Filip nepřímo obvinil Ukrajince z invaze roku 1968, podle opozice překrucuje historii

Události ČT: Podle Filipa hrálo Rusko při srpnové invazi roku 1968 jen malou roli (zdroj: ČT24)

Předseda KSČM Vojtěch Filip nepřímo obvinil Ukrajince z ozbrojeného vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Učinil tak ve vyjádření pro britský list The Guardian, pro který mimo jiné uvedl, že tehdejší šéf sovětských komunistů, Leonid Iljič Brežněv, byl Ukrajinec a že hlavní silou invazních armád byli Ukrajinci. Rusko podle něj hrálo v invazi jen malou roli. Jeho slova vyvolala pozornost ukrajinských médií. Čeští opoziční politici viní Filipa z překrucování historie, historik Petr Blažek označil slova předsedy KSČM za absurdní.

Historie roku 1968 je „ze sta procent zfalšována,“ uvedl Filip ve vyjádření, které web britského listu otiskl v neděli. „Nikdo nenapíše, že celá idea je postavená na protiruském stanovisku. V sovětském politbyru byl v té době jediný Rus, který hlasoval proti (invazi). Brežněv byl z Ukrajiny. Hlavní silou invazních armád byli Ukrajinci,“ citoval britský list předsedu KSČM.

Mezi největšími příznivci invaze byli tehdy podle Filipa lídři NDR, Polska a Maďarska, kteří vnímali pražské jaro jako ohrožení své vlastní moci. Filip také tvrdí, že tehdejší generální tajemník ÚV KSČ Alexander Dubček věděl o invazi s dvoudenním předstihem.

Šéf KSČM odmítl myšlenku omluvy za invazi a trval na tom, že současné komunistické straně by neměla být připisována odpovědnost za vpád pěti armád. „Osobně si myslím, že žádná omluva nebude. KSČM se nemůže cítit odpovědna za rok 1968. Bylo to rozhodnutí pěti zemí Varšavské smlouvy,“ dodal Filip.

„Tady se šíří, že jediným, kdo to zavinil, byla Ruská federace. Ale Ruská federace není jediným následníkem Svazu sovětských socialistických republik. Těch bylo patnáct a všech patnáct států má tom má tento podíl,“ tvrdil v úterý Filip. „Ruská federace není Sovětský svaz a vinit Ruskou federaci z něčeho a nevinit z toho ostatní státy bývalého Sovětského svazu, je podle mého soudu nelogické,“ dodal předseda KSČM.

„Z historických dokumentů je pravda, že Leonid Iljič Brežněv byl Ukrajinec, hlasoval pro. Zástupce Ruské federace, Ruska, hlasoval proti, zástupce Litvy se zdržel hlasování a ostatní podle národností, včetně těch, kteří byli okolo Leonida Brežněva, kteří byli také Ukrajinci,“ uvedl Filip. 

Historik Blažek: Považovat národnost za klíčovou v rozhodování KSSS je absurdní (zdroj: ČT24)

Historik Blažek: Filipova logika je absurdní

Vojska do Československa poslalo sovětské vedení, které mělo své spojence v satelitech, tedy Polsku, NDR, Maďarsku a Bulharsku, připomněl historik Petr Blažek. „Hlavní roli měla Moskva, tedy vedení Komunistické strany Sovětského svazu, které rozhodlo. A satelitní státy poslušně, a nutno říct, že v některých případech i velmi ochotně, poslaly také vojska.“

Mluvit o nástupnických státech je v souvislosti s Pobaltím či Ukrajinou velmi ošidné. Byly to okupované státy. Pobaltské státy byly okupovány Sovětským svazem od roku 1939, Ukrajina už od 20. let.
Petr Blažek
historik

Rozhodnutí o invazi podle něj bylo kolektivní, byť hlavní roli hrál šéf KSSS Leonid Iljič Brežněv. „Mluvit o tom, že Brežněv byl Ukrajinec, je další absurdita. On sám mluvil rusky, do dneška se životopisci ani neshodnou, jak on sám vnímal svou národnost,“ dodal Blažek.

Komunistický systém nereflektoval národnostní složení. „Ta federace nebyla federací v pravém slova smyslu. Zásadní bylo samozřejmě centrální velení, které mělo podobnou strukturu jako armáda, a základem byla komunistická nomenklatura,“ vysvětlil historik s tím, že „používat národnost jako něco, co je klíčové při rozhodování, je absurdní“.

I v případě přístupu satelitních států je podle Blažka třeba rozlišovat. A to jak mezi obyvatelstvem těchto zemí a jejich politickým vedením, tak mezi jednotlivými lídry.

Východoněmecký vůdce Walter Ulbricht a šéf polských komunistů Wladyslaw Gomulka chtěli podle něj krizi řešit násilím a invazí, naopak maďarský vůdce János Kádár dlouho lavíroval. „Ale říkat, že Gomulka a Ulbricht rozhodli o tom, že bude invaze, je také naprosto absurdní. Byli to satrapové, kteří poslouchali Moskvu,“ dodal historik.

