„Máme pocit, že se někdo snaží úplnému vyšetření zabránit,“ říkají rok po vraždě Kuciakovi rodiče

Kuciakovi rodiče nevěří v dopadení a potrestání všech viníků, kteří stojí za vraždou jejich syna (zdroj: ČT24)

Rodiče zastřeleného slovenského novináře Jána Kuciaka mají pochybnosti, zda se vyšetřovatelům podaří zcela vyšetřit vraždu jejich syna včetně odhalení objednavatele činu. „Chtěl bych tomu věřit, ale začínám věřit čím dál méně. Bylo to rozvinuté dobře, ale teď se to víceméně zastavilo,“ říká reportérův otec Jozef Kuciak. Ve čtvrtek od vraždy uplyne rok.

Policie loni v případu obvinila čtyři lidi, mezi nimi i střelce a druhotnou objednavatelku Alenu Zsuzsovou. Otec Kuciaka má ale pochybnosti ohledně motivu Zsuzsové. „Nevidím, proč by paní Zsuzsová dávala zavraždit novináře,“ uvedl.

Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár o uplynulém víkendu v televizní debatě řekl, že vyšetřovatelé jsou možná blízko k objednavatelům Kuciakovy vraždy. Podle nepotvrzených informací tisku ji mohl objednat podnikatel Marián Kočner, který je ve vazbě kvůli jinému případu.

Může se to kdykoliv zopakovat, bojí se novinářův otec

Ani odsouzení pachatelů nebude ovšem pro Kuciakovy rodiče zadostiučiněním. „Potrestat je mohou, ale syna nám to nevrátí. Jde mi spíše o to, aby se něco v této společnosti změnilo. Zatím je to tak, že se tohle může kdykoliv zopakovat, může se to stát i jiné rodině, to je to nejhorší. Pokud se nevyšetří všechny ty věci, na kterých Janko pracoval, tak spokojen nebudu,“ uvedl Jozef Kuciak.

Kuciak se ve svých článcích věnoval například kontroverzním podnikatelům, kteří byli v médiích označováni za blízké nejsilnější vládní straně Smer expremiéra Roberta Fica.

V nedokončeném článku zase psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, které tisk spojoval s mafií, a o vazbách jednoho z nich na blízké spolupracovníky tehdejšího předsedy vlády. Fico po politické krizi vyvolané vraždou novináře podal loni v březnu demisi z postu premiéra

Začátek vyšetřování provázely chyby

Reportérův otec poukázal také na chyby v úvodu vyšetřování, kdy například k ohledání těl zastřeleného novináře a jeho snoubenky policie nepřizvala soudního lékaře, ale patologa, který přednáší histologii. „Ze začátku jsem nevěřil, že se něco vyšetří. Hned zpočátku se udělaly nějaké ty chyby. Nevěděli jsme vlastně nic o tom, jak se vyšetřuje vražda,“ uvedl Jozef Kuciak.

„Byli jsme zkrátka takoví znejistění. Navíc když jsme se poprvé setkali s vyšetřovacím týmem, byli to většinou takoví mladší chlapi. Myslel jsem, že budou starší a zkušenější. Ale ukázalo se, že to bylo dobře, že nebyli pokažení. (…) Teď máme pocit, že se někdo snaží zabránit, aby se to vyšetřilo,“ dodává v reakci na informace, že vyšetřovacímu týmu Kuciakovy vraždy byla odebrána část spisu, která se týká plánování smrti bývalého ministra vnitra a spravedlnosti, dále náměstka generálního prokurátora a jiného elitního prokurátora.

Právě při vyšetřování Kuciakova případu vyšlo najevo, že obvinění patrně připravovali i vraždu dalších tří zmíněných osob.

Události: Od vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové uplyne rok (zdroj: ČT24)

Podezření vzbuzuje i předchozí prověřování novináře

Jozef Kuciak také připomněl, že jeho syn byl ještě několik měsíců před vraždou prověřován v policejních databázích. Podle médií jeden vysoce postavený policista dříve vypověděl, že Kuciakovu osobu lustroval na podzim 2017 na pokyn tehdejšího šéfa policie Tibora Gašpara, který ale vydání takového pokynu popřel. „Když se zjistilo, že přímo v policejní databázi byl Janko lustrovaný, a nejen on, ale i další, kteří mohli být zavraždění, tak to o něčem svědčí,“ uvedl otec novináře.

Kuciak starší řekl, že důvěru ve stávající vládní koalici absolutně nemá a že vyjádření politiků o úspěších země mu připomínají období normalizace v komunistickém Československu. Kritizoval také expremiéra Fica za jeho výroky, že protivládní protesty po Kuciakově vraždě byly organizovány ze zahraničí.

Protesty po vraždě nás podpořily, abychom nemlčeli, říkají Kuciakovi rodiče

„Bylo období, kdy jsem už i začal důvěřovat novému předsedovi vlády, ale když se vrátil ke stejnému tématu jako Fico, že za vším je Soros a zahraniční kapitál, který to tu platí, i ty protesty a všechno, a víceméně se k tomu přidal i pan Pellegrini, tak nyní už nedůvěřuji. Momentálně této koalici absolutně nedůvěřuji,“ uvedl Jozef Kuciak.

Masové protesty, které loni na jaře probíhaly po celém Slovensku, prý Kuciakovi rodiče zpočátku ani nevnímali. „Byli jsme v takovém útlumu, byli jsme mimo. Potom nás to těšilo. Že i hodně mladých lidí se zajímá. Podpořilo nás to v tom, že ani my nemůžeme zůstat ticho, ačkoli nás k tomu někteří lidé nabádali,“ dodal.

Kuciakova rodina se nyní postavila proti plánům samosprávy, která chtěla odkoupit dům, kde novinář s přítelkyni žili, a postavit tam muzeum. „Spíše si představujeme, že by tam byl otevřený park. Stavení by se zbouralo, zboural by se plot, vysadily se stromky,“ řekl Kuciakův otec. Dodal, že na místě by zůstala jen letní kuchyně s věcmi, které zavražděná dvojice měla ráda. 

Kuciak byl zastřelen loni 21. února ve svém domě v obci Velká Mača nedaleko Trnavy. Objednavatel podle dřívějšího sdělení prokuratury zaplatil za vraždu nejméně 70 tisíc eur (1,8 milionu korun). Spolu s novinářem, který se narodil ve vesnici Štiavnik, kde je i pohřben, přišla o život také jeho partnerka.