Mayová připustila odklad brexitu, pokud poslanci odmítnou dohodu i odchod z EU bez ní

Projev Theresy Mayové, Jeremyho Corbyna a komentář politologa Michala Víta (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová poprvé oficiálně připustila, že Spojené království může požádat o odklad březnového termínu pro odchod z Evropské unie. Poslancům v parlamentu ale řekla, že vláda Brusel o jednorázový a krátkodobý odklad požádá jen v případě, že zákonodárci při hlasování odmítnou podpořit jí vyjednanou dohodu o odchodu z Unie i možnost, že Británie 29. března EU opustí bez jakékoli předchozí dohody.

„Spojené království opustí EU 29. března bez dohody pouze v případě, že bude mít výslovný souhlas Dolní sněmovny,“ řekla Mayová poslancům.

Mayová slíbila, že pokud poslanci do 12. března neschválí dojednanou dohodu, nechá je hlasovat o tom, jestli má země opustit EU bez dohody. Pokud to zákonodárci odmítnou, parlament bude 14. března hlasovat, zda má vláda usilovat o „krátké, omezené prodloužení“ vyjednávacího období. Sama si termín brexitu posunout nepřeje.

Odklad by podle Mayové sice poskytnul vládě více času na vyjednávání případných změn v brexitové dohodě, premiérka však zdůraznila, že varianty, které před poslanci leží, jsou stále stejné. Musí se podle ní rozhodnout, zda má Británie opustit EU s dohodou, bez ní, nebo v EU zůstat.

Události: Mayová připustila odklad brexitu (zdroj: ČT24)

Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn označil přístup premiérky Mayové za groteskně bezohledný. Důsledky jejích „cynických taktik“ podle něj pociťuje celá země. Podle Corbyna Mayová „slibuje dosáhnout něčeho, co není dosažitelné“.

Pokud by dohoda uzavřená s Evropskou unií byla nakonec přece jen v parlamentu schválena, měla by být podle Corbyna podrobena schválení lidem v druhém referendu. Mayová v reakci na Corbynova slova uvedla, že druhé referendum by bylo „zradou důvěry britského lidu“.

Mayová dosud odklad odmítala

Poslanci dohodu už jednou odmítli a celý ratifikační proces se tak zablokoval. Spojené království má přitom evropský blok opustit už 29. března. Předsedkyně vlády proto čelí stále silnějšímu tlaku, aby EU požádala o odložení rozluky, aby se země vyhnula brexitu bez dohody. Možnost odkladu by uvítal například šéf Evropské rady Donald Tusk nebo Irsko.

Mayová dosud odložení odmítala. Její mluvčí ještě v pondělí zdůraznil, že to „není něco, co chce (premiérka) udělat“. Rovněž Evropská komise předpokládá, že brexit nastane podle plánu 29. března. „Čtyřiasedmdesátkrát. Tolikrát podle listu Financial Times premiérka ve Westminsteru ujistila britské poslance, že země odejde 29. března z Evropské unie. A nyní obrací,“ připomněl zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Podle britských médií je změna v premiérčině postoji motivována snahou uklidnit nespokojence ve své vládě, kteří volají po odkladu brexitu. Na druhou stranu, jak deník poznamenal, vyloučení brexitu bez dohody rozhněvá zastánce důrazné odluky od Unie.

Také podle webu deníku The Guardian však připouštějí i někteří k premiérce dosud nejloajálnější poslanci, že odklad brexitu je „dost nevyhnutelný“. O tom, že Mayová připouští v následujících dvou týdnech hlasování o dvouměsíčním odkladu, psal například web deníku The Independent.

Financial Times: Mayová se chce vyhnout porážce v parlamentu

Podle listu The Daily Mail se v pondělí pozdě večer v budově parlamentu sešli ti členové současné vlády, kteří požadují, aby premiérka vyloučila možnost, že země koncem března odejde z EU bez jakékoli dohody.

Tři představitelé vedení ministerstev průmyslu, digitalizace a energetiky pak v dopise, který deník zveřejnil, pohrozili, že podají rezignaci, pokud premiérka nezaručí odklad brexitu v případě, že současná dohoda neprojde parlamentem do 13. března.

Komentátor deníku Financial Times napsal, že Mayová se chce vyhnout ponižující porážce v parlamentu, která by už tuto středu hrozila, pokud by někteří ministři skutečně podpořili dodatek k dohodě o brexitu. Tento dodatek z pera labouristické poslankyně Yvette Coperové a konzervativce Olivera Letwina by v případě schválení umožnil poslancům převzít kontrolu celého brexitového procesu a předpokládá taktéž delší odklad brexitu.

Právě tato druhá varianta odkladu by podle analytika Jakuba Mocka znamenala odklad o několik let. „(V úvahu by připadalo), že ten odklad bude dlouhý, že se odloží o několik let, řekněme třeba o jedno volební období Evropského parlamentu, to znamená o pět let, a že ten výstup je tedy nejasný,“ uvedl ve vysílání ČT24.

Analytik Mocek: Od Vánoc se prokrastinuje, aby se někteří lidé vycukali (zdroj: ČT24)

Poslanci proberou návrh Mayové ve středu

Ve středu budou mít britští poslanci možnost o prohlášení Mayové debatovat a přijít s vlastními návrhy dalšího postupu. Ty by mohly otevřít cestu nejen k odkladu rozluky, ale také ke druhému referendu o brexitu, pro které se vyslovují labouristé. Podle Mocka ale zatím nikdo neřekl, o čem by se v druhém referendu hlasovalo. 

V neděli premiérka oznámila, že odloží hlasování o dohodě plánované na 27. února a že návrh dohody poslancům předloží nejpozději do 12. března, tedy pouhých 17 dní před očekávaným odchodem země z EU.

Kontroverzní částí vyjednané dohody je takzvaná irská pojistka, která má zabránit klasickým hraničním kontrolám mezi Irskem a Severním Irskem. Mayová se nyní snaží s EU dojednat změny, Brusel ale text dohody měnit nehodlá.

  • Irská pojistka je součástí dohody, kterou s EU vyjednala premiérka Theresa Mayová. Stanoví, že kdyby se Londýn a EU do července roku 2020 nedohodly na kompromisní podobě budoucích vztahů, která by zároveň zabránila obnovení fyzické hranice v Irsku, vstoupila by s koncem roku v platnost takzvaná pojistka. Pod ní by vznikl nový „společný celní prostor“ Británie a EU, na Severní Irsko by se ale navíc vztahovala řada pravidel evropského jednotného trhu. Toto rozdílné postavení Severního Irska od zbytku Spojeného království je pro mnohé britské politiky nepřijatelné.
  • Zdroj: ČTK