Konečná: Evropská unie se musí smířit s tím, že přestane z Bruselu diktovat

Europoslankyně Konečná (KSČM) hostem pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Evropská unie potřebuje reformu, protože stávající systém je neudržitelný. V Interview ČT24 to prohlásila europoslankyně a místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná. Podle jejích slov je třeba dát větší rozhodovací pravomoc občanům a jednotlivým členským státům. Česká vláda by si pak podle političky měla určit své evropské priority.

Do brexitu zbývá už jen několik týdnů. Jednání o tom, jakým způsobem Velká Británie z Evropské unie odejde, ovšem i nadále bouřlivě pokračují – a komunistická europoslankyně Kateřina Konečná se domnívá, že kvůli brexitu i dalším krizím členské země EU zcela přestaly vést debatu týkající se toho, kam chtějí Evropskou unii směřovat.

„Evropská unie nemůže dál fungovat tak, jak funguje,“ prohlásila Konečná v pořadu Interview ČT24. „To je prostě neudržitelný systém, který se zákonitě musí v nějakou chvíli zhroutit. Bylo by fér říct, jakým způsobem si představujeme, aby Evropská unie fungovala do budoucna.“

Podle ní je nezbytné reformovat smlouvy, na jejichž základech evropské společenství stojí, a dát v nich daleko větší rozhodovací pravomoc občanům a jednotlivým národním státům. Dále je nutné poskytnout Evropskému parlamentu zákonodárnou iniciativu, míní Konečná. „Je obrovská ostuda, že po tolika letech fungování Evropské unie její jediná demokratická instituce volená přímo – Evropský parlament – nemá zákonodárnou iniciativu,“ řekla. 

 „Musíme natvrdo osekat pravomoci Evropské komise, protože to, co se tam děje, to, kdo tam rozhoduje, je dále neudržitelné,“ dodala. Evropskou unii si podle Konečné komunisté nepředstavují jako obrannou unii. „Odmítáme těch třináct miliard, které mají jít do rozpočtu na vědu a výzkum. Chceme je dát do sociálních projektů, které si myslím, že země Evropské unie potřebují daleko víc,“ prohlásila europoslankyně.   

Konečná: Babiš tvrdí něco v Česku, pak přijede do Bruselu a říká něco jiného

Konečná si podle svých slov nemyslí, že Česká republika dokáže v Bruselu prosazovat své zájmy. „Nedokázali jsme to bohužel za těch čtrnáct let nikdy, a nedokážeme to ani teď. Přála bych si, abychom vedli velmi otevřenou debatu například i v Poslanecké sněmovně, kde vidíme další směřování,“ řekla politička.

Danou debatu by přitom podle Konečné měla vést vláda. „Dnes nevím, co chce vláda v Evropské unii. Pan premiér něco tvrdí v televizi,  pak přijede do Bruselu a my víme, že tam říká něco jiného,“ poznamenala s tím,  že takových případů bylo několik  a týkaly se například migrace, řešení finanční krize nebo třeba brexitu.

„Tady (v Česku) nám (Babiš) tvrdí, co chtějí slyšet občané doma – co mu vyjde z průzkumů. Tam (v Bruselu) se objímá s takovými lidmi, jako je Macron, Merkelová… a tváří se jako největší kamarád. Tvrdí, jak všechno bude v pohodě, jak všechno zařídíme,“ uvedla s tím, že Česko musí udržovat spojenectví, které je založené na partnerství, nikoliv na servilitě. 

Evropská unie se přitom podle Konečné musí konečně smířit s tím, že přestane z Bruselu diktovat, a místo toho bude víc chápat národní specifika. Za stávající evropské společenství ovšem podle ní nenese vinu jen Brusel: „Je to i o nás, že si dopředu neumíme určit priority, že dopředu neumíme zasáhnout.“

„Musíme se naučit, že nestačí jenom kritizovat a říkat ne ne ne, ale že jsou i metody, kterými si můžeme prosazovat naše české zájmy v rámci toho, jak Evropská unie funguje. Pak nám třeba i přestanou diktovat. Oni nás v tuhle chvíli mají za ty, kteří to vždycky nějak skousnou,“ uzavřela Konečná. 

Kateřina Konečná hovořila také o čtvrteční schůzce Andreje Babiše (ANO) s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, politice ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), komunistické toleranci vlády nebo o brexitu. Celý rozhovor je k dispozici ve videu.