu rozhodující mandát a ve svých reformách se nebude na nic ohlížet. A to přesto, že jde o volby do europarlamentu. 

„Naše strategie je jednoduchá – bránit naše myšlenky a vysvětlit Francouzům, proč jsou rozhodnutí Evropské unie katastrofou pro naši bezpečnost, prosperitu a identitu,“ tvrdí Le Penová.

„Jiná Evropa“ a „problémy obyčejných lidí“

Strana nechce být vnímaná jako protievropská a prohlašuje, že chce pouze jinou Evropu. Takovou, která podle ní nebude zapomínat na problémy obyčejných lidí. Kampaň vede třiadvacetiletý mladík z pařížského předměstí, který je přesvědčen, že je dokáže pojmenovat.

„Naším cílem je oživit menší komunity, které už veřejné služby opustily. A zastavit přistěhovalectví. Většina Francouzů to tak chce a je přesvědčena o tom, že si migranty země, kde je šest milionů nezaměstnaných a deset milionů lidí žije v chudobě, nemůže dovolit,“ tvrdí volební lídr Jordan Bardella.

Průzkumy jsou těsné

V průzkumech je Národní sdružení aktuálně těsně druhé za Macronovou Republikou vpřed. Rozdíl mezi oběma stranami, jejichž preference jsou mírně nad dvacet procent, se ale v posledních měsících pohybuje v rozmezí pouhých několika procentních bodů, nebo dokonce desetin procentního bodu. 

Národní sdružení se chystá spojit síly s dalšími nacionalistickými a antiimigračními stranami. Ještě před volbami se Le Penová znovu sejde s předsedou italské Ligy Matteem Salvinim, který chce v Evropském parlamentu založit frakci Evropská aliance pro lidi a národy.