Porošenko a Zelenskyj bojují v Evropě o přízeň mocností. Macron pragmaticky přijal oba

Horizont ČT24: Porošenko a Zelenskyj si před volbami budují pozice v západní Evropě (zdroj: ČT24)

Finalisté ukrajinských prezidentských voleb se před rozhodujícím druhým kolem snaží naklonit vlivné západní evropské státy. Francouzský prezident Emmanuel Macron přijal oba kandidáty – tedy současného prezidenta Petra Porošenka i komika Volodymyra Zelenského. V Berlíně uvítala německá kancléřka Angela Merkelová pouze Porošenka. Společně vyzvali Rusko k propuštění ukrajinských námořníků zadržených při incidentu v Kerči.

Volodymyr Zelenskyj na jednání s francouzským prezidentem Macronem
Zdroj: LUDOVIC MARIN/AP/ČTK

Macron se pouhý týden před rozhodujícím druhým kolem prezidentských voleb na Ukrajině sešel s jejich favoritem, bavičem Volodymyrem Zelenským, jehož spolupracovníci pak zveřejnili na Facebooku krátké video ze setkání.

O čem spolu jednali, však zatím není známo. Mezi témata měla patřit bilaterální spolupráce a možnosti urovnání donbaského konfliktu. Boje si vyžádaly od jara 2014 na 13 tisíc mrtvých a mírové dohody z Minska stále zůstávají nenaplněny.

Události, komentáře: Pikal s Konečnou k ukrajinským volbám a situaci v Donbasu (zdroj: ČT24)

Německo, Francie, Ukrajina a Rusko jsou členy takzvané normandské skupiny, která řeší krizi na východní Ukrajině. Zelenskyj dal už dříve najevo, že by chtěl k jednáním přizvat také Spojené státy a Británii. 

Šéf Elysejského paláce přijal v pátek i Porošenka. „Mám radost ze setkání s upřímným přítelem Ukrajiny,“ napsal na Twitteru Porošenko. Do francouzské metropole dorazil z Berlína, kde se sešel s německou kancléřkou Merkelovou, s níž jednal již pošestnácté.

Ukrjainský prezident Petro Porošenko a německá kancléřka Angela Merkelová
Zdroj: AP/Michael Sohn/ČTK

Ukrajinský prezident ocenil kancléřčiny snahy dlouhodobě podporovat jeho zemi. „Bez bezpečnosti Ukrajiny neexistuje ani žádná bezpečnost Evropy,“ uvedl s odkazem na Rusko, které anektovalo ukrajinský Krym a podporuje separatisty na východě Ukrajiny.

Merkelová poznamenala, že se sice konflikt na Donbasu podařilo omezit, stále ale nebylo dosaženo dlouhodobějšího příměří. Porošenko věří, že by se to mohlo podařit alespoň v období Velikonoc po 18. dubnu.

Kancléřka opět vyzvala Rusko, aby propustilo zadržované ukrajinské námořníky. „Požaduji ještě jednou propuštění těchto vojáků,“ zdůraznila šéfka německé vlády na adresu 24 Ukrajinců, které Rusko spolu s trojicí lodí zadrželo loni v listopadu po incidentu v Kerčském průlivu mezi Azovským a Černým mořem.

Na propuštění Ukrajinců apeloval i Porošenko, podle něhož jsou tito lidé válečnými zajatci.

Novým prezidentem bude podle průzkumů spíše Zelenskyj

První kolo prezidentských voleb, které proběhlo na konci března, Porošenko označil za nejdemokratičtější hlasování v novodobých dějinách Ukrajiny. Hlasování ocenila i Merkelová, zároveň ale připomněla kritiku Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Kancléřka věří, že druhé kolo bude svobodné a férové. „Bez ohledu na výsledky voleb se Německo bude zasazovat za pozitivní vývoj na Ukrajině,“ ujistila šéfka německé vlády.

První kolo voleb vyhrál s více než třiceti procenty hlasů komik a politický nováček Zelenskyj. Porošenko získal 16 procent. Novou hlavu státu si Ukrajinci zvolí 21. dubna.

Podle průzkumu ukrajinského Razumkovova centra si vítěz prvního kola stále udržuje výrazný náskok před Porošenkem. Zhruba pětina voličů ale stále není rozhodnutá. Většina Ukrajinců se také obává machinací při hlasování.