Ukrajinská média: Vrací se přízrak minulosti

Na Filipova slova reagovala ukrajinská média. Podle ukrajinského serveru Ukrajina.ua „v Česku obvinili Ukrajinu z potlačení pražského jara“. Server Vesti-ua nadepsal svou informaci titulkem „Vpád ukrajinských vojáků: V Česku šokovali grandiózním obviněním na adresu Ukrajiny“.

Zpravodajská agentura Regnum působící v postsovětském prostoru napsala, že podle Filipa „vstup sovětských vojsk do Československa v roce 1968 byl protiruskou akcí, kterou uskutečnili Ukrajinci“.

Agentura Unian v komentáři k výrokům Vojtěcha Filipa napsala, že „nad českou komunistickou stranu, která se poprvé za 30 let přiblížila k moci, se vrátil přízrak minulosti“.

Stanoviska šéfa českých komunistů si povšimla i ruská Federální zpravodajská agentura (FAN), která podle západních zpravodajských služeb patří k největším ruským výrobcům a distributorům falešných zpráv.

„V Evropě obvykle bývá ze silového potlačení českých reforem obviňována Moskva, ale vůdce KSČM Vojtěch Filip upozornil na to, že operaci Dunaj inicioval generální tajemník ÚV KSSS Leonid Brežněv – etnický Ukrajinec,“ píše FAN.

Ukrajinský server Vesti-ua v této souvislosti napsal, že národnost Brežněva, který se narodil na východě Ukrajiny nedaleko tehdejšího Dněpropetrovska (dnes Dnipro), se v oficiálních dokumentech neuvádí jednotně. V některých je uveden jako Rus, v jiných jako Ukrajinec.

Podle historických dokumentů bylo v roce 1968 v sovětském politbyru, jmenovaném dva roky předtím, jedenáct osob. Kromě Brežněva to bylo pět Rusů, jeden Bělorus, jeden Lotyš a Ukrajinci Nikolaj Podgornyj, Dmitrij Poljanskij a Pjotr Šelest.

Opozice: Filip překrucuje historii

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil okupaci za jednu z největších tragédií bez ohledu na národnost členů politbyra nebo vojáků. „Pro Československo byla okupace v roce 1968 jednou z nejvetších tragédií v historii a je celkem jedno, jaké národnosti byli členové politbyra nebo jednotliví vojáci,“ napsal na sociální síti Twitter.

Prezident Miloš Zeman považuje okupaci za zločin, napsal na Twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

České opoziční strany Filipa za jeho výroky kritizují a obviňují ho z překrucování historie. „Komunisté se nemění – i se svými výmysly, obdivem k Moskvě, bagatelizováním zločinů a falšováním historie, v čemž vždy vynikali. Výročí invaze ze srpna 1968 je příležitostí si připomenout, kdo se díky (předsedovi ANO) Andreji Babišovi a (předsedovi ČSSD) Janu Hamáčkovi přiblížil k moci,“ uvedl na sociální síti Twitter předseda ODS Petr Fiala.

„Jasnou odpovědnost za srpen 1968 a následnou okupaci naší země mají komunisté. A je jedno, zda byl Brežněv Rus nebo Ukrajinec, je jedno, že se KSČ přejmenovala na KSČM,“ připojil se předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Události, kometáře s Pavlem Žáčkem za ODS k výrokům šéfa KSČM (zdroj: ČT24)

„Je to absolutně absurdní rozmělňování zodpovědnosti tehdejšího internacionálního vedení Sovětského stavu, které rozhodně nebylo složeno výhradně s odkazem na národnost,“ uvedl Pavel Žáček, poslanec za ODS a bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a expert na dobu komunistického režimu.

„Překrucování historie vždy bylo a je doménou totalitářů a vůdců antidemokratických sekt. Vojtěch Filip se svými výroky o roce 1968 nepokrytě zařadil mezi ně. Snahou vyvinit Rusko z okupace se zároveň stal pouhou loutkou sílícího stalinistického křídla KSČM,“ reagoval předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Podle soudruha Filipa Rusové za invazi vojsk v roce 1968 nemůžou, protože Brežněv byl Ukrajinec. Podle této logiky Němci nemůžou za světovou válku, protože (nacistický vůdce Adolf) Hitler byl Rakušan,“ napsala na Twitter místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová-Adamová. Podle ní by stejně bylo možné obvinit Gruzii za smrt milionů obyvatel Sovětského svazu, protože komunistický vůdce Stalin byl Gruzínec (rozený jako Džugašvili).

Podobně argumentoval i lidovecký poslanec Marek Výborný. „Stejná logika, jako že za normalizaci mohou Slováci, protože Husák byl Slovák. Soudruhu, ve vašem případě asi lépe mlčet,“ napsal o Filipovi.

Šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek kvůli Filipovým výrokům kritizoval vládní hnutí ANO a ČSSD. „A takového frajera si hnutí ANO vybralo jako 1. místopředsedu Poslanecké sněmovny a vesele s ním vládnou. Raději čestně prohrát než vyhrávat s takovými spoluhráči!“ uvedl.