Bundeswehr je kaput. Oživit jej má spolupráce s Francií

Horizont ČT24: Bundeswehr v rozkladu (zdroj: ČT24)

Německo a Francie budou podle svých lídrů pokračovat v užší vojenské spolupráci. Emmanuel Macron a Angela Merkelová to potvrdili po setkání v Paříži. Zmírňovali přitom roztržku kvůli vývozu zbraní na Blízký východ. Společný vývoj výzbroje má německé armádě pomoct se dostat z vleklé krize.

Školní plachetnice Gorch Fock byla dřív chloubou a legendou Bundeswehru. Během výcviku jí prošly celé generace námořníků. V posledních letech se z ní ale naopak stal symbol problémů německé armády.

Gorch Fock v suchém doku
Zdroj: ČT24

Už třetí rok leží Gorch Fock v suchém doku. Účet za jeho opravy přesáhl v přepočtu tři a půl miliardy korun, naděje na brzké vyplutí přesto nesvítá. Loděnice, která měla plavidlo opravit, vyhlásila bankrot.

Některé tankové jednotky hlásí provozuschopnou jen čtvrtinu svých strojů Leopard 2. Přitom i ty byly dříve chloubou německé armády.

„Bundeswehr je připravený na zahraniční mise na bázi malých jednotek. V Africe, v Afghánistánu nebo na Balkáně. Co se ale celé armády a teritoriální obrany týče, tam zdaleka není tak akceschopný, jak by měl,“ potvrzuje parlamentní zmocněnec pro ozbrojené síly Hans-Peter Bartels, který ve své zprávě odhalil nedostatky Bundeswehru.

Německé tanky Leopard 2
Zdroj: ČT24

Málo zimního oblečení a čtyři létající stíhačky ze 128

Problémy loni provázely i odjezd osmi tisíc německých vojáků na manévry NATO v Norsku. Zapojení Německa do cvičení Trident Juncture až do poslední chvíle ohrožoval nedostatek teplého oblečení.

Bez chyby nejsou ani obrněné transportéry PUMA, za které Berlín zaplatí v přepočtu přes sto miliard korun. Vozidla ovšem mohou převážet jen vojáky do výšky 184 centimetrů.

Vrcholem všeho je tristní stav stíhaček Eurofighter. Před necelým rokem byly v provozu pouze čtyři ze 128. „Akceschopnost všeho, co má létat, je prostě špatná,“ uznává Hans-Peter Bartels.

Analytik: Německo má stejné problémy jako jiné země, jen jsou víc vidět

Bezpečnostní analytik Lukáš Dyčka ovšem říká, že se Německo nepotýká s žádnými jinými problémy, než většina ostatních evropských států.

„V tomto ohledu je Německo velice typické. Má jednu zvláštnost, a to je velice dobrá parlamentní kontrola, to znamená, že většina problémů se dostane na světlo světa, dostane se do médií poměrně rychle a poměrně ve velké míře,“ uvedl v Horizontu ČT24.

„To je možná ten největší rozdíl ve srovnání s ostatními zeměmi. Problémy v Německu potom vypadají mnohem horší, než ve skutečnosti jsou,“ míní Dyčka. 

Spojenectví, které není zadarmo

Řešení svých problémů hledá německá armáda i za hranicemi. Novou sílu má získat se zbraněmi vyvíjenými společně s Francií. V jednom si ale Berlín s Paříží nerozumí: kdo si bude smět nové zbraně koupit. Naposledy se mocnosti střetly kvůli zbrojním exportům do Saúdské Arábie. Německo je odmítá, francouzský prezident Macron na nich trvá.

Podle německých novinářů dostal spojence z klinče až tajný dodatek cášské smlouvy. „Žádná ze stran se nebude stavět proti transferům nebo exportu do třetích zemí,“ citoval z dokumentu server týdeníku Der Spiegel. Ústupek Německa je daní za to, že spojenectví neuvázlo na suchu stejně jako plachetnice Gorch Fock.