Otevřené hranice evropská demokracie nepřežije, říká muž, který přispěl ke zmírnění migrační krize

Události ČT: Německá CDU chce přísnější imigrační politiku (zdroj: ČT24)

Migrace stále zůstává v Evropě významným tématem. Nové vedení nejsilnější německé strany CDU, z jejíhož čela odešla v prosinci Angela Merkelová, chce v zemi prosadit přísnější imigrační politiku. Navrhuje například kratší azylové řízení. Se stejným receptem přišel i Gerald Knaus, který výrazně přispěl ke zmírnění migrační krize v roce 2015. Architekt klíčové smlouvy s Tureckem poskytl rozhovor České televizi.

Gerald Knaus má řadu přezdívek, třeba ten, který zastavil migrační vlnu, nebo našeptávač Angely Merkelové. Šéf nevládní organizace ESI (Iniciativa pro evropskou stabilitu) se přitom s kancléřkou už léta nesetkal. Politiky přesvědčily jeho myšlenky.

V září 2015 se kvůli migrační vlně Evropa ocitla ve svízelné situaci. Už přes milion migrantů dorazilo v předchozích měsících přes Turecko do Řecka a další byli na cestě. Knaus tehdy navrhl nezvyklé řešení. Od určitého data Turecko přijme zpět všechny běžence a Evropa na oplátku přijme část uprchlíků legální cestou.

Gerald Knaus
Zdroj: ČT24

„Lidé tak věděli, že když se vydají na cestu a budou riskovat život ve člunu mířícím do Evropy, téměř jistě se vrátí do Turecka. Pak se o to přestali snažit,“ poznamenal Knaus.

I když si pochvaluje svou berlínskou čtvrť, kterou z třetiny tvoří migranti, iluze si nedělá. Otevřené hranice podle něj evropská demokracie nepřežije.

Je mýtus, že Merkelová mohla zavřít hranice, míní Knaus

Jeho postoje se odrážejí i v plánech nejsilnější německé strany. Nová předsedkyně CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová chce mimo jiné zkrátit azylové řízení a částečně se odstřihnout od politiky Angely Merkelové. „Musíme se vší mocí zasadit o to, aby se neopakovala situace z roku 2015,“ zaznělo od Krampové-Karrenbauerové.

Knaus kancléřku také kritizuje, ostatně uprchlické kvóty považoval od počátku za omyl, přesto říká, že Merkelová nemohla zavřít hranice, pokud si nepřála zhroucení Evropy.

„Jedním z největších mýtů posledních let je to, že Německo vůbec mělo možnost v roce 2015 zastavit lidi na rakousko-německé hranici,“ míní Knaus. A mýtů je podle něj víc – Afričany od migrace neodradí ani rozvojová pomoc, ani mrtví ve Středomoří. I proto Evropa musí přesvědčit africké státy ke spolupráci, jako to udělala s Tureckem, míní Knaus.