V Norsku začíná cvičení Trident Juncture. NATO trénuje obnovení suverenity napadené země

Události: V Norsku odstartovalo velké alianční cvičení Trident Juncture (zdroj: ČT24)

V Norsku začíná největší cvičení NATO od konce studené války. Manévrů nazvaných Trident Juncture se účastní na 50 tisíc vojáků ze všech členských zemí NATO, Švédska a Finska. Do 7. listopadu budou trénovat „obnovení suverenity spojenecké země po vnější agresi“. Celkem se do cvičení zapojí na 10 tisíc vozidel, 250 letadel a 65 lodí včetně americké letadlové lodě USS Harry S. Truman.

Česko na cvičení Trident Juncture zastupují vojáci z 25. raketového pluku ze Strakonic s asi sedmdesáti kusy techniky. Jako mezinárodní pozorovatelé se manévrů účastní Bělorusko a Rusko.

„Scénář cvičení je jednoduchý: má dojít k obnovení suverenity napadené země. Útočník je hypotetický, je to vymyšlená země, nefiguruje tam Rusko ani žádný jiný stát tohoto typu. Jde o procvičení aktivace článku 5 Washingtonské smlouvy,“ uvedl k manévrům bezpečnostní analytik Lukáš Dyčka. Podle něj se Aliance zaměří hlavně na nácvik přesunů na velké vzdálenosti, což dříve často nedělala.

NATO je vůči ruským pozorovatelům maximálně otevřené

Český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý připouští, že i když to není explicitně řečeno, cílem cvičení je ubránit členskou zemi před útokem Ruska: „Nemůžeme to popřít. Důležité ale je, že cvičení je striktně obranné a velice transparentní.“

Velvyslanec zdůrazňuje, že se ruští pozorovatelé dostanou v Norsku prakticky ke všem částem manévrů, stejně jako tomu bylo v roce 2016 při Trident Juncture konaném v Portugalsku. „(Ruští pozorovatelé) byli vyvedeni z míry tou velkou otevřeností, že se tam mohli volně pohybovat, mohli se zastavit u nejrůznějších ukázek, bavit se s vojáky. To je něco, co Rusové při svých cvičeních absolutně nepovolí. Odvezou si tedy domů poznatek, jak Aliance funguje a jak kvalitní naše síly jsou.“

Přesun britské armády na cvičení NATO v Norsku
Zdroj: NATO Channel

Cvičí se na zemi, ve vzduchu, na moři i v kyberprostoru

Norsko nabídlo hostování cvičení už v roce 2015. Podle Dyčky nahrává místu konání fakt, že Norsko je velká země, která umožňuje cvičení na zemi, ve vzduchu i na moři. Síly NATO ale budou v rámci Trident Juncture nacvičovat také v kyberprostoru.

„Norové mají do jisté míry velké obavy z Ruska a je dobré cvičit v zemi, která vám poskytne velkou politickou podporu. Možná hraje roli i to, že generální tajemník Severoatlantické Aliance je z Norska,“ uvedl Dyčka k výběru místa konání manévrů.

Účastníci Trident Juncture budou rozděleni na jižní a severní síly a budou se střídat v rolích fiktivního agresora a bránících se aliančních sil. Velká část cvičení se odehraje na moři. Největší lodí, která se manévrů účastní, je letadlová loď USS Harry Truman, první americká letadlová loď v norských vodách od roku 1987. 

  • Kdy: Od 25. října do 7. listopadu 2018.
  • Kdo: Přibližně 50 tísíc účastníků z 29 zemí NATO a dvou partnerských zemí Švédska a Finska.
  • Vybavení: Kolem 250 letadel, 65 plavidel a až 10 tisíc vozidel.
  • Lokalita: Střední a východní Norsko; okolní oblasti severního Atlantiku a Baltského moře včetně Islandu a vzdušného prostoru Finska a Švédska.
  • Cíl: Zajistit, aby síly NATO byly vycvičeny, schopny pracovat společně a připraveny reagovat na jakoukoli hrozbu z jakéhokoli směru.
  • Velitel: Admirál James G. Foggo, velitel spojeneckých velitelských sil NATO v Neapoli, je zodpovědný za provádění cvičení.
  • Zdroj: Nato.int 

Největší manévry novodobé historie letos pořádalo i Rusko

Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga cvičení reaguje na změněnou bezpečnostní situaci v Evropě v posledních letech.

Trident Juncture je výjimečné především svým rozsahem. „Ve srovnání s tím, co dělala Aliance v novodobé minulosti, je to mimořádná akce. Nicméně s ohledem na to, co dělají jiné státy – Rusko nebo Čína – to tak mimořádné není. NATO dělá jen to, co je už ve světě normálem,“ dodává Dyčka.

Také Rusko letos uspořádalo své největší manévry od skončení studené války. Týdenního cvičení Východ 2018 se v září účastnilo téměř 300 tisíc vojáků, 36 tisíc tanků a obrněných vozidel, víc než tisíc letadel a 80 bojových a pomocných plavidel.