Maduro prodloužil Venezuelcům karneval. Vyhlásil dva dny volna navíc a slibuje bonusy

Venezuelská vláda autoritářského prezidenta Nicoláse Madura, která o víkendu uzavřela hranice a nevpustila do země humanitární pomoc, se snaží získat podporu lidu různými způsoby. Například prodloužila o dva dny letošní karneval. Místo v sobotu začne už ve čtvrtek. V úterý také začala vyplácet karnevalové bonusy. Informovala o tom venezuelská státní televize s tím, že tento měsíc jde už o druhý finanční příspěvek vlády lidem.

„Při pomyšlení na děti, rodiny a naši národní kulturu tento rok prodlužuji karneval. Vyhlašuji dva volné dny navíc, čtvrtek 28. února a pátek 1. března,“ napsal Maduro na Twitteru.

Venezuela se přitom už několik let potýká s nedostatkem potravin a léků a o víkendu zemřelo několik lidí na hranicích, když se snažili na výzvu opozice dostat do země humanitární pomoc. Tu Maduro odmítá a označuje ji za snahu USA a Kolumbie o vojenskou intervenci.

Karnevalový bonus od vlády dostanou jen ti, kteří se prokáží takzvaným vlasteneckým průkazem. Ten zavedla vláda v roce 2017 pro rozdělování potravin a podle opozice ho zneužívá k uplácení lidí a upevňování své podpory.

Ve Venezuele funguje přídělový systém potravin, kterých je v zemi nedostatek kvůli ekonomické krizi, za níž je z velké části zodpovědná řízená hospodářská politika socialistické vlády.

Maduro vydal už minulý týden dekret, jímž letošní tradiční karneval posunul o dva dny. Začít měl poslední sobotu před Popeleční středou, tedy tuto sobotu. Maduro ale ohlásil jako volné sváteční dny už tento čtvrtek a pátek, volno budou mít Venezuelci v pondělí a v úterý. Na dekret reagovaly některé podniky úpravou pracovní doby, takže například banky budou mít naposledy otevřeno ve středu a otevřou znovu až za týden.

Maduro si chce udržet vojáky, přidá armádě

Podle venezuelských vojáků, kteří o víkendu emigrovali do Kolumbie, se Maduro také chystá přidat peníze i členům armády. Armádu se v posledním měsíci intenzivně snaží dostat na svou stranu opozice, jejíž lídr a šéf parlamentu Juan Guaidó se 23. ledna prohlásil prozatímním prezidentem s cílem svrhnout Madura a uspořádat svobodné volby.

Učinil tak poté, co poslanci označili za nelegitimní nový Madurův mandát, protože vzešel z loňských nesvobodných voleb. Guaidóa uznalo prozatímním prezidentem na šest desítek zemí, včetně USA, Madura naopak stále uznává například Rusko nebo Čína.

Ústavní krize ve Venezuele trvá už od roku 2016, kdy Maduro po porážce své strany v parlamentních volbách začal s pomocí nejvyššího soudu označovat za nelegitimní veškerou legislativu přijatou parlamentem.