„Poláci sáli antisemitismus s mateřským mlékem,“ řekl izraelský ministr. A summit V4 v Jeruzalémě padl

Polsko-izraelský spor graduje, summit V4 v Jeruzalémě nebude (zdroj: ČT24)

Summit visegrádské čtyřky (V4), který měl začít v úterý v Jeruzalémě, nakonec neproběhne. Oznámil to český premiér Andrej Babiš (ANO). Kvůli neúčasti Polska se podle něj uskuteční jen bilaterální jednání. Polsko a Izrael vedou spor o údajné obvinění izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že Poláci za druhé světové války pomáhali nacistům zabíjet Židy. Napětí ještě vyostřil slovní výpad izraelského ministra zahraničí Jisraela Kace na totéž téma. Podle listu Times of Israel Varšava uvažuje o stažení velvyslance z Izraele.

Polského premiéra Mateusze Morawieckého měl na summitu zastoupit ministr zahraničí. V ponděli ale vyšlo najevo, že ani ten do Jeruzaléma neodletí.

Babiš později oznámil, že summit v Izraeli vůbec neproběhne. Mohl by se podle něj konat v druhé polovině roku, až bude Česká republika skupině čtyř středoevropských států předsedat. Premiéři Maďarska a Slovenska Viktor Orbán a Peter Pellegrini budou mít stejně jako Babiš s předsedou izraelské vlády bilaterální schůzky.

Kauza se řešila i v Bruselu

Varšava požádala, aby se v Bruselu na okraj jednání ministrů zahraničí zemí Evropské unie sešli šéfové diplomacií zemí V4. Český ministr Tomáš Petříček po tomto jednání ČTK a Českému rozhlasu řekl, že věc je dvoustranným sporem mezi Polskem a Izraelem.

„Nakonec se dospělo k závěru, že summit V4 plus Izrael se odloží a bude uspořádán v průběhu českého předsednictví V4,“ uvedl. Přesný termín se podle něj bude domlouvat až po izraelských volbách, které se uskuteční v dubnu. Varšava podle něj žádala o čas, aby si s izraelskou stranou mohla sporná vyjádření vyjasnit tak, aby to vztahy nezatěžovalo.

„Problém je to z izraelské strany, protože Netanjahu to měl jako korunní zlato, že dokáže poměrně dynamicky rozšiřovat akční rádius izraelské diplomacie. Teď to vypadá, že velice přátelská kooperace s V4 nabourala, protože Poláci se neúčastní. Problém je to i pro země střední Evropy, protože si musí volit mezi Jeruzalémem a Varšavou. Pro Česko, Slovensko a Maďarsko je Izrael dlouhodobě partnerem a spojencem – ale Varšava taky,“ upozornil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

„Polsko bezpochyby kolaborovalo s nacisty,“ uvedl šéf izraelské diplomacie

Varšavu nově šokovala slova izraelského ministra zahraničí Jisraela Kace. „Jsem synem lidí, kteří přežili holocaust. Při vzpomínce na holocaust nemůžeme dělat kompromisy: je jasné, že nezapomeneme a neodpustíme. V diplomacii se snažíte neurážet, ale historickou pravdu nikdo nezmění. Poláci bezpochyby kolaborovali s nacisty. Jak řekl (bývalý izraelský premiér) Jicchak Šamir: ,(Poláci) sáli antisemitismus s mateřským mlékem‘,“ řekl Kac stanici Channel 13.

Nepřijatelné, zní z Polska

Morawiecki to označil za „trestuhodné a rasistické výroky“. Polský velvyslanec v Izraeli Marek Magierowski v reakci uvedl, že „je velmi udivující, že nově jmenovaný ministr zahraničí Izraele cituje takovou ostudnou a rasistickou poznámku“. Také Magierowski to považuje za nepřijatelné. 

„Zvažujeme, že stáhneme polského velvyslance z Izraele,“ citoval zpravodajský web Ynet news zdroj blízký Morawieckému. „V Polsku panuje shoda, že to, co se stalo, je závažné a nemělo by se to ignorovat,“ dodal zdroj.

Židovské organizace se snaží zmírnit napětí

Podle šéfa Amerického židovského výboru (AJC) Davida Harrise by s ohledem na dlouhodobě budované dobré vztahy obou zemí měli politici pečlivě vážit svá slova. „Znamená to nedovolit, aby se jednotlivé incidenty vymkly kontrole,“ uvedl Harris v prohlášení, v němž označil vztahy obou zemí za „strategické partnerství“, které prochází „další těžkou zkouškou“. Dodal, že ačkoli někteří Poláci dávají i dnes najevo protižidovské postoje, místní židovská komunita se rozrůstá.

Svaz židovských komunit v Polsku (ZGWŽ) v prohlášení podepsaném i hlavním polským rabínem Michaelem Schudrichem uvedl, že obviňování Poláků z antisemitismu uráží ty nevinné, stejně jako „nás, polské Židy, kteří jsme součástí této společnosti“.

O zrušení Morawieckého cesty se spekulovalo od chvíle, co byla zveřejněna zřejmě chybná interpretace Netanjahuova vyjádření během schůzky o Blízkém východu koncem týdne ve Varšavě, z níž vyznělo, že Poláci jako národ za druhé světové války pomáhali nacistům zabíjet Židy.

To, že by Netanjahu polský národ obviňoval z podílu na holocaustu, ale popřela velvyslankyně Izraele ve Varšavě. Popřel to i úřad izraelského premiéra.

Chápu to jako věc mezi Polskem a Izraelem. Reakce polské strany je asi pochopitelná vzhledem k tomu, jak důležité téma to pro ně je. Očekávám, že se to vysvětlí v horizontu dnů a že izraelská strana přijde s jasným stanoviskem, jak to premiér myslel.
Jan Hamáček
ministr vnitra

Předseda izraelské vlády, který se v minulých dnech ve Varšavě účastnil konference o Blízkém východě, se podle serveru Haarec vyjadřoval v souvislosti s diplomatickou krizí, kterou nedávno vyvolal polský zákon hrozící až tříletým vězením za připisování spoluviny polskému národu za nacistické zločiny.

Kvůli pobouření Izraele a USA byly tresty nakonec ze zákona vypuštěny a Netanjahu ve Varšavě prý uvedl, že neví o nikom, kdo by byl souzen za tvrzení, že Poláci spolupracovali s nacisty.

Polsko za druhé světové války okupovalo nacistické Německo a zčásti také Sovětský svaz. Zemřelo přes pět milionů polských občanů, z toho tři miliony Židů.

Zástupci Visegrádu měli poprvé překročit hranice starého kontinentu

Jeruzalémský summit měl být prvním setkáním V4 mimo Evropu. Diskutovat se mělo například o boji proti terorismu, prohlubování spolupráce v oblasti inovací, kybernetické bezpečnosti nebo efektivním hospodaření s vodou.

Úterní schůzka měla navázat na jednání, které se v tomto formátu uskutečnilo poprvé v Budapešti v červenci 2017. Kromě Polska tvoří skupinu zemí V4 také Slovensko, Maďarsko a Česko.