Mírný odklad brexitu nic neřeší, říká Bžoch. Mayová dostala své podporovatele pod tlak, myslí si Fischer

Události, komentáře k případnému odkladu brexitu (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová v úterý poprvé oficiálně připustila možný odklad termínu odchodu Velké Británie z Evropské unie. Podle místopředsedy zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jaroslava Bžocha (ANO) by ale krátkodobý posun o měsíc či dva nic nevyřešil. „Vidíme, že Theresa Mayová se za tu dobu nikam nedostala,“ uvedl v Událostech, komentářích. Podle předsedy zahraničního výboru Senátu Pavla Fischera (nestr.) Mayová spíše jen zvýšila tlak na svoje podporovatele.

„Mayové se daří jít stále cestou brexitu. Ta logika parlamentu vytváří obrovské napětí a to vidím i v politických stranách. Štěpí se, odcházejí jak z jedné, tak z druhé strany. Ale čas tiká,“ říká Fischer s tím, že Mayová připuštěním odkladu zesílila tlak na své stoupence. „Celá řada těch umírněných začala hrozit, že začne připravovat vlastní scénář, nebo že odejdou,“ podotkl předseda zahraničního výboru Senátu.

Podle Bžocha Theresa Mayová buď neví, kudy kam, anebo je naopak dokonalý stratég. „Už se v tom ztrácím,“ podotkl. Pokud by se nakonec termín brexitu posunul třeba o měsíc nebo dva, nic to podle něj nevyřeší. Mluví se ovšem i o odsunu do dalších eurovoleb, tedy o pět let.

„Pak je otázka, jestli by zůstali v přechodném období, kdy by už neměli hlasovací práva v Evropském parlamentu, nebo zda by chtěli v Evropském parlamentu zůstat,“ říká Bžoch. I podle Fischera je otázka eurovoleb zcela zásadní.

Nové referendum?

Jedna ze zmiňovaných variant řešení současné patové situace v Británii je i nové referendum, které premiérka dosud odmítá. „Nedivil bych se, kdyby bylo,“ uvedl Bžoch. Referendum o brexitu totiž podle něj bylo od začátku zpackané. „Myslím si, že britští občané nevěděli, o čem hlasují,“ uvedl místopředseda zahraničního výboru sněmovny.

Podle Fischera ale příčiny brexitu s novým referendem nezmizí. „Ty tam zůstanou a na ně je potřeba přinést odpověď,“ myslí si. 

Europoslankyně a místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná v Interview ČT24 dříve uvedla, že se Česká republika měla na všechny varianty připravovat podstatně déle. „Musíme se začít chystat na scénář bez dohody. Pokud dojde ke scénáři s dohodou, nebo se to odloží, to bude jenom dobře. Já to přivítám. Ale to, že se máme připravovat a měli jsme se připravovat podstatně déle i jako Česká republika, o tom jsem také přesvědčená a je to má velká výhrada vůči panu premiérovi,“ uvedla Konečná.

Podle Bžocha se ale vláda na brexit připravuje dlouho. „Prvním krokem, který byl nejjednodušší a nejrychlejší, byl zákon, který jsme připravili, abychom usnadnili pobyt občanů Spojeného království. (…) Ale jak se připravit z ekonomického hlediska, teď neví sama Británie,“ sdělil.

I podle Fischera je zmíněný zákon minimum, co může Česko už teď udělat, aby se britští občané žijící na území České republiky ze dne na den neocitli ve vzduchoprázdnu. „Je to aspoň jeden krok,“ uvedl